Kate Winslet Putyin asztalánál csicskít, az Elit alakulat és az Utódlás alkotói új dobásra készülnek

2024. január 14. – 23:34

Kate Winslet Putyin asztalánál csicskít, az Elit alakulat és az Utódlás alkotói új dobásra készülnek
Callum Turner és Austin Butler A levegő uraiban – Fotó: Apple TV+

Másolás

Vágólapra másolva

A sztrájk miatti leállás vagy a gyártók költségcsökkentő intézkedései ellenére azért sok izgalmasnak tűnő sorozat érkezik idén. Sorozatadaptációt kap A tehetséges Mr. Ripley és a Mr. és Mrs. Smith, de jön a Fallout videójáték adaptációja is. Kate Winslet populista kancellárt alakít a The Regime-ben, a Trónok harca alkotói pedig ambiciózus sci-fivel feledtetnék az utolsó évados blamát. Emellett több elismert rendező, Sam Mendes, Alfonso Cuarón vagy Park Chan-wook is sorozattal jelentkezik idén. Összeszedtük 2024 legjobban várt tévés premierjeit.

True Detective: The Night Country (HBO Max, január 15.)

Idén tíz éve, hogy szabályosan letarolta a közvéleményt a True Detective első évada, amelyben Matthew McConaughey gyakorlatilag újradefiniálta a karrierjét a kiégett nyomozó szerepében a szintén zseniális Woody Harrelson oldalán.

Amennyire berobbant McConaughey karrierje ezután, annyira bukott nagyot a két évvel későbbi folytatás, ami úgy lett elkeserítően gyenge, hogy közben Vince Vaughn, Taylor Kitsch, Rachel McAdams és Colin Farrell voltak a főszereplők. A Mahershala Alival készült harmadik évad már itt-ott visszahozta az első évad hangulatát, de végül nem lett a True Detective-ből az a teljes évtizedet meghatározó, nyomozós antológiasorozat, mint amit vártunk.

Ezen változtathat a negyedik évad, amelyben Jodie Foster nyomoz majd egy rejtélyes alaszkai bűncselekményben. A negyedik lesz az első olyan évad, amelyben az eredeti alkotó, Nic Pizzolato már nem dolgozott íróként vagy showrunnerként.

A levegő urai (Masters of the Air, Apple TV+, január 26.)

Biztosan nem túlzunk azzal, hogy 2024 egyik legjobban várt sorozata A levegő urai. A készítők nevéhez fűződik az Elit alakulat, amelyet nem véletlenül tartanak máig minden idők egyik legjobb tévésorozatának (és emellett még olyan produkciók, mint az X-Akták, Breaking Bad, Better Call Saul, Ozark).

A sorozat egy 2007-es regényen alapul, és a második világháború legkeményebb nehézbombázó-egységének pilótáiról szól, akik elképesztő veszteségeket szenvedtek a harcokban. Az Elit alakulat stábjából producerként visszatér Steven Spielberg és Tom Hanks is, a rendezők között pedig ott van az első True Detective-évadért felelős Cory Joji Fukunaga. A főbb szerepekben pedig két ifjú titán, Austin Butler (Elvis) és Barry Keoghan (A sziget szellemei, Saltburn) lesz látható, de feltűnik még mellettük Ncuti Gatwa (Szexoktatás, Dr. Who) is.

Expats (Amazon Prime Video, január 26.)

Nicole Kidmannek komoly éve lesz, és ennek egyik első állomása a Hongkongban játszódó, hatrészes minisorozat, az Expats, amit Lulu Wang (A búcsú) írt és rendezett. A történet egy 2016-ban megjelent könyvön alapul, amely több, Hongkongban élő külföldi nőt követ, ahogy mindhárman egy-egy tragédia miatt küzdenek saját démonjaikkal. Az epizódok hetente érkeznek majd, előzetes erre.

Mr. and Mrs. Smith (Amazon Prime Video, február 2.)

