Müller: Hétfőtől feloldják a látogatási tilalmat a kórházakban

Másolás

Vágólapra másolva

„A védőoltásoknak köszönhetően sikerült úrrá lennünk a harmadik hullámon” – mondta Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Hozzátette, a járványnak még nincs vége, a leghatékonyabb fegyver a vírus ellen továbbra is a védőoltás.

Nyitva vannak a foglalási időpontok az EESZT felületén. „Aki regisztrál a védőoltásra, rögtön tud magának időpontot foglalni” – fogalmazott a tisztifőorvos. Szerdán 199 ezer időpontot hirdettek meg Pfizer-vakcinára, ma délre a felét már lefoglalták.

Védettségi igazolvánnyal hétfőtől látogathatóak a kórházak

Az oltópontokon korlátozott számban van még AstraZeneca és Szputnyik, a háziorvosoknál pedig Sinopharm és Janssen is. Csütörtökön 64 800 adag Moderna-vakcina érkezik az országba, pénteken pedig 55 200 adag AstraZeneca jön a második körös oltásokra. Müller hozzátette, nem kell már sms-re várni, mert „vakcinabőség van ma Magyarországon”.

A kedvező és jól alakuló járványügyi adatoknak köszönhetően lehetővé vált, hogy a szociális otthonok mellett hétfőtől feloldják a látogatási tilalmat a kórházakban is

– jelentette be az országos tisztifőorvos, hozzátéve, továbbra se látogathatóak azok az osztályok, ahol koronavírusos beteget ápolnak, és be kell tartani a kórházak házi rendjét is.

Fokozatosan nyitják ki a kórházakat, az első időszakban egy nap egy beteget csak egy ember látogathat meg, és legfeljebb hatvan percre maradhat nála, így azt tanácsolta Müller a családoknak, hogy osszák be a látogatási napokat. Azt is mondta, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni a kórházakba.

Továbbra is vizsgálják a vírus genetikai állományát, hogy milyen törzsek, milyen típusok milyen variánsok vannak jelen Magyarországon. Még mindig nem találtak indiai mutánst, de Müller szerint éppen elég a brit mutáns, mert annak köszönhető a magas fertőzöttségi arány a harmadik hullámban.

Az elhunytak 13 százaléka lakott szociális intézményben

Javul a helyzet a szociális otthonokban is. Jelenleg 1720 gondozott koronavírusos, ez a Magyarországon élő gondozottaknak mindössze két százaléka. 618-an vannak közülük kórházban, és közel 20 ezren gyógyultak már meg.

A járvány kezdete óta összesen 3788 gondozott hunyt el, a magyarországi áldozatok 13 százaléka lakott szociális intézményekben.

Ez az arány jobb, mint a nemzetközi átlag Müller szerint. 22 országból van erre adat, melyek átlaga alapján a koronavírusban elhunytak 41 százaléka került ki a szociális intézményekből.

A szociális intézmények dolgozóinak kevesebb mint egy százaléka kapta el a vírust Magyarországon, összesen 752 fő, és 19 szociális intézményben dolgozó halt meg koronavírusban miatt a járvány kezdete óta.

„Gyakorlatilag mára minden oltásra jelentkezett gondozót és ápoltat be tudtunk oltani” – fogalmazott Müller, hozzátéve, ez nagyjából 89 ezer embert jelent. Nagy többségük már a második oltását is megkapta, és ennek jól látszik szerinte az eredménye is. A szociális intézményekben gondozottak körében 96 százalékkal csökkent az új fertőződések száma, míg a gondozóknál 92 százalékos ez az arány.

Gulyás már válaszolt minden kérdésre

Most már a fiatalokon a sor Müller szerint, ő változatlanul abban hisz, hogy az egyéni védelem fogja biztosítani a közösségi védelmet, és azokat is védi, akiket valamilyen okból nem lehet beoltani. Azoknak is javasolja most már a tisztifőorvos a védőoltást, akik átestek a betegségen, mert az oltás hosszabb távon és hatékonyabban nyújt biztonságot.

Csütörtökön nem voltak újságírói kérdések a tájékoztató végén, azzal az indokkal, hogy Gulyás Gergely a délelőtti kormányinfón már mindenre válaszolt.

Az elmúlt egy napban 780 új fertőzöttet regisztráltak az országban, és 51 beteg halt meg. 4 829 595 ember kapta meg az első oltást, a második dózissal is beoltottak száma pedig 2 814 805-re nőtt.

Tovább mérséklődött a járványügyi helyzet, a lélegeztetőgépre szorulók száma (212) a 2020. október végi szinten van, legutóbb október végén voltak még ennél is kevesebben lélegeztetőn. 1836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, az aktív fertőzöttek száma pedig 115 029.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!