Újabb józsefvárosi cégnél találta meg a „Fidesz-polip csápjait” Pikó András

2021. március 11. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.-nek a 2019-es önkormányzati választások előtti működésének anomáliáit feltáró belső ellenőrzési vizsgálat – írja Facebook-oldalán Pikó András VIII. kerületi polgármester. A cég a polgármester posztja szerint

a jogszabályoknak sokszor nem megfelelő, pazarló gazdálkodást folytatott, szabálytalanul használt fel közpénzt, mellyel megkárosították az önkormányzat költségvetését, több ügyben felmerült a hűtlen kezelés gyanúja.

Pikó szerint a nonprofit társaságnál „nagy pénzeket nyúltak le, de nem lehet mondani, hogy ne hajoltak volna le minden forintért, és ne ott fogták és rakták volna zsebre a közpénzt, ahol csak tehették.” Felidézve a választási kampányban emlegetett, a közpénzeket megcsapoló Fidesz-polipos analógiát, azt írja: „nem gondoltuk, hogy a polip csápjai ilyen mélyen tapadnak a közpénzekre és ilyen erővel szívják le azokat.”

A jelentés úgynevezett vezetői összefoglalója a kerületi önkormányzat honlapján itt érhető el pdf-ben. Ezekben több konkrét példát említenek a működés anomáliáira. Ezek között szerepel például, hogy „az Igazgatósági tagok egymás részére – a tulajdonos jóváhagyása nélkül – összesen nettó ̴10 millió forint »lelépési pénzt« fizettek ki”, de távozásukkor „úgy döntöttek, hogy Cafeteria Szabályzat kifejezett előírása ellenére sem fizetik vissza a cafeteria időarányos részét”.

A jelentés azt is megemlíti, hogy a társaságnál külön megbízási szerződéseket kötöttek olyan feladatok elvégzésére, melyek az adott személyek munkaköri feladatai közé tartoztak, és amiért minden hónapban fizetést kaptak.

Pikó András posztja a jelentésből azt is kiemeli: „A munkatársak közül voltak, akik külön költségtérítést vettek fel a parkolási büntetéseik kifizetésére, személyre szóló biztosításokat kötöttek”, illetve hogy „nagy értékű telefonokat kaptak, csak hogy pár hónap múlva leselejtezzék őket – maguknak”. Ez utóbbit érinti a jelentésnek az a része, miszerint „egy (kitakart nevű munkavállaló) által vásárolt egyik nagy értékű eszköz nem került felvezetésre a személyi kartonjára. A mobiltelefont a Társaságnál nem találták meg, így azt a belső ellenőrzés számára nem tudták bemutatni. Az eszközt hetekkel később fellelték egy – rendszeresen használt – irodaszeres szekrényben.”

Az ellenőrzésről készített vezetői összefoglaló konklúziója az, hogy a „kritikusnak ítélt területein a teljesítmény, illetve a működési feltételek több fontos szempontból is hiányosságokat mutatnak. Ezeken a területeken az alapvető belső ellenőrzési pontok vagy folyamatok működéséről sem beszélhetünk, és ezek a rendszerek annyira gyengék, hogy a pénzügyi veszteség kockázata magas (vagy az már be is következett).”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!