Elég ritka eset, amikor egy showrunner már előre bevédi a még be sem mutatott sorozatát, de Francesca Sloane (Fargo, Atlanta) egy szokatlanul kitárulkozó posztban elmagyarázta, miért is gondolták úgy Donald Gloverrel (Atlanta, Swarm), hogy van értelme sorozatban feldolgozni a Brad Pitt és Angelina Jolie főszereplésével készült, 2005-ös akcióromkomot. Sloane érvelésének lényege, hogy nem rebootot készítettek, hanem az alapoktól újragondolták a film sztoriját a sorozatban.

Donald Glover mellett Maya Erskine lesz a főszereplő, a mellékszerepekben pedig Michaela Coel, John Turturro, Paul Dano és Parker Posey is feltűnik.

Tokyo Vice 2. évad (HBO Max, február 8.)

A japán alvilágban megmerítkező amerikai újságíró sztoriját feldolgozó első évadot nagyon szerettük, a félig fikciós sorozat alkotói ugyanis remekül házasították a japán és az amerikai mozgóképes megoldásokat, és még arra is figyeltek, hogy a bűnözők, a média, a hatóságok és a politika összefonódását is bemutassák.

Ehhez kellett az is, hogy minden jelenetet Tokióban vettek fel, a főszereplő, Ansel Elgort külön megtanult japánul a szerep miatt, és az első epizódot rendező, egyben producer Michael Mann (Ferrari, Közellenségek, Az utolsó mohikán) is egy időre Japánba költözött a projekt kedvéért. A második évadhoz már előzetes is érkezett.

A sógun (Disney+, február 27.)

A tízrészes minisorozat James Clavell 1975-ben megjelent, rendkívül sikeres, a 17. századi Japánban, a polgárháború hajnalán játszódó történelmi kalandregényét dolgozza fel.

A sorozat főleg japán színészekre épít, és A sógun vezető írói miatt is biztatónak tűnik a sorozat, hiszen a széria két showrunnere a Top Gun: Maverick és A képmás-sorozat írója, Justin Marks és felesége, a japán származású Rachel Kondo. A premier duplaepizóddal érkezik, majd a többi rész hetente jön, már kint a feliratos előzetes is.

The Regime (HBO Max, március 3.)

Egy fiktív, európai autokrácia egy évét követi a The Regime, amelyben Kate Winslet alakítja az amerikai elnököt és a világ többi vezetőjét is becsicskító, populista kancellárt. Az előzetes alapján a putyini hosszú asztal is előkerül a sorozatban. A másik főszereplő Matthias Schoenaerts, aki a kancellár katonai vezetőjét, egyben legfőbb bizalmasát játssza.

A jelenünket meghatározó autokráciákból inspirálódó sorozat mögött elég jó nevek állnak, a vezető író a John Oliver Show-n vagy az Utódláson dolgozó Will Tracy, a két rendező pedig Stephen Frears (Philomena, Kvíz) és Jessica Hobbs (A korona, Broadchurch).

Palm Royale (Apple TV+, március 20.)

Az Apple vígjátéksorozata 1969-ben játszódik, amikor a Kristen Wiig által alakított főszereplő megpróbál feljebb mászni a társadalmi ranglétrán, hogy végre befogadja Palm Beach kőgazdag elit osztálya.

A szereposztás elég biztató, többek között Laura Dern, Allison Janney, Ricky Martin is fontos karaktert alakít a sorozatban, a vezető író pedig A viszony társproducere, Abe Sylvia.

3 Body Problem (Netflix, március 21.)

A Trónok harca két fő alkotója, David Benioff és D. B. Weiss ismét megpróbálja valahogy lerázni magáról annak a bizonyos utolsó évadnak az átkát. Egy ideig úgy tűnt, hogy egy teljes Star Wars-trilógiát bíznak rájuk, aztán kiderült, hogy a háttérben már elfogadták a Netflix ajánlatát.

Az alkotópáros már jelentkezett egy sorozattal a felületen (Metal Lords), de az igazi nagy dobásnak a Cixin Liu A háromtest-probléma című könyvén (amely egy trilógia első kötete) alapuló sorozatot szánják. Idősíkokon átívelő történetre számíthatunk egy hatalmas katasztrófát megakadályozni próbáló tudóscsoportról. Az első évad nyolcrészes lesz, a szereplők között van Benedict Wong, illetve több, a Trónok harcából is ismerős színész, például John Bradley, Liam Cunningham és Jonathan Pryce is.

