Egyedülálló nő vagyok, sérült gyereket nevelek

Legfontosabb

2021. január 25. – 14:24

frissítve

Egyedülálló nő vagyok, sérült gyereket nevelek
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évek legnagyobb hatású társadalmi kampányának volt az egyik vezetője Csordás Anett, aki nemrég bejelentette indulását a 2022-es választásokon. Annak a C8 nevű józsefvárosi szervezetnek lesz a jelöltje, amelyik Pikó Andrást indította a 2019-es önkormányzati választásokon. Csordás szerint ha egy apró civil szervezet vezetőjeként el tudta érni a kormánynál, hogy duplájára emeljék az otthon ápoló szülők juttatását, akkor képviselőként még többre lehet képes. Nem fél attól, hogy bedarálja majd a nagypolitika, sérült gyerekének ápolása megedzette annyira, hogy helyt tudjon állni a parlamentben is.

A Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület több másik civil szervezettel karöltve hosszú évek kitartó munkájával 2018-ban elérte, hogy a kormány 100 ezer forintra emelje a sérült gyereküket ápoló szülőknek járó juttatást. Ez hatalmas siker volt: egyrészt addig megalázóan keveset, maximum havi 52 ezer forintot kaptak azok a szülők, akik a nap 24 órájában, mindenféle segítség nélkül látták el gyereküket, nem kevés anyagi, fizikai és pszichikai terhet vállalva ezzel, másrészt a kormány tőle szokatlan módon elfogadott egy tőle független javaslatot.

Ennek a kampánynak volt az egyik vezető arca az egyesület elnöke, Csordás Anett, aki maga is érintett, egyedül neveli 15 éves, halmozottan sérült fiát, Eriket. Tavaly decemberben jelentette be, hogy a C8 Civilek a kerületért Egyesület nevű józsefvárosi civil szervezet jelöltjeként indulni fog a 2022-es országgyűlési választásokon a Józsefvárost és Ferencvárost magába foglaló 6-os számú választókerületben.

Beleáll abba, hogy változás történjen

A C8 neve onnan lehet ismerős, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon az ő jelöltjük, Pikó András nyert Józsefvárosban, ami az első komoly politikai sikerük volt. Csordás Anett korábban is kapott megkereséseket pártoktól, politikusoktól, ezért sem teljesen előzmény nélküli a mostani jelöltsége. A döntés, hogy az érdekvédelemben töltött évek után politizálásba kezdjen, mégsem volt ennyire egyértelmű. Az ápolási kampány sikere után át kellett gondolnia, merre tart az élete, mivel akar foglalkozni a jövőben. A jelöltségtől függetlenül úgy tervezte, hogy lemond a Lépjünk, hogy Léphessenek! vezetéséről, mert nem tartja szerencsésnek, ha valaki túl sokáig tölt be vezető pozíciót, ő pedig lassan tíz éve irányítja az egyesületet, aminek egyik alapítója volt 2011-ben. Csak azért nem mondott még le, mert megkérték, hogy maradjon az új elnök kiválasztásáig. Két utat látott maga előtt: vagy saját és gyerekei érdekében kivonja magát az aktív társadalmi szerepvállalásból, és esetleg az országot is elhagyja, vagy „beleáll abba, hogy változás történjen”.

A változás alatt nemcsak a kormányváltást érti, de szerinte ez is szükséges ahhoz, hogy Magyarország igazságosabb hely legyen. Zavarja, ahogyan a kormány folyamatosan szűkíti a leginkább rászoruló társadalmi csoportok lehetőségeit, miközben nem foglalkozik olyan alapszükségletekkel, mint a lakhatás, a mindenki számára elérhető és megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás és oktatás. „Azért emelte meg a kormány az ápolási díjat, mert óriási nyomást helyeztünk rá, de az is látszott, hogy egyébként egyáltalán nem törődnek a másik, körülbelül 30 ezer hozzátartozóval, aki nem a gyerekével van otthon, de ugyanúgy ápolási munkát végez.”

