Orbán Viktor: A kerti munkához szükséges boltok és a bölcsődék nyitva maradnak, a virágosok nőnapon kinyithatnak

2021. március 5. – 07:26

frissítve

Orbán Viktor: A kerti munkához szükséges boltok és a bölcsődék nyitva maradnak, a virágosok nőnapon kinyithatnak
Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádóinterjúján a Kossuth Rádi stúdiójában 2021. március 5-én – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjúját ezúttal élőben közvetítjük. A kormány csütörtökön minden korábbinál szigorúbb lezárásokról döntött, a miniszterelnök péntek hajnalban pedig már részt vett az operatív törzs ülésén. Ezt követte a szokásos péntekenkénti nyilatkozata a közrádióban.

Percről percre követjük a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúját.

Ezt Müller Cecília többször is el fogja mondani, Orbán Viktor viszont nem tudta most a rádióinterjúban elmondani.

Tette fel az utolsó kérdést a műsorvezető.

„Itt már a szakemberek véleménye nem volt egyértelmű”, különböző tendenciákat mutatnak, „különböző vonalakat húznak”

– felelte Orbán Viktor. Azt mondta, van, aki szerint 10-12 nap elég, más szerint 14 nap után is óvatosnak kell lenni, különben elindítunk egy negyedik hullámot. Ami biztos: a vírus elleni hullám célegyenesébe fordultunk a mostani zárással.

Beszéltem a lengyelekkel, beszéltem Magyarország nagy barátjával, Matteo Salvini úrral és a másik jobboldali olasz párttal, mondta arról, hogyan tervezik a folytatást az európai politikában az Európai Néppárttal való törés után. „Nem titok, hogy voltak tervek az asztalfiókban”. A hasonszőrűek beszélgettek már korábban is arról, hogy mit lehet tenni a „magunkfajta embereknek”, a családokat védeni akaró embereknek, az „európai birodalom helyett a nemzetállamok együttműködésében” érdekelt embereknek az érdekében.

És katolikus ember, és nagyon sikeres tartományi miniszterelnök, de „ide már túl későn érkezett” – mondta a néppárti tagságról és Armin Laschetről.

A kínai vakcina nemhogy időben, hanem néha hamarabb is jön. Az oroszokon nagy a nyomás, egyre több európai ország szeretne orosz vakcinát. De Magyarország eddig rendben megkapja, mondta Orbán, és megdicsérte Szijjártót.

Ebben a brüsszeli buborékban egyesek azzal foglalkoznak, hogyan lehet alapszabály-módosítással egyik vagy másik pártot nehéz helyzetbe mondani, például minket. Erre mondtuk, hogy na jó, mi köszönjük, nekünk ebből elég volt – mondta Orbán Viktor a néppárti frakcióból kilépésről. Arra a kérdésre, hogy Manfred Weber szeretne vele mielőbb beszélni, azt mondta, „hajrá, Weber úr!”

Azt nem mondom, hogy fércmunka, mert az méltánytalan. De egy ügyvédi irodába egy ügyvédbojtárt nem hiszem, hogy ilyen szerződési hibákkal felvennének – mondta dr. Orbán Viktor jogász az uniós vakcinaszerződésekről. Megkötötték a szerződéseket, most meg nem jön a vakcina, és nem is kikényszeríthetők a szerződések.

Megvizsgálták, egyelőre még nyitva maradhatnak, de lehet, hogy ezen változtatni fognak. A kerti munkához szükséges boltok és a bölcsődék nyitva maradnak, a virágosok nőnapon kinyithatnak.

A magyar baloldal a vírus helyett a kormánnyal küzd. Arra a kérdésre, hogy a baloldal álláspontja nyitás-zárás ügyben változott, azt válaszolta:

A magyar baloldal azt mondja, amit Brüsszelből megmondanak neki.

A baloldal Brüsszelt, Európát képviseli Magyarországon. Régebben azt mondták, amit Moszkvában mondtak nekik, hogy mi a vonal, most azt, amit Brüsszelben.

A kínaiak időben szállítanak, az oroszok nagyjából tartják az ütemet, az uniós beszerzések érkezése bizonytalan. Vannak technikai problémák, mondta a miniszterelnök (ilyenekről már lapunk is írt korábban). Erről ezt mondta a kormányfő:

„Eddig úgy oltottunk, kisebb létszámban oltottunk, most nagyobb létszámban oltunk, eddig úgy oltottunk, hogy a háziorvos oltott, és ő személyesen ismerte a betegeit, tehát mondjuk úgy, hogy személyesismeretség-alapú volt az oltás. Most, hogy tömegesen oltunk, most át kell állni az adatalapú oltásra. Most az adatalapú oltásnál ha az adatok nem stimmelnek, akkor sajnos semmi sem stimmel, mert az az alapja mindennek. Előfordul, hogy olyan embereket hívnak be, akiket már beoltottak, itt kaptunk olyan hírt, hogy a lakóhelytől nagyon távoli pontra hívtak be valakit, úgyhogy az egész rendszert most meg kellett állítani, ma reggel ezt el is döntöttük. És az adatokat felül kell vizsgálni.”

Az operatív törzs minden intézkedést meghoz, hogy elég ember és ágy legyen a betegek ellátására. Újabb 6369-cel nőtt a fertőzöttek száma, 6867-en vannak kórházban, 677-en lélegeztetőgépen, és mára 143-an haltak meg a koronavírus miatt.

A kórházakon hatalmas terhelés lesz a következő hetekben, „drámai helyzetre, drámai kihívásokra kell felkészülni.” Fel fog futni azoknak a száma, akiket kórházban kell ápolni. A kórházban ápoltak száma „felmehet valahová a 15 ezer magasságába, sőt, akár még a 20-ig is”.

Meghallgatták a kórházparancsnokokat, „ehhez kórházi ágyak kellenek, lélegeztetőgépek és emberek kellenek”. Az operatív törzs dolgozik a megoldásán, lehet, hogy a rezidenseket, végzős medikushallgatókat és akár a magán-egészségügyi szolgáltatók munkatársait is bevonják a munkába.

(Ehhez fontos megjegyezni, hogy mint azt több olvasónk szóvá tette – köztük rezidensek is –, hogy a rezidensek, akik egyébként végzett, a szakképzésüket töltő orvosok, eddig is részt vettek a koronavírusos betegek ellátásában.)

„Vannak technikai zavarok, de az oltásokkal jól haladunk, beoltottunk 862 953 főt” – mondta Orbán Viktor. „Április első hetében el fogunk érni 2,4 millió beoltást, május elejére 4,7 milliót, aztán meglátom, hogyan tudunk még vakcinát szerezni”. Oltani fognak mindennap, még húsvétkor is. Július elejére már 8 millió beoltott a terv.

Tanganyika, Maldív-szigetek, Dubaj – ezekről a helyekről hozzák be honfitársaink a veszélyes mutációkat. Ezeket az utakat halasszák el, mert olyan mutánsokat hozhatnak haza, amik bajba sodorhatnak másokat.

Hogy a már beszerzett készleteiket el tudják adni nőnapra, de utána nekik is be kell zárniuk.

Nemcsak bértámogatást kapnak azok, akiknek be kell zárniuk, hanem a katás vállalkozóknak, vállalkozásoknak se kell katát fizetniük, és nemcsak a zárás két hetére, hanem egész márciusra.

Arról, hogy hogyan nyisson az ország, utána döntenek arról, mi lesz a nyitás menetrendje húsvét után.


Nem volt más választásunk. Ezek járványügyi szakkérdések, hogy milyen tendeciák vannak. Ahhoz, hogy nyithassunk, először zárni kell – mondta Orbán Viktor az interjú elején.

A legfontosabb csütörtöki döntések (részletesen itt olvashat róluk):

  • Hétfőtől április 7-ig zárva lesznek az iskolák és óvodák, az iskolákban digitális oktatásra térnek át.
  • Szintén bezárják, két hétre, március 22-ig az üzleteket, ez alól kivételt jelentenek az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a drogériák és a benzinkutak.
  • Március 8-tól 22-ig minden szolgáltatásnak szünetelnie kell, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatásokat.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Ahol lehet, át kell állni otthoni munkavégzésre.
  • A határátlépést szigorítják.

A bejelentett kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban sok kérdőjel maradt, ezeket ebben a cikkünkben szedtük össze, bár több dologra azóta már megszületett a válasz, így például arra, hogy a kaszinókat bezárják, de a bankok és a dohányboltok nyitva lehetnek.

A lezárások mellett a hét másik, belpolitikai szempontbók is jelentős eseménye a Fidesz és az Európai Néppárt közötti konfliktus újbóli, és most már szakításig fajuló kiélesedése volt. Miután szerdán a néppárti frakció-alapszabályt úgy módosították, hogy már ne csak egy tag, hanem egy csoport frakciójogainak felfüggesztéséről is lehessen szavazni, a Fidesz bejelentette: azonnal távoznak a frakcióból. (A Fidesz az Európai Néppárt pártcsaládjában már két éve fel van függesztve.)

A szerdai események után csütörtökön Orbán Viktor azt mondta: az Néppárt végleg az európai baloldal csatolmányává vált, közte és az európai baloldal között már nincs többé különbség „a migráció, a családi értékek, a nemzeti szuverenitás, vagyis a kor nagy kérdéseiben”. Továbbviszi-e vajon a pénteki rádióinterjúban ezt a gondolatmenetet, illetve felmerül-e a kérdés, hogy miért maradt a néppárti frakció tagja a KDNP európai parlamenti képviselője, Hölvényi György?

A miniszterelnök Facebook-oldaláról negyed hét után nem sokkal került fel az alábbi poszt. A képekhez csak annyit írtak: COVID 2/115. Operatív törzs // Task Force

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz. Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A magyarországi médiaviszonyokról készült videónkat itt nézheti meg>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!