Pikó vs. Kocsis Máté: nyílt háború Józsefvárosban

Legfontosabb

2021. január 12. – 14:17

frissítve

Pikó vs. Kocsis Máté: nyílt háború Józsefvárosban
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, valamint Józsefváros-Ferencváros országgyűlési képviselője ehhez a képhez fűzött üzenettel reagált Pikó András neki címzett posztjára a káptalanfüredi gyermektáborról – Fotó: Kocsis Máté / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt üzengetések és politikai háború jellemzik Józsefvárosban a kerület ellenzéki polgármesterének és kormánypárti országgyűlési képviselőjének kapcsolatát. Pikó András szerint Kocsis Máté nem képviseli a kerületiek érdekét, Kocsis szerint Pikó nem vezeti a kerületet, és mindketten bosszúhadjáratot emlegetnek. Októberben egy harmadik szereplő is belépett vagy pontosabban visszatért a csatatérre. Jövőre az a Sára Botond indul ebben a választókerületben, akit Pikó legyőzött 2019-ben az önkormányzati választáson, és aki a fővárosi kormányhivatal vezetőjeként jelenleg a józsefvárosi önkormányzat törvényességi működését is ellenőrzi. A jogszabályok szerint nem összeférhetetlen a két pozíció, de az majd csak a kampányban derül ki, hogy politikailag felhasználja-e valamilyen módon a Fidesz. Komoly esélye lehet ebben a körzetben az ellenzéknek, Pikó egy civil jelölt mögé állt be.

Szintet lépett Pikó András szerint Kocsis Máté bosszúhadjárata múlt héten, míg a Fidesz frakcióvezetője arról írt, hogy a józsefvárosi polgármester képtelen vezetni a kerületét, „ehelyett inkább vádaskodik”, és „rendszeresen hamis vádakat terjeszt”. Ez csak a legújabb fejezete Pikó és Kocsis nyílt háborújának, amely most a kerület káptalanfüredi gyerektábora miatt robbant ki.

Még meg se alakult a testület, már összekaptak

Először úgy nézett ki, Józsefváros elbukja az üdülő felújítására megítélt 1,7 milliárd forintos állami támogatást, mert Szabó Tünde államtitkár nem járult hozzá az önkormányzat által kért határidő-módosításhoz, és március 1-jéig vissza kellett volna utalni a még fel nem használt forrást. Szerdán viszont arról posztolt Kocsis Máté egy másik államtitkártól kapott levél alapján, hogy mégis megkaphatja a pénzt a kerület, ha beadják a kérelmet. Pikó szerint viszont Kocsis nem oldotta meg ezzel a helyzetet, mert a Facebookon megosztott levelet nem tudja hivatalos tájékoztatásnak tekinteni az önkormányzat.

A kormánypárti politikus szerint Pikó „szerencsétlenkedése” miatt nem adták még át a félig kész gyerektábort, míg a polgármester fideszes bénázást és oligarchák csatáját látja a 2015 óta húzódó felújítás hátterében, amellyel korábban részletesebben is foglalkozott kollégánk az Indexben.

A nyilvánosság számára talán ez az a választókerület, ahol leglátványosabb az ellenzéki polgármester és a fideszes országgyűlési képviselő politikai csatározása.

Az azonban még ebben a szélsőségesen kettéosztott politikai térben is meglepőnek tűnik, hogy egy polgármester és egy képviselő ennyire nem tud együttműködni. Mindketten állítják, hogy még egyszer se beszéltek telefonon vagy személyesen egymással, de hogy ki miatt hiúsult meg a közös munka, abban már vita van köztük.

Kocsis arról beszélt a Telexnek, hogy ő 2019 októberében megtette az első gesztust a választáson győztes polgármester felé, amikor az alakuló ülésre küldött levelében gratulált neki és felajánlotta az együttműködését. Azóta is hiányolja, hogy Pikó nem hívta meg a választás után egy kávéra, hogy a jövőbeni közös munkáról egyeztessenek. Ehelyett – fogalmazott az országgyűlési képviselő – megsemmisítő erejű lejáratást indított ellene. Kocsis azt is állítja, hogy egyetlen alkalommal sem kereste meg őt a polgármester, hogy valamelyik fejlesztésben a segítségét kérje.

