A magyar ellenzék abszolút helyzete: tiszták koalíciója kontra árnyékkormány

2022. szeptember 19. – 17:08

frissítve

Nem hibáztatjuk, ha önben is összetört valami belül, amikor Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pártja nem vár tovább, Dobrev Klára vezetésével árnyékkormányt alakítanak, amelynek célja nem más, mint Orbán Viktor megbuktatása. Hétfőn aztán be is mutatták az árnyékkormány tagjait, a dili viszont itt nem ért véget, erre ugyanis lecsapott a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom, amely bejelentette:

nem Orbán Viktor árnyékában kíván dolgozni, éppen ezért ki fognak állni a fényre a tiszták koalíciójával.

A mozgalom közleménye szerint Dobrev árnyékkormányának névsora mellőzi a civileket és a szakembereket, szerintük azt egy DK-s pártkáderekből álló csapat alkotja. Erre válaszul jelentették be most a sötétségből a fényre kiálló tiszták koalícióját, melyet a közlemény szerint olyanok fognak alkotni,

• akik a rendszer megbuktatásáért dolgoznak,
  • akik hisznek egy új politikai kultúrában, ahol a hatalom nem egy szűk elit kezében összpontosul,
  • ahol a pozíciókat nem lojalitás alapján osztják,
  • ahol a korrupció üldözendő jobb- és baloldaltól függetlenül
  • és ahol a szakértelem és a rátermettség lesz a meghatározó.

Az MMM és a DK viaskodása nem most kezdődött, a mozgalom élére júniusban egyhangúlag újraválasztott Márki-Zay Péter július végén élő adásban ment neki Gyurcsány pártjának. Akkor azt mondta, hogy a következő időközi választásokon nem fogják támogatni a DK jelöltjeit, mert a párt több alkalommal ráindult ellenzéki jelöltekre, megosztva az ellenzéki szavazatokat. Azt is hozzátette, hogy az április 3-i választás előtt, a kampányában is azt tapasztalták, hogy Gyurcsány Ferenc nem akarta leváltani Orbán Viktort.

Márki-Zay és a DK-elnök Gyurcsány Ferenc feszült viszonya sem újkeletű. