A kaszinóknak be kell zárniuk, a dohányboltok és a bankok nyitva maradhatnak

2021. március 04. – 16:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kaszinók nem maradhatnak nyitva, a dohányboltokat és a bankfiókokat viszont nem érinti a harmadik hullám miatt bejelentett szigorítás, derült a ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtöki, Hvg.hu-nak küldött válaszából.

A portál több kérdést küldött a KTT-nek, amely nem mindenre válaszolt, de annyit elárult: „a kaszinók nem tarthatnak nyitva, a további részletszabályozás a holnapi nap folyamán jelenik meg.”. A KTT csütörtök délután az MTI-vel közölte azt is, hogy a tavaly tavaszi időszakhoz hasonlóan a bankfiókok és a dohányboltok továbbra is nyitva tarthatnak.

A kaszinók nyitvatartását eddig azzal indokolta a kormány, hogy ezek nem minősülnek vendéglátó egységnek. A Telex két rejtett kamerás felvételt is bemutatott, amelyeken az látszódott, ahogy zsúfolt terekben szerencsejátékoznak az egyik budapesti kaszinó vendégei. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András a korábban megjelent cikkünk nyomán a héten a járványügyi szabályok megsértése miatt feljelentette az ügyben érintett Las Vegas Casinót. A napokban már az operatív törzs is úgy fogalmazott, hogy „nem zárhatók ki a további korlátozások”, amikor arról kérdezték, fontolóra veszik-e a kaszinók bezárását.

De mit nem tudunk még mindig a szigorításokról?

 • Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a meleg ételt kiadó gyorsbüfékkel, illetve azokkal az éttermekkel, amelyek eddig elvitelre vagy házhoz szállításra készítettek ételt.
 • Az óvodák és iskolák bezárnak, de mi lesz a bölcsődékkel, a szakképző intézményekkel és a felnőttképzési tanfolyamokkal?
 • Még érdekesebb kérdés, hogy mi lesz a virágboltokkal, amelyek valószínűleg szintén nem nyithatnak ki nőnapon, miközben erre az alkalomra már sok helyen nagy értékben rendeltek romlandó árut.
 • A szolgáltatások sem működhetnek március 8-tól. Fontos lesz tisztázni, mi lesz a fodrászokkal, kozmetikusokkal vagy például az autószerelőkkel.
 • Mi történik, ha valakinél csőtörés lesz, leáll a fűtés, kimegy a villany?
 • Vajon a magánegészségügyi szolgáltatásokba beletartoznak-e a látásvizsgálatokat végző optikai üzletek?
 • Március 16-án akarták megnyitni a gyógyfürdőket, amelyek egészségügyi szolgáltatást nyújtanak (de nem magánintézmények).
 • A kormányszóvivői tájékoztatón arról nem esett szó, hogy a korlátozások mennyiben érintik az állami egészségügyet. Fontos lenne tisztázni, hogy az időpontra előjegyzett vizsgálatokat, műtéteket megtartják-e.
 • Annyit tudunk, hogy a szabadtéri sportolás lehetősége megmarad, ha a másfél méteres védőtávolság megtartására lehetőség van, és nyitva maradhatnak a parkok, arborétumok is. De vajon mi lesz a játszóterekkel?
 • Arról sem beszélt a miniszter, hogy mi lesz a templomokkal, lehet-e miséket, istentiszteleteket tartani.
 • Szigorítani fogják a határátlépést a személyforgalomban. Ennek részleteit egyelőre nem ismerjük.
 • Nincsenek meg a részletei annak sem, hogy a Gulyás szavai szerint a most bezárásra kényszerülő szektorokban működő munkáltatók a szállodákhoz és a vendéglátóiparhoz hasonló bértámogatást és adókedvezményt kapnak.

Ahogy korábban a Telex is beszámolt róla, a kormány csütörtökön újabb szigorításokat jelentett be, miután jelentősen emelkedni kezdett a fertőzöttek és a kórházba került betegek száma. A rövid kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előrebocsátotta, hogy több részletkérdésről csak csütörtök délután dönt a kormány.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!