Kocsis Máté a parlamentben – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Kocsis Máté a parlamentben – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Pikó cáfolja ezt az állítást, azt mondja, többször is küldött levelet a kerület országgyűlési képviselőjének, márciusban például a járvány elleni védekezéshez kért támogatást, miután a kormány visszavonta a kerületnek korábban megítélt 1,12 milliárd forintos fejlesztési forrást. A polgármester amiatt is kritizálja Kocsist, mert nem szólalt meg a parlamentben, amikor Csárdi Antal, a kerület másik országgyűlési képviselője egy módosító javaslatot nyújtott be a költségvetéshez, hogy Józsefváros visszakapja az 1,12 milliárd forintos támogatást. Kocsis erre meg azt mondja, a támogatást még ő lobbizta ki korábban, és Pikó nem hívta le az állami forrást kellő időben, erre több hónapja lett volna az új polgármesternek a választás után.

A VIII. kerületi polgármester arról beszélt a Telexnek, hogy összesen már több mint 2 milliárd forintot vett el a kormány Józsefvárostól a járvány alatt, és Kocsis frakcióvezetőként meg se próbált ez ellen fellépni. „Kocsis Máté egyszerűen nem a kerület országgyűlési képviselője, hanem a Fidesz pártközpontjában egy józsefvárosi illetőségű fideszes politikus, de semmivel se több. Nem tudok másként tekinteni rá” – fogalmazott a polgármester.

Kocsis viszont azt mondja, Pikónak 15 hónap alatt egyetlen kósza gondolata se volt arról, hogy milyen fejlesztést szeretne elindítani kerületben. Szerinte a kerület fejlesztése attól függetlenül is tud menni, hogy „Pikó épp mit ír ki Facebookra”. Ő úgy számol, hogy 2018 óta összesen 244 milliárd forintnyi támogatás érkezett a választókerületébe, és ennek nagy részében neki is komoly szerepe van.

Vesztes polgármesterből kormánymegbízott

Egy dologban egyetértenek:

kettejük együttműködésére már egyikük se lát esélyt, pedig még bő egy évig ők képviselik a józsefvárosiakat.

Az már biztos, hogy 2022-től nem Kocsis lesz a kerület országgyűlési képviselője, október közepén derült ki, hogy nem indítja őt a Fidesz egyéni jelöltként. Van, aki szerint felmérték a Fideszben, hogy nem tudják hozni ezt a körzetet, és inkább visszaléptették Kocsist, hogy elkerülje az arcvesztést egy potenciális vereséggel, a párt frakcióvezetője szerint ugyanakkor szó sincs erről. A Telexnek azt mondta, a párt elnökségének döntése volt, hogy Gulyás Gergellyel és Varga Mihállyal inkább az országos kampányban vegyenek részt. Pikó szerint nem is tehetett mást a Fidesz. „Józsefvárost sújtották legjobban a kormányzati megvonások. Sokat tettünk azért, hogy a személyes felelőst megnevezzük, Kocsis Mátét” – fogalmazott a polgármester.

Már azt is lehet tudni, hogy Sára Botond lesz a Fidesz képviselőjelöltje, aki korábban Kocsis (Józsefváros polgármestere volt kilenc évig) alpolgármestere volt, majd miután Kocsis 2018-ban beült az Országgyűlésbe, megnyerte az időközi polgármester-választást. Alig több mint egy évig vezette a kerületet, aztán 2019 októberében szoros csatában, mindössze 269 szavazattal kikapott a civil támogatottságú Pikó Andrástól, és még az egyéni körzetében se tudott mandátumot szerezni.

Pikó András – Fotó: Huszti István / Telex
Pikó András – Fotó: Huszti István / Telex

Bár kompenzációs listáról beülhetett volna a józsefvárosi testületbe, nem vette át a mandátumot, csak utalt egy teljes embert igénylő feladatra. Hamar kiderült, hogy mi is ez a feladat. Januárban kinevezte Orbán Viktor a fővárosi kormányhivatal kormánymegbízottjának. Ebben a pozícióban először a BKK járatsűrítésével nem volt megelégedve. Az elmúlt hetekben a tömeges koronavírus-tesztelések, majd oltások miatt szerepelt többet, ezeket a fővárosban a kormányhivatal vezényelte le.

