Mind a 106 választókerületben lesz jelöltje a DK-nak

Legfontosabb

2021. február 27. – 08:03

frissítve

Mind a 106 választókerületben lesz jelöltje a DK-nak
Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Bár még nem tudni, a járvány miatt mikor lehet megtartani az ellenzéki előválasztásokat, a pártok a háttérben már elkezdték a felkészülést. A Momentum sorra jelenti be az indulóit, most a DK-nak jött ki egy nyolcvan neves listája. Hivatalosan még nem jelentették be őket, de a párt szerint ők helyben az Orbán-rendszer legelszántabb ellenfelei. Kálmán Olga a II. kerületben. Gy. Németh Erzsébet a XI. kerületben indulhat, Józsefvárosban pedig egy meglepő névvel jöttek elő.

Egy nyolcvan nevet tartalmazó lista jelent meg a Demokratikus Koalíció honlapján. Nagyon úgy tűnik, hogy a Momentum után a DK is elindította az előválasztási kampányát, bár hivatalosan még nem nevezték meg a jelöltjeiket. Gyurcsány Ferenc pár napja arról beszélt az ATV-ben, hogy mind a 106 körzetben lesz előválasztás, azt azonban nem árulta el, hogy a DK mely körzetekben méretteti meg magát.

Minden körzetben lesz DK-s jelölt

Most ebben segíthet eligazodni a párt kampánykiadványa, választókerületek szerinti felosztásban, nyolcvan mutációban készítették el a négyoldalas lapot. Mindegyik kiadvány címlapján a párt más-más, helyben aktív tagja szerepel, és ígér változást a helyben élőknek.

Már novemberben is megjelent egy hasonló lista ezen az oldalon, akkor még csak 38 névvel. Megkeresésünkre akkor azt írták, hogy „az Európai Magyarok közzétett számaiból semmilyen következtetést nem lehet levonni a körzetek elosztására, vagy a DK preferenciáira, csupán – az összes többi ellenzéki párthoz hasonlóan – választókerületi szinten is megkezdtük a felkészülést a 2022-es választásokra.”

Gyurcsány Ferenc és Barkóczi Balázs, a párt szóvivője érkezik az Új köztársaságért Alapítvány köztársaság napja alkalmából rendezett ünnepségre Bibó István szobrához 2020. január 31-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Gyurcsány Ferenc és Barkóczi Balázs, a párt szóvivője érkezik az Új köztársaságért Alapítvány köztársaság napja alkalmából rendezett ünnepségre Bibó István szobrához 2020. január 31-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Most azt a választ kaptuk Barkóczi Balázstól, hogy februári kiadványuk „azokat a DK-politikusokat mutatja be szerte az országban, akik helyben az Orbán-rendszer legelszántabb ellenfelei. A többi ellenzéki párthoz hasonlóan természetesen a Demokratikus Koalíció is megkezdte a felkészülést az előválasztásra, jelöltjeinket azonban csak később fogjuk nyilvánosan is bemutatni.

Azt azonban szeretnénk hangsúlyozni, hogy a DK-nak legnagyobb ellenzéki pártként mind a 106 egyéni választókerületben lesz jelöltje.”

Ha Barkóczi válasza alapján nem is lehet hivatalosan jelöltnek tekinteni a listán szereplőket, valószínűleg nem véletlenül ők kaptak helyet a kampány kiadványok címlapján.

Zuglóban nem jelent meg a kampánylap

Budapesten 15 választókerületben jelent meg az újság, három helyen – úgy látszik – nincs még meg, kit tart a DK az Orbán-rendszer legelszántabb ellenfelének. Ezekben a kerületekben a 2018-as országgyűlési választásokon se volt jelöltje a pártnak.

Az egyik Zugló, ahol már most komoly nyilatkozatháború alakult ki, miután a Momentum bejelentette, hogy Hadházy Ákost indítja a zuglói előválasztáson, és korrupcióval vádolták meg a körzetben két választás óta veretlen szocialista Tóth Csabát. Nagy kérdés, hogy a DK milyen jelölttel száll be ebbe a csatába, ha valóban mind a 106 választókerületben elindulnak az előválasztáson, a helyi közéletben nincsenek jelen aktívan.