Hosszas tépelődés után végül az győzött benne, hogy megpróbál maga is tenni a változásért. „Át kellett gondolnom, hogy én mire lehetek alkalmas, és arra jutottam, hogy valószínűleg például jó országgyűlési képviselő lennék. Egyik vezetője voltam az ápolási kampánynak, előtte elértük, hogy behozzanak Magyarországra egy új műtéti eljárást, van kapcsolatom az országgyűlési képviselőkkel, írtam beadványjavaslatokat, tehát nem olyan idegen számomra ez a világ.” Meggyőződése, hogy a pártokon kívül a civileknek is beszólásuk kell hogy legyen a nagypolitikába, ezért is mondott igent a C8 felkérésére. Egy hosszú, demokratikus kiválasztási folyamat végén esett rá a választásuk, ez is szimpatikus volt Csordásnak. A választókerülethez is kötődik, Józsefvárosban, a Népszínház utcában lakik, tehát ismeri a helyi viszonyokat, problémákat.

Zavarba hozták Rétvári Bencét

Egyfajta kultúraváltási folyamat részeként is tekint a jelöltségére, szerinte Pikó András és Baranyi Krisztina győzelme is azt mutatja, hogy a választók részéről is van igény egy másfajta stílusú politizálásra. Az otthonápolási kampány miatt számos országgyűlési képviselővel került kapcsolatba az elmúlt években. Sokszor fogalmuk sem volt arról, hogy mi történik a választókerületükben, milyen problémáik vannak az ott élőknek. Csordás azt szeretné továbbvinni politikusként, amit az otthonápolási kampányban is képviselt: a részvételiséget, a helyi problémákra való reagálást, az érintettekkel való kapcsolattartást. Csupa olyan dolog, ami szerinte alapesetben egy országgyűlési képviselő feladata lenne.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az ápolási kampány sikerének kulcsát is abban látja, hogy az érintettekkel közösen találták meg azt az egy jól megragadható ügyet, amit aztán éveken keresztül következetesen, egy előre megtervezett stratégia mentén képviseltek a közvélemény és a kormány felé. Abban bízik, hogy ez a felfogás, munkamódszer a parlamentben is működőképes lehet. Kampánycsapatában olyanok is helyet kapnak, akikkel már az otthonápolási kampányban is együtt dolgozott. „Mindig másokkal együttműködve döntök, így közös a felelősség, de közös az érdek is. A választókkal együtt szeretném átgondolni, hogy képviselőként milyen célokért dolgozzak, nem én egyedül akarom eldönteni. Ez a részvételiség lényege.” Ezért nem is mondott konkrét példákat nekünk arra, hogy milyen problémákat lát választókerületében.

Illetve egyet mégis megemlített: elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány kivérezteti az ellenzéki vezetésű kerületeket, településeket. (Az erről szóló cikkünket itt olvashatja.) „Elfogadhatatlan, hogy Józsefvárostól elvontak 2,8 milliárd forintot, ami az óvodák és a bölcsődék működésének és az idősellátás éves költségének felel meg, de a káptalanfüredi nyaraló ügye is jól mutatja, hogy csupán a kormány és Kocsis Máté bosszújáról van szó. Nem Pikó Andrást büntetik azzal, hogy nem épül meg a rendelő előtt a parkoló, vagy hogy nem lesz felújítva 107 önkormányzati bérlakás, hanem a kerület lakosait, akik között fideszesek is vannak. Kocsis Máté nem látja el azt a feladatot, amiért őt megválasztották képviselőnek.” Feladatának tartja, hogy megválasztása esetén visszaszerezze a kerülettől elvont pénzeket. (Pikó és Kocsis csörtéjével ebben a cikkünkben foglalkoztunk.)

Nem ismeri személyesen Kocsis Mátét; az otthonápolási kampány alatt többször is levélben fordultak az országgyűlési képviselőkhöz, így a Fidesz frakcióvezetőjéhez is – egyik alkalommal érintett szülők írták meg személyes tapasztalataikat –, de Kocsis egyszer sem válaszolt megkeresésükre. A kormánypárti politikusok közül többek között Lezsák Sándor, Kósa Lajos, Rétvári Bence és Novák Katalin viszont igen. „Bár mióta családügyi miniszter lett, érdekes módon egyetlen levelünkre sem válaszolt” – tette hozzá Novákra utalva. Rétvári Bencével találkozott legtöbbet a nyilvánosság előtt, róla azt mondta, a tárgyalások során többször sikerült zavarba hozniuk a felkészültségükkel.