Egy április 1-jén benyújtott törvényjavaslat alapján pár óráig úgy tűnt, hogy a fővárosi védelmi bizottság vezetőjeként Sára dönthet majd veszélyhelyzetben Karácsony Gergely és a kerületi polgármesterek helyett, ám a nagy felháborodást látva a kormány még aznap visszavonta a javaslatot.

Pártpolitika és közigazgatási feladatok

Mindeközben a pártpolitikával se hagyott fel Sára Botond, a Fidesz józsefvárosi szervezetének alelnöke maradt, és egy szeptember végi józsefvárosi lakossági fórumon is részt vett Kocsis Máté mellett, ahol a helyi fideszes lap tudósítása szerint főként az új városvezetés támadása volt a központi téma. Ebbe a szerepbe aztán hamar belejött Sára, az önkormányzati választások évfordulóján a Hír Tv-ben már arról beszélt, hogy az új polgármester egyéves regnálása alatt semmit nem teljesített a választási ígéretei közül. Szerinte Józsefváros elindult a gettósodás felé, hajléktalan- és drogtanyává kezd változni a kerület, és ismét félnek az emberek az utcán.

Mindez csak azért tűnhet elsőre meglepőnek, mert az általa vezetett fővárosi kormányhivatal ellenőrzi a fővárosi és kerületi önkormányzatokat, így a Pikó vezette józsefvárosi önkormányzat rendeleteit is.

A jogszabályok azonban nem zárják ki a két tisztséget, egy kormánymegbízott is vállalhat politikai pozíciót.

Bár egy közigazgatási szervezettől joggal elvárható a pártatlanság, a közigazgatási hivatalok 2011-es átalakítása után létrejött kormányhivatalok erősen kötődnek a mindenkori kormányhoz. „Már maga a név is jelzi, hogy a kormányhivatalok a kormány szervei” – mondta a Telexnek Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza.

Sára Botond és Kocsis Máté a szeptember végi józsefvárosi lakossági fórumon – Fotó: Józsefvárosi Fidesz / Facebook
Sára Botond és Kocsis Máté a szeptember végi józsefvárosi lakossági fórumon – Fotó: Józsefvárosi Fidesz / Facebook

A kormányhivatalok a kormány területi igazgatási szervei, vezetőjét, a kormánymegbízottat a miniszterelnök nevezi ki, és politikai vezetőként politikai szolgálati jogviszonyban áll. Ez pedig nem zárja ki azt sem, hogy a kormánymegbízott párt tagja legyen – fogalmazott Döbrentey. „Ha a kormány szeretne hozzá politikailag is lojális embert kinevezni erre a pozícióra, a jogszabályok ezt ilyen módon teszik lehetővé.”

Árgus szemekkel figyelik Ferencvárost

Hozzátette, a kormányhivatalok működése is jogszabályi keretek közé van szorítva, így nincs akkora mozgásterük, hogy kizárólag politikai szempontok mentén dönthessenek egyes ügyekben – különösen igaz ez a hatósági ügyekre, ahol ilyen szempontoknak nincs helyük.

Kocsis Máté szerint ne keressünk ott politikát, ahol nincs, „Botond egy kiváló közigazgatási szakember. Aki őt személyesen ismeri, pontosan tudja, hogy lelkiismeretes, és nagy tudással rendelkezik.” Szerinte kiváló döntés volt őt kinevezni a kormányhivatal élére.

Baranyi Krisztina, Ferencváros (a IX. kerület egy része is Kocsis választókerületéhez tartozik) polgármestere szerint ugyanakkor politikai üzenete van, hogy a ferencvárosi önkormányzatot „árgus szemekkel” figyeli a kormányhivatal 2019 októbere óta, és „minden alkalmat megragad arra, hogy a törvény szerinti hatásköreit és lehetőségeit kihasználja”.