Hacks 3. évad (HBO Max, 2024 tavasz)

A fiatal író és a karrierje végéhez közelítő komikus közös munkájára és barátságára fókuszáló dramedy folytatása egy időre a leállások miatt veszélybe került, de már biztos, hogy idén tavasszal érkezik az új évad a közönségkedvenc sorozatból.

Az első évadot 15 kategóriában jelölték Emmy-díjra, teljesen megérdemelten, mert a két kreatív alkotóra fókuszáló sorozat nemcsak a showbizniszből csinált viccet, de a két különböző okból szorongó, teljesen más generációt képviselő ember között kialakuló barátságot is érzékenyen bontotta ki.

Avatár: Az utolsó léghajlító (Netflix, február 22.)

A Nickelodeon-sorozat élőszereplős adaptációja is természetesen Aang útjára koncentrál, ahogy elsajátítja a négy elemet (föld, víz, tűz, levegő), hogy újra egyensúlyt hozzon a világba.

Fotó: Robert Falconer / Netflix
Fotó: Robert Falconer / Netflix

Némileg aggasztó, hogy az eredeti sorozat írói, Michael Dante DiMartino és Bryan Konietzko félúton kiszálltak a netflixes adaptációból, mondván, nem az ő elképzelésük szerint fejlesztették a sorozatot, de az új showrunner, Albert Kim a hírek szerint egyeztetett velük is, hogy az eredeti koncepcióhoz hű adaptáció készüljön.

Fallout (Amazon Prime Video, április 12.)

Már bőven nem újdonság, hogy egyre jobb videójáték-adaptációk készülnek, amire a The Last of Us tavalyi sikere a legjobb példa. Hasonló utat járhat be a Fallout is, hiszen az 1997-ben indult videójáték azóta az egyik legismertebb márkává vált a gamingvilágban, nagyrészt az egészen egyedi, posztapokaliptikus világának és bizarr humorának köszönhetően.

Egyelőre keveset tudunk a sorozatról azon túl, hogy a játékokkal egy világban játszódik, de egy új területen (ami valószínűleg Kalifornia). A Fallout világában 2077-ben a világhatalmak atomot dobtak mindenkire, és nagyjából elpusztult a civilizáció. Azonban évtizedekkel később az emberiség magára talált, a túlélők új társadalmakat és településeket hoztak létre a radioaktivitás miatt mutálódott környezetükben. A sorozatot Jonathan Nolan és Lisa Joy (Nolan-filmek, Westworld) készíti, Walton Goggins egy ghoul fejvadászt alakít, Chris Parnell pedig egy küklopszot, szóval minden adott egy igazán bizarr sikersorozathoz.

Sárkányok háza 2. évad (HBO Max, 2024 nyár)

Sok idő kellett, mire a Trónok harca után az HBO eljutott a franchise folytatásáig, a Sárkányok háza pedig nem lett tökéletes, de ahhoz kétség sem férhet, hogy hozza az anyasorozat hangulatát a rettegett Targaryen család előtörténetével. A második évadra kicsit többet kellett várni a szokásosnál, és két résszel rövidebb is lesz az előzőnél.

The Boys 4. évad (Amazon Prime Video, még nincs premierdátum)

Az Amazon legnagyobb sikersorozata egy remek spinoffal jelentkezett 2023-ban, idén pedig folytatódik az anyasorozat, amire óriási hatással lesznek a Gen V-ben látottak. A történet most juthat el az igazán kemény részekig, hiszen Homelander (Anthony Starr) lassan nyíltan egyeduralomra tör, és látszólag nincs senki, aki megállíthatná Billy Butcherön (Karl Urban) és társain kívül.