Nem a szimpátia fontos, hanem az összefogás

Csordás szerint csak az ellenzéki pártok összefogásával érhető el a kormányváltás, támogatja a közös indulásukat. Az előválasztáson is részt fog venni, mivel hisz a demokratikus, nyitott és egészséges versengésben. Az még kérdés, hogy lesz-e olyan párt, amelyik beáll mögé, ez ügyben mindegyik ellenzéki párttal leül tárgyalni a következő hetekben. Helyben a Momentumot és a Demokratikus Koalíciót tartja a két legerősebb pártnak. Nem tudni még, kik lesznek az ellenfelei az előválasztáson, egyedül az ő indulása hivatalos.

„Nyilván annak örülnék a legjobban, ha minél több ellenzéki párt beállna mögém, mivel nekik is érdekük lehet, hogy egy helyileg beágyazott, esélyes civil jelölttel működjenek együtt. Nem az a fontos, hogy melyik párt szimpatikus nekem, hanem hogy megvalósuljon az összefogás” – mondta arra, hogy melyik párt támogatásának örülne leginkább. Hozzátette, a Jobbikkal akkor tudna együttműködni, ha hitet tennének amellett, hogy a romák is teljes jogú magyar állampolgárok, mivel a 6-os számú választókerületben jelentős számú roma lakosság él, és Csordás őket is képviselni kívánja.

Nyerhetőnek tartja a választókerületet, szerinte 2018-ban csak azért győzött a Fidesz jelöltje, mert akkor nem álltak össze az ellenzéki pártok. Saját esélyeiről azt mondta, sok függ attól, hogy lesz-e támogatója a pártok közül, illetve attól, végig tudja-e úgy vinni a kampányt, ahogyan eltervezte. Szeretne győzni, de az odavezető út legalább annyira fontos számára. „Az ápolási kampánnyal sokaknak mutattunk példát, remélem most is ugyanígy lesz, és elkezdődik egyfajta változás. Ha most nekem nem sikerül bejutnom a parlamentbe, talán a következő civil jelöltnek már igen.”

Egymás bántalmazása megy a parlamentben

Hadházy Ákos független képviselő többször beszélt arról, hogy a jelenlegi keretek között nincs értelme a parlamenti munkának, felesleges a kormánypártokkal vitázni. Csordás Anett szerint egy képviselőnek igenis példát kell mutatnia, nem teheti meg, hogy kivonuljon a parlamentből. Ha egy kis civil szervezet vezetőjeként el tudta érni, hogy kormánypárti politikusok is lobbizzanak az ügyükért, és végül bevezessenek egy új ellátási formát, akkor képviselőként még több lehetősége lesz arra, hogy változást harcoljon ki. Ezen az sem változtatna, ha a 2022-ben is a Fidesz nyerne, különben el sem indulna.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Azt látja, hogy a parlamenti vita gyorsan átmegy személyeskedésbe, egymás bántalmazásába, amit méltatlannak tart az Országgyűléshez. Az ápolási kampány alatt akkor sem vágtak vissza, amikor provokálták őket, helyette tényekkel, adatokkal próbálták megmutatni a döntéshozóknak, hogy miért kell megemelni az ápolási díjat. Nem fél attól, hogy nem bírja majd a politika világának durvaságait. Sérült gyereke, Erik mellett megedződött az elmúlt 15 évben, rengeteg olyan képességre tett szert, ami a parlamentben is hasznos lehet, ilyen például a türelem, a kitartás, a pozitív gondolkodás, a stressztűrő képesség és a konfliktuskezelés. „A fiamnak túlhallása van, nem lehet vele kiabálni, a hangos beszédre is érzékeny. Tehát ha feszült vagyok, akkor sem beszélhetek vele hangosan, emiatt sokkal nehezebb engem felhúzni.” Felkészült arra, hogy győzelme esetén támadni fogják. Nem magát félti, hanem a szeretteit, ezért is gondolkodott sokat a jelöltség elvállalásán.

„Látszólag nekem van a legkevesebb esélyem; nem tartozom egyik párthoz sem, egyedülálló nő vagyok, sérült gyereket nevelek.”

Abból a szempontból mégis logikusnak tartaná a megválasztását, mert azokat is képviselné, akik hozzá hasonlóan valami miatt nem férnek bele a hagyományos családmodellbe, mert például egyedülálló szülőként nevelnek gyereket, vagy valamilyen támogatási szükséglettel élnek. „Érintettségem miatt sokkal érzékenyebben reagálok az igazságtalanságra, és sokkal elkötelezettebben tudok dolgozni azért, hogy az megváltozzon.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!