Kocsis Máté: Józsefváros megkapja az 1,7 milliárdos támogatást a káptalanfüredi tábor fejlesztésére

2021. január 6. – 17:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán tovább folytatódott az üzengetés Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, valamint Józsefváros-Ferencváros országgyűlési képviselője és Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere között. Kocsis a szerda délutáni Facebook-bejegyzésében azt írta,

Józsefváros újra megkapja az 1,7 milliárdos támogatást a káptalanfüredi gyermektábor fejlesztéséhez.

Kedden Pikó arról számolt be, hogy Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nem járult hozzá a VIII. kerület gyermeküdülőjének fejlesztéséhez, és az önkormányzat által kért határidőmódosításhoz, ezért az állami támogatás visszafizetésére kötelezi a kerületet március elsejei határidővel. Pikó arra utalt a bejegyzésben, hogy a háttérben „Kocsis Máté bosszúhadjárata” állt.

Kocsis szerda délután erre azt írta, tájékoztatást kért a minisztériumtól a támogatás további lehetséges felhasználásáról, „hiszen minisztériumi saját bevételnek minősül a visszafizetett összeg. Ma meg is jött Latorcai Csaba államtitkár úr hivatalos válasza, melyben jelzi, hogy nincs akadálya a támogatási szerződés újbóli megkötésének, ha az önkormányzat azt írásban kéri.”

Vagyis a frakcióvezető szerint Józsefváros így teljes egészében visszakapja az állami támogatást, kormányzati forrásból megújulhat az üdülő, ha kérelmezi az önkormányzat. Hozzátette, a „biztonság kedvéért a Fidesz helyi képviselői előterjesztést nyújtanak be erről. Ezután el kell végezni a vállalt építési és zöldítési programot a már megépült házak mellé.”

Káptalanfüreden még Kocsis Máté polgármestersége idején indult meg az üdülő fejlesztése az akkor Simicska Lajos tulajdonában álló veszprémi kézilabdaklubbal közösen. A 3,5 hektáros erdő nagy részét kiirtották, hogy a helyére kézilabdacsarnokot, konferenciaközpontot építsenek, de a tábort a gyerekek is használhatták volna a nyári időszakban.

A G-nap után viszont megszakadt Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska kapcsolata, az önkormányzatnak vissza kellett fizetnie az igényelt taópénz egy részét. Többször módosítani kellett a projekt tartalmát és átadási határidejét is. A kerület új vezetése 2019 októberében egy félkész beruházást vett át, és Pikó szerint a folyamatos késedelem miatt teljesíthetetlen volt a 2020 év végi határidő.

Erre Kocsis kedden bejelentette, hogy beperli Pikót, a bíróságon elnyert pénzből pedig játékokat, sportszereket fog vásárolni a józsefvárosi gyermekeknek. A politikus szerint a tábor meg fog épülni, a támogatást újra ki fogja lobbizni a kormánynál. Sára Botond, a Budapesti Kormányhivatal vezetője, a kerület korábbi polgármestere szintén bejelentette, hogy beperli Pikót.

A perelésekre Pikó úgy reagált: „Nagyon helyeslem a fideszes frakcióvezető döntését! A perben legalább lehetőségünk lesz nyilvánosan megerősíteni az igazságot arról, milyen erőfeszítéseket tettünk a Kocsisék évei alatt elbaltázott beruházás befejezéséért és bemutatni, mi történt 2015 és 2019 vége között Káptalanfüreden.”

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!