Szintén nem jelent meg lap Óbudán és Békásmegyeren, ebben a körzetben 2018-ban Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke nyert. Az már biztos, hogy a Momentum Turgonyi Dániel óbudai alpolgármestert indítja az előválasztáson, nagy előny lehet ugyanakkor a DK-nak, hogy Kiss László, III. kerületi polgármestert az önkormányzati választások után átcsábították az MSZP-ből a DK-ba. Kissnek 2014-ben egyszer már összejött ebben a körzetben a győzelem az országgyűlési választásokon, azt nem tudni, hogy esetleg elindul-e az előválasztáson.

Az MSZP azt az álláspontot képviseli az ellenzéki tárgyalások elejétől kezdve, hogy azokban a körzetekben nem kell előválasztást rendezni, ahol 2018-ban nyerni tudott az ellenzék jelöltje. Az elmúlt három évben azonban jelentősen átrendeződtek az ellenzéki erőviszonyok, így érthető, hogy az azóta sokat erősödött Momentum és DK se támogatta ezt a javaslatot. A DK Zuglón és Óbudán kívül az összes olyan körzetben megjelentetett egy erős embert a kampánylapjában, ahol három éve győzni tudott az ellenzék. Így például Hiszékeny Dezső, Burány Sándor és Hiller István választókerületében is van DK-s kiszemelt. Indulásuk azért is lenne izgalmas ezekben a körzetekben, mert a három szocialista politikus legyőzhetetlennek tűnik évek óta, 2014-ben és 2018-ban is nyerni tudtak az országgyűlési választásokon.

Még egyik párt se nevezett meg jelöltet a XVII. kerületben, Rákosmentén, ahol legutóbb Dunai Mónika fideszes képviselő nyert. Elemzők szerint a kormányváltáshoz az összes fővárosi körzetet hoznia kell az ellenzéknek, ez ebben a körzetben se tűnik elérhetetlen célnak. Három éve Dunai a szavazatok 41 százalékát szerezte meg, négy százalékkal megelőzve Lukoczky Károlyt, az MSZP-Párbeszéd jelöltjét.

Az RTL volt tudósítója indulhat Józsefvárosban

A DK-s lista egyik legmeglepőbb neve a 6. választókerületben tűnik fel, amely Józsefváros és Ferencváros egy részét foglalja magába. Manhalter Dániel eddig csak a háttérből, tanácsadóként segítette Gyurcsány Ferencéket, és ügynökségével médiaképzéseket tartott a pártnak. A Prompt Media honlapján található leírás szerint a cégalapítás előtt Manhalter az RTL Híradó tudósítója volt, egy évig Sanghajban. Korábban pedig a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs kabinetjében is dolgozott.

Megkerestük, hogy a potenciális indulásáról kérdezzük, Barkóczihoz hasonlóan azonban ő is azt mondta, hogy még nem indult meg a jelöltállítási időszak, de az természetes, hogy a DK megkezdte a felkészülést az előválasztásra. A saját szerepéről pedig úgy fogalmazott, hogy ő jelenleg a DK tanácsadója.

Józsefvárosban két éve már bejött az ellenzéknek, hogy egy politikától kívülálló, újságírót indítottak a polgármesteri székért. A civil támogatottságú Pikó András a Klubrádiót hagyta ott a VIII. kerületi polgármesteri székért.

Ebben a körzetben egyelőre egy induló neve ismert, Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület vezetője. Csordás az otthonápolási kampány után lett országosan ismert, és ugyanaz a C8 nevű józsefvárosi szervezet támogatja, amelyik Pikó Andrást is elindította 2019-ben, de a Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom is beállt mögé.

Országosan ismert nevek Budán

A budai oldalon több, széles körben ismert arcot is lehet látni a DK kampánylapjaiban. Például a 4. választókerületnél (II-III. kerület) Kálmán Olga neve szerepel, aki a főpolgármester-jelölti előválasztáson tűnt fel a politikában, azóta pedig a DK elnökségi tagja lett. Pár hete nem cáfolta, hogy elindul itt, amikor erről kérdeztük, de azt mondta, hogy még nincs itt a megerősítés időpontja. Ebben a körzetben komoly küzdelem várható az előválasztáson, a Párbeszéd Tordai Bencét, míg a Momentum Berg Dánielt indítja.

