Május 21-től a külföldön beoltott magyar állampolgárok is kérvényezhetnek védettségi igazolványt

2021. május 20. – 08:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A védettségi igazolvánnyal már rendelkező magyar állampolgárok az igazolvány érvényessége alatt bármikor karanténmentesen utazhatnak be Magyarországra.

Május 21-től a külföldön beoltott magyar állampolgárok is kérvényezhetik a védettségi igazolvány kiállítását kormányablakoknál vagy elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül – olvasható Magyarország washingtoni nagykövetségének Facebook-oldalán a „Fontos információk” között, vette észre az ATV.

A külképviselet azt írja, a védettségi igazolványt 15 napon belül, díjmentesen állítják ki. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a védettségi igazolvánnyal már rendelkező magyar állampolgárok az igazolvány érvényessége alatt bármikor karanténmentesen utazhatnak be Magyarországra.

Szintén karanténmentesen utazhat be Magyarországra, aki a beutazás előtt online már megigényelte az igazolványt, és ezt igazolni tudja, vagy a beutazás célja az igénylés (amelyet a belépés utáni legkésőbb 2. munkanapon be kell nyújtania). A karantén alóli mentesség vonatkozik az együtt utazó kiskorúra is.

A nagykövetségi tájékoztatás szerint a részletekről annál a kormányablaknál célszerű érdeklődni, ahol a kérelmet benyújtják.

A védettségi igazolvány kiállítása, valamint a jogosultságok körül az elmúlt hetekben sokasodtak a kérdések, elsősorban a külföldön dolgozó és ott is beoltott magyarok hazalátogatását vagy éppen a Magyarországon élő, dolgozó és adózó külföldi állampolgárok jogait akadályozó szabályok miatt.

A vakcinaigazolványokkal több cikkünkben is részletesen foglalkoztunk már, köztük ebben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!