Azt mesélte a Telexnek, hogy az elmúlt másfél évben sorra adták be a fideszes képviselők a beadványokat a kormányhivatalnak, amelyeket a korábbiakhoz képest meglepő gyorsasággal vizsgált ki a hivatal. „Korábban volt olyan rendeletünk, ami után csak három évvel később küldték meg az észrevételeiket, és kellett megváltoztatni,

most meg kis túlzással, ahogy megszárad a tinta a papíron, már jön az ellenőrzés.”

Személyes konfliktus a ki nem fizetett szabadság miatt

Józsefvárosban Pikó nem tud arról, hogy törvényességi felülvizsgálatot indítottak volna valamelyik rendelet után. Szerinte ennek az is lehet az oka, hogy eléggé látványos lenne az összeférhetetlenség, ha a politikai ellenfele vezette hivatal bele akarna nyúlni valamelyik rendeletükbe, és „Sára Botond nem akarja megadni az esélyt, hogy ezt szóvá tegyem”.

Mellette van néhány személyes ügye is Pikónak Sára Botonddal, a legfontosabbnak egy korábbi konfliktust említette. A volt polgármester 2,53 millió forintot akart kifizettetni az új testülettel a 83 nap ki nem vett szabadsága miatt, ám Pikó megtagadta ezt. A volt polgármester beperelte emiatt az önkormányzatot, és még nem zárult le az ügy.

A héten ismét azt írta Sára, hogy beperli utódját, a korábban említett káptalanfüredi gyerektábor miatt szállt be a volt polgármester Pikó és Kocsis csatájába. „Hidegen hagy Pikó András kirohanása és személyeskedése. Végre be kellene fejeznie a politikai kampányolást, és el kellene kezdeni dolgoznia” – rohant ki Facebook-oldalán a kormánymegbízott.

Sára Botond fővárosi kormánymegbízott a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthonához érkezik 2021. január 7-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Sára Botond fővárosi kormánymegbízott a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthonához érkezik 2021. január 7-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Mindezek után kérdéses, hogy milyen lesz kettejük együttműködése, ha Sára nyerne 2022-ben. Bár Pikó szerint a kormányzati elvonások után esélye sincs a Fidesznek ebben a körzetben, leszögezte, ő Sárával is megpróbálna együttműködni, ha ő nyerne.

Kocsis azt ígéri, teljes erőbedobással vesz részt Sára kampányában. „Botond mégiscsak polgármester és alpolgármester volt hat évig a VIII. kerületben, ráadásul komoly kerületfejlesztések fűződnek a nevéhez. Jó a megítélése, egy közkedvelt szereplője a kerületi közéletnek” – mondta a Fidesz jelöltjéről a frakcióvezető.

Pikó egy civil jelöltet támogat

Hogy ki lesz Sára ellenfele, még nem lehet tudni. Az ellenzéki pártok augusztusban megállapodtak, hogy jövőre minden körzetben közös egyéni jelöltet indítanak, és a jelöltről nagy valószínűséggel előválasztáson fognak dönteni. Az elmúlt választások adatait nézve az látszik, hogy ezt a körzetet elvileg hozniuk kell a közös jelölttel. 2018-ban Kocsi Máté a szavazatok 40 százalékát szerezte meg, ám akkor külön jelölttel indult a DK, a Jobbik, az LMP és az Együtt is.

A háttérben több nevet is emlegetnek mint potenciális ellenzéki jelölt, de egy civil jelöltről lehet eddig biztosan tudni, hogy elindul az előválasztáson. Decemberben jelentkezett be Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesületet vezetője, akit ugyanaz a józsefvárosi egyesület (C8) támogat, akik Pikót is elindították két éve a polgármester-választáson. Csordás az otthonápolási kampány után lett országosan ismert, 2018-ban elérték, hogy a kormány százezer forintra emelje a gyereküket otthon ápoló szülők havi juttatását.

Természetesen szerettünk volna Sára Botonddal is beszélgetni, még december elején interjút kértünk a fővárosi kormányhivatal sajtóreferensétől, Nyerges Zoltántól. Telefonon azt ígérte, visszajeleznek, de a mai napig nem kaptunk választ. December közepén aztán írásban is elküldtük kérdéseinket Nyerges Zoltánnak, karácsony előtt és a két ünnep között pedig közvetlenül Sára Botondot is kerestük emailben, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak levelünkre.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!