Nem minden körzetben lesz saját jelöltje az MSZP-nek az előválasztáson

2021. április 09. – 19:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hatvan-hetven választókerületben lesz az MSZP-Párbeszéd szövetségnek jelöltje az őszi előválasztásokon – mondta egy péntek délutáni háttérbeszélgetésen Tóth Bertalan, a párt társelnöke. Az eseményen bemutatta az MSZP választási programját, amelyből minél több pontot szeretnének beépíteni az ellenzéki pártok közös programjába.

Tóth Bertalan az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án. – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Tóth Bertalan az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án. – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Tóth újságírói kérdésre megerősítette, hogy nem lesz olyan körzet, ahol az MSZP és a Párbeszéd egymás ellen indulna. Arról pedig áprilisban döntenek, hogy melyik választókerületben kit jelölnek. Hozzátette, az MSZP akár mind a 106 körzetben el tudna indulni, de ezt nem tartják szükségesnek ott, ahol egyértelműen megvan, ki lehet a Fidesz legesélyesebb kihívója. Azokra a választókerületekre gondolt Tóth például, ahol 2018-ban összefogás nélkül is nyerni tudtak az ellenzéki jelöltek.

Az MSZP továbbra is Karácsony Gergelyt szeretné miniszterelnök-jelöltnek, azt azonban még mindig nem tudni, hogy a főpolgármester vállalja-e a feladatot. Pár napja Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese arról beszélt egy interjúban, hogy győzködik Karácsonyt az indulásról. A főpolgármester ősszel még teljesen elzárkózott a jelöltségtől, februárban azonban már nem fogalmazott ilyen kategorikusan az ATV-ben, amikor azt mondta, „ha nem lesz előválasztás, biztosan nem leszek miniszterelnök-jelölt”.

A pártok közül eddig egyedül a DK jelentette ki, hogy mind a 106 választókerületben lesz jelöltje. Jakab Péter a lapunknak adott interjúban arról beszélt, hogy nem mindenhol indítanak jobbikost, de mindenhol beállnak az általuk legalkalmasabbnak tartott jelölt mögé. Pénteken pedig azt mondta egy videóban, hogy az következő napokban bemutatja a párt jelöltjeit.

A Momentum és az LMP az elmúlt hetekben már több indulóját is bejelentette. A DK honlapján pedig megjelent ugyan egy nyolcvan nevet tartalmazó lista februárban választókerületenkénti bontásban, ám akkor még a párt szóvivője, Barkóczi Balázs nem erősítette meg lapunknak, hogy ők lennének a DK jelöltjei. Mindössze annyit mondott, hogy szerintük ők helyben az Orbán-rendszer legelszántabb ellenfelei. Az elmúlt napokban viszont már többek indulása biztossá vált, például Czeglédy Csaba, Gy. Németh Erzsébet és Bősz Anett is közzétette a hírt Facebook-oldalán.

A 2022-es országgyűlési választáson hat ellenzéki párt (a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd) közös listán, közös jelöltekkel fog indulni a Fidesz–KDNP ellen, előtte azonban még meg kell rendezniük az előválasztást, amely komoly politikai, szervezési és kommunikációs feladat elé állítja mindannyiukat. Erről itt írtunk részletesebben.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass