Orbán a néppárti szakításról: Az EPP végleg az európai baloldal csatolmányává vált

2021. március 4. – 13:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A migráció, a családi értékek, a nemzeti szuverenitás, vagyis a kor nagy kérdéseiben nincs többé különbség az EPP és az európai baloldal között”

– írta csütörtöki Facebook-posztjában Orbán Viktor miniszterelnök.

Röviddel azután, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón a járvány miatt hozott korlátozások szigorítását jelentette be, aztán visszament a kormányülésre, Orbán reagált az Európai Néppárttal (EPP) való szakításra.

A Fidesz szerdán távozott az Európai Néppárt parlamenti képviselőcsoportjából, miután az EPP-frakció szerdán délelőtt megszavazta az új eljárásjogi szabályzatát, amivel többek között már nemcsak egy tag, hanem egy csoport frakciójogainak felfüggesztéséről is lehet szavazni. A Fidesz azonban nem várt meg egy esetleges kizárást, inkább kilépett a frakcióból.

„A Fidesz kilépett az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából. Nem fogadta el, hogy az európai parlamenti képviselőinek jogait és ezzel a magyar szavazók jogait is korlátozzák a frakció alapszabályzatának módosításával” – írta a miniszterelnök a Facebookon.

„Miközben mi itt, Magyarországon és más vezetők a saját országaikban szó szerint élet-halál harcot folytatnak a koronavírus ellen, az EPP kisded hatalmi játékokban leli örömét a brüsszeli bürokraták buborékjában. Ez vállalhatatlan” – folytatta Orbán, aki szerint a Fidesz kilépése új perspektívát nyit az európai politikában is.

„Köztudott, hogy mi, magyarok a folyamatosan hátráló és a politikai értékeit a süllyedő léghajóból kidobáló EPP-t újra Európa vezető szellemi és politikai erejévé akartuk tenni. Nagy, erős, demokratikus jobboldallá, amely a centrumpártokat, a konzervatív és tradicionális kereszténydemokrata pártokat és szavazóikat is képes egy nagy közös politikai otthonba összegyűjteni. Ez a lehetőség a tegnapi napon elveszett” – írta Orbán.

A kormányfő szerint már nincs különbség a Néppárt és a baloldali pártok között. „Az EPP végleg az európai baloldal csatolmányává vált. A migráció, a családi értékek, a nemzeti szuverenitás, vagyis a kor nagy kérdéseiben nincs többé különbség az EPP és az európai baloldal között. Jó okkal gyújthatnak örömtüzeket az európai baloldal pártjai és vezetőik. Egy újabb párttal gyarapodtak.”

Orbán a jövőről is szólt, azt írta, az EPP nélkül kell felépíteni egy új jobboldalt. „A mi feladatunk is világos. Most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik.
Itt az idő! Éljen a demokratikus jobboldal! Fortes fortuna adiuvat!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!