Ezzel a nyomtatvánnyal tudják igazolni az oltottságot az Ausztriába utazók

2021. május 21. – 08:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria május 19-én enyhített a beutazási szabályokon, egyes országokból már karantén nélkül lehet beutazni az országba.

Alapvetően három esetben lehet beutazni a szomszédos országba:

  • ha beoltották az utazót;
  • vagy ha rendelkezik negatív teszteredménnyel;
  • vagy ha átesett a betegségen.

A beoltottak esetén 22 nappal az első vakcina beadása után lehetséges a beutazás Ausztriába

– tudta meg az Osztrák Idegenforgalmi Hivataltól a Turizmus.com.

Erre három hónapig van lehetőség, a második dózis beadása után pedig újabb hat hónapig lesz érvényes az oltási igazolás. Egyelőre a nyugati oltóanyagokat és a Sinopharm-vakcinát fogadják el az osztrákok, de már folyamatban vannak a tárgyalások a Szputnyik V elfogadásáról is.

A negatív teszteredménnyel való beutazáshoz 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet vagy 48 óránál nem régebbi antigéntesztet kell bemutatni. Ezeket az eredményeket orvosi hatóságnak kell kiadnia, az öntesztek nem érvényesek. A 10 év alatti gyermekeknek nem kell tesztet felmutatniuk – írta a Turizmus.com. Azok, akik már átestek a fertőzésen, a betegség után 6 hónapig léphetnek be Ausztriába karanténmentesen. Az antitestes igazolás a teszt dátumától számított három hónapig érvényes.

Az oltást, a negatív eredményt és a korábbi fertőzést is hitelt érdemlően, angol vagy német nyelven kell igazolni.

Ehhez még a magyar nyelvű oltási igazolványt nem fogadják el, de ha valakinek van sárga oltási könyve, és abba bevezetik a vakcinát is, vagy ha angol vagy német nyelven kiállított igazolást mutat be, beengedik az országba.

A lap megkapta az Ausztriában elfogadott nyomtatványt, amely angolul és németül is elérhető.

Fontos, hogy minden Ausztriába belépő utazónak kötelező előzetesen, digitális úton regisztrálnia magát, hogy megszerezze az úgynevezett „utazás előtti engedélyt” (PTC, Pre-Travel Clearance).

Ezt a határon a hatóságok ellenőrzik, akár digitálisan, akár nyomtatott formában be lehet mutatni nekik. Amennyiben a beutazó nem tudja bemutatni ezen dokumentumok bármelyikét, akkor az Ausztriába érkezéstől számított 24 órán belül csináltatnia kell egy PCR- vagy antigéntesztet – tette hozzá a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!