657 az új fertőzött, napok óta 50 körül a halálos áldozatok száma

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 657 (az előző naphoz képest -123)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 47 (az előző naphoz képest -4)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1645 (az előző naphoz képest -191)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 195 (az előző naphoz képest -17)
  • Napi mintavételek száma: 10361 (az előző naphoz képest -5963)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 898 866 (az előző naphoz képest +69 271)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 886 292 (az előző naphoz képest +71 487)

Megszűnik a kijárási tilalom, lehet tüntetni és lakodalmat tartani – jelentette be Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy erre azért van lehetőség, mert a hétvégén valószínűleg elérjük az ötmillió beoltottat, ami szerinte „korszakhatár”. A kormányfő úgy fogalmazott: „a járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében legyőztük”.

Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget, és az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontját is.

Orbán fenomenális második negyedéves gazdasági adatokra számít. Több korlátozást is feloldanak 5 millió beoltott után, erről itt írtunk bővebben.

Az oltásra való online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett – a készlet erejéig – Pfizer, Szputnyik és AstraZeneca oltások foglalhatóak. Már nem kell SMS értesítésre várni a Pfizer foglalásához sem.

Nyomtatvány az utazáshoz

Már elérhető az a nyomtatvány, amellyel igazolni tudják az oltottságot az Ausztriába utazók. Az oltást, a negatív eredményt és a korábbi fertőzést is hitelt érdemlően, angol vagy német nyelven kell igazolni. A beoltottak esetén 22 nappal az első vakcina beadása után lehetséges a beutazás Ausztriába.

Újabb 700 ezer Sinopharm-vakcina

Megjött az utolsó Sinopharm-szállítmány, Kína teljesítette a vakcinaszerződést. A Szijjártó Péter által bejelentett pénteki 700 ezres szállítmánnyal együtt több mint 5 millió adag kínai vakcina érkezett már Magyarországra.

Védettségi igazolvány

Csütörtökön bejelentették, hogy május 21-től a külföldön beoltott magyar állampolgárok is kérvényezhetnek védettségi igazolványt. A védettségi igazolvánnyal már rendelkező magyar állampolgárok az igazolvány érvényessége alatt bármikor karanténmentesen utazhatnak be Magyarországra.

Vége a látogatási tilalomnak

Hétfőtől feloldják a látogatási tilalmat a kórházakban – jelentette be az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Egy beteget csak egy ember látogathat meg egy nap, és legfeljebb hatvan percret maradhat nála. Védettségi igazolvány szükséges hozzá, de a Covid-osztályok továbbra is zárva maradnak.

Le fog lassulni az oltási program

Az EU-s tagállamok közül csak Magyarország nem kér a következő uniós Pfizer-megállapodásból. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón is érintette ezt a kérdést, amikor azt mondta, hogy Magyarország „nem kíván részt venni” az újabb brüsszeli vakcinabeszerzésben, van elég tartaléka az országnak, mondta Gulyás.

A kormány szerint az oltási program itthon az ötmillió beoltott után le fog lassulni, talán hatmillióig még el lehet jutni. Több mint tízmillió nyugati vakcina van még itthon, ezekből lehet beadni egy harmadik dózist, ha szükséges lesz. Ráadásul Debrecenben épülni fog egy vakcinagyár, ott majd le lehet azokat gyártani, mondta Gulyás.

Nagyot ugrott a fiatalok oltási kedve az Ipsos szerint. De az emberek egyre szkeptikusabbak a gyors nyitásban – derül ki az Ipsos friss felméréséből. Bizarr helyzet: nem a már beoltottak kezdenék újra bátran a régi életüket, hanem az oltást elutasítók és a bizonytalanok.

EU-s Covid-igazolvány

Megvan a megállapodás az EU-s Covid-igazolványról, a keleti vakcinákra nem vonatkozik. Ezután is lehetnek utazási korlátozások, de akkor mire jó? Összefoglaltuk a gyakorlati tudnivalókat és a vita politikai hátterét.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!