Forrrás: Demokratikus Koalíció
Forrrás: Demokratikus Koalíció

Újbudán ismét megpróbálhatja Gy. Németh Erzsébet legyőzni a Fidesz-KDNP-t. Három éve kevesebb mint ezer szavazattal kapott ki Simicskó Istvántól, de akkor nem volt ellenzéki összefogás. 2014-ben és 2019-ben a XVII. kerületben indult polgármesteri címért, egyik alkalommal se jött össze a győzelem, de Karácsony Gergely két éve felkérte főpolgármester-helyettesnek. Azt lehet már biztosan tudni, hogy az itteni előválasztáson Újbuda alpolgármestere, a momentumos Orosz Anna is megméretteti magát.

A XII. kerületben – a kampányújság alapján úgy tűnik – Komáromi Zoltán háziorvos lehet a DK jelöltje. Komáromi a járvány kezdete óta gyakran szerepel a médiában, a DK egyik fő egészségügyi tanácsadója. 2014-ben az Együtt-Párbeszéd polgármesterjelöltje volt a XII. kerületben, de nem jött össze a győzelem. Ha elindul az előválasztáson, a momentumos Hajnal Miklós lehet az egyik ellenfele.

Borsodban indulhat a korábbi főpolgármester-aspriáns

Zugló mellett a legnagyobb országos figyelem minden bizonnyal Szombathelyre jut majd az előválasztásokon, ha a DK valóban Czeglédy Csabát indítja el, mint amiről már hónapok óta lehet hallani. Ezt erősíti meg a kampánylap itteni mutációja is, amely címlapján ő szerepel. Az LMP-s Ungár Péterrel és a Jobbikból távozó Bana Tiborral kell majd megküzdenie, utóbbi indulását a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja.

Az ellenzéki összefogás első parlamenti sikere 2019 elején az volt, amikor beálltak a jobbikos Kálló Gergely mögé Dunaújvárosban az időközi választáson, és 56 százalékos támogatottsággal, simán legyőzték a Fidesz által támogatott jelöltet. A DK Huszti Zsoltot indíthatja itt, bár ezt nem erősítette meg nekünk. A Telexnek azt mondta, hogy helyi pártelnökként szerepel az újság címlapján, arra a kérdésre pedig, hogy tervezi-e az indulását, csak annyit mondott, „nem értünk oda a hídhoz, ahol az a kérdés, hogy átmenjünk-e rajta.”

Indulása azért is lenne érdekes, mert korábban Pintér Tamás dunaújvárosi polgármester tanácsadója volt, és részt vett tavaly Kálló Gergely kampányában is, jelenleg pedig egy dunaújvárosi önkormányzati cég vezetője. Így közvetlen felettese a Jobbik politikusa, Pintér, aki minden bizonnyal Kálló Gergelyt támogatja az előválasztáson.

A Liberálisok nem vesznek részt az ellenzéki pártok tárgyalásain, két ismert politikusuk ugyanakkor a DK-oldalán kampányol:

  • Bősz Anett Pest megye 1. választókerületében, Érden indul. Ez nem is olyan meglepő, hiszen a DK frakciójába ült be 2019-ben.
  • Sermer Ádám pedig Mezőkövesden indulhat a DK színeiben. Ő 2019-ben a főpolgármeser-választás előtt tűnt fel, akkor visszalépett Karácsony javára még az előválasztás előtt.

A DK jelenlegi országgyűlési képviselői közül megtalálható ezen a listán még Arató Gergely, Oláh Lajos, Varga Zoltán és Varju László is, Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes és Hajdu László nem kerültek címlapra. Előbbi kettő valószínűleg a közös listán indulhat, utóbbi pedig egy ciklusra vállalta a képviselői posztot. Helyette Barkóczi Balázs indulhat a XV. kerületben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!