Nagyot ugrott a fiatalok oltási kedve az Ipsos szerint

2021. május 20. – 18:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyot nőtt a fiatalok oltási kedve, de az emberek egyre szkeptikusabbak a gyors nyitásban – derül ki az Ipsos friss felméréséből. Bizarr helyzet: nem a már beoltottak kezdenék újra bátran a régi életüket, hanem az oltást elutasítók és a bizonytalanok.

Lassan csökkenni kezdett a maszkviselők aránya, és a javuló járványadatok és átoltottság miatt egyre többen szabadabban járnak, és engedik a gyerekeket is közösségbe. A járványügyi óvatosság a hétköznapokban így is csak fokozatosan enyhül. Az Ipsos kérdőíves kutatása szerint nagyjából a tavaly nyári szinten vagyunk: bő 40 százalék azt mondja, hogy továbbra is kerüli a személyes kontaktusokat és a rendezvényeket. A turizmusban azonban élénkülés várható: egyre kevesebben zárkóznak el a belföldi utazásoktól.

A felmérés szerint azonban nem azok a legóvatosabbak, akik elvileg a leginkább ki vannak téve a fertőzésveszélynek. „Az a különleges helyzet állt elő hazánkban, hogy a leginkább oltáspárti, és egyben legnagyobb arányban beoltott lakossági rétegek ahelyett, hogy bátran újrakezdenék a korábban megszokott életüket, továbbra is jóval óvatosabbak, mint a bizonytalan vagy oltást elutasító társadalmi szegmensek” – írja adatai alapján a kutatóintézet.

Forrás: Ipsos
Forrás: Ipsos

Az oltási kedv ugyanakkor tovább nő. Az oltási hajlandóság elérte a 70%-ot, miközben 8% bizonytalan és 22% a vakcinát elutasítók tábora. Idáig mindig a fiatalok körében volt a legkisebb az oltási kedv, most azonban – feltehetően a korlátozások alóli mentesülések miatt – éppen náluk ugrott nagyon nagyot az oltási kedv: alig egy hónap alatt 42-ről 68 százalékra.

További adatok a felmérésről az Ipsos oldalán olvashatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!