The Franchise (HBO Max, 2024 ősz)

Igazi bennfentes vígjátéknak ígérkezik a The Franchise, ami egy szuperhősfilmeken dolgozó kreatív csapat belső ügyeiből és a készítés folyamatát jellemző káoszból csinál viccet. Magyarán ez egy Marvel-univerzumot parodizáló sorozatnak tűnik, ami pont jókor rúghat bele a küszködő stúdióba.

A vezető író Az alelnökkel vagy a Sztálin halálával már bizonyító Armando Ianucci, a projekt legnagyobb támogatója pedig az első epizódot rendező, Oscar-díjas Sam Mendes (Amerikai szépség, Skyfall, 1917). A két főszereplő a The Boysból ismert Aya Cash és a Station Elevenben emlékezeteset nyújtó Himesh Patel lesz.

Arcane 2. évad (Netflix, 2024 november)

Nagyon kevés olyan animációs sorozat született, ami annak ellenére kapott kimagaslóan jó kritikákat, hogy alapvetően számítógépes grafikával készült, ráadásul egy online videójáték (League of Legends) világában. Az Arcane egy fiatalon szétszakított testvérpárról szól, akik két ellentétes oldalon találják magukat egy steampunk világban kitörni készülő háborúban.

Disclaimer (Apple TV+, még nincs premierdátum)

Az Apple komoly presztízssorozattal jelentkezik még várhatóan az év második felében, a Disclaimer az Oscar-díjas Alfonso Cuarón (Gravitáció, Az ember gyermeke) projektje Cate Blanchettel, Kevin Kline-nal és Sacha Baron Cohennel a főbb szerepekben.

A Disclaimer Renée Knight nagy sikerű könyvének adaptációja, amelyben az elismert dokumentumfilm-rendező (őt játssza Cate Blanchett) életét teljesen felforgatja egy könyv, amely sötét múltjával szembesíti.

Pingvin (The Penguin, HBO Max, még nincs premierdátum)

A 2022-es Batman-filmben a felismerhetetlenségig elmaszkírozott Colin Farrell külön spinoff sorozatot kapott, így a nyolcepizódosra tervezett sorozatban ismét Pingvin karakterét alakíthatja. A történet szinte egyből a film után veszi fel a fonalat, ahogy Pingvin egyre nagyobb hatalomra tesz szert Gotham City alvilágában.

Colin Farrell Pingvinként – Fotó: Macall Polay/Max
Colin Farrell Pingvinként – Fotó: Macall Polay/Max

Az HBO a megbízható színvonalat hozó rendezőre, Craig Zobelre bízta az első három epizódot, aki korábban az Easttowni rejtélyek vagy A hátrahagyottak epizódjain dolgozott.

The Sympathizer (HBO Max, még nincs premierdátum)

A netflixes Balhé (Beef) sikere után az elborultabb produkcióiról híres A24 stúdió újabb nagy sorozatprojekttel érkezik, ezúttal az HBO-val karöltve. A The Sympathizer a vietnámi háború végén játszódó fekete-kémkomédia egy kettős ügynökről, amelyben Robert Downey Jr. több gonosz karakter szerepében is feltűnik. Az Oldboy, A szobalány és A titokzatos nő rendezője, Park Chan-Wook felelt az első három részért.

The Veil (még nincs premierdátum)

Elisabeth Moss egy thrillersorozatban tér vissza a Huluhoz A szolgálólány meséje után. A The Veil című minisorozat két nőt követ, akik Isztambulból Párizsba utazva egy rendkívül kockázatos, akár halálos áldozatokkal is járó játékot játszanak egymással. A sorozat showrunnere a Tabu és a Peaky Blinders írója, Steven Knight. Egyelőre nem tudni, hogy a sorozat melyik streamingoldalon lesz elérhető itthon.

Ripley (Netflix, nincs premierdátum)

A tehetséges Mr. Ripley után még idén érkezik a sorozatadaptáció is a Netflixre Patricia Highsmith regényéből. Két név miatt mindenképp kiemelt megjelenése lesz ez az évnek: egyrészt a minisorozat fő alkotója a Schindler listája, a Moneyball vagy Az ír írója, Steven Zaillian, másrészt a főszereplő a Fleabag második évadával befutó, egyre népszerűbb Andrew Scott.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!