Tizedével csökken a Magyar Posta forgalma, de a munkaerőhiány megszűnt

2020. október 14. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója a Népszavának adott interjújában mesélt a koronavírus elleni védekezésről, cége létszámproblémáinak megoldódásáról és a hazai csomagpiac kilátásairól.

Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója a Népszavának mondta el, hogy cége a csomagküldési rendszer fejlesztésétől várja a pozitív jövőt, illetve kijelentette, hogy nincsenek napirenden postahivatal-bezárások.

(Ide kattintva elérhetik a legfrissebb cikkeinket!)

Az interjúból kiderül, hogy a postai dolgozók kézhez kapták az augusztus elején kiharcolt béremelésnek megfelelő új munkaszerződéseiket, illetve bérüket, ez a fejlesztés nagyjából 8 milliárd forintba kerül a postának. Magyarországon a posta költségeiben 70 százalékot jelent a személyi ráfordítás, az osztrák postánál csak 50 százalékos ez az arány.

A vezérigazgató elmondta, hogy a cégnél sokáig megúszták fertőzött dolgozók nélkül, azóta, a megemelkedett esetszám idején természetesen már a postánál is vannak esetek, de az óvintézkedések továbbra is védik a dolgozókat. A járvány pozitív hatása, ha lehet ilyet mondani, hogy a cég munkaerőproblémái megszűntek, immár csak annyi betöltetlen állás van a 28 ezer fős társaságnál, ami egy ilyen méret mellett óhatatlanul fellép.

A vezérigazgató elmondta, hogy nagy jövőt lát a csomagküldési piacban, ilyen szolgáltatást ugyan 170 szolgáltató is végez Magyarországon, de univerzális, minden méretben szállító szolgáltatást csak 4-5 cég végez. A Magyar Posta és legnagyobb konkurense, a GLS, együttesen a piac 70 százalékáért felel.

A vírus az üzletnek sem tett jót, a posta hagyományos üzletei maguktól is évi 3-5 százalékkal apadnak (aligha kell magyarázni, hogy a postai levelet és csekkbefizetést mennyi elektronikus szolgáltatás próbálja helyettesíteni), de áprilisban például 30 százalék fölötti volt a zuhanás, és az év egészét tekintve is reális a 10 százalékos csökkenés.

„Most 2664 posta működik az országban, de a postatörvény és az állammal kötött egyetemes közszolgáltatási szerződés alapján elég lenne 1650 postát nyitva tartani.”

A vezérigazgató ugyanakkor tudja, hogy a településeken a posta megtartása még mindig erős társadalmi igény, nincs is napirenden most bezárási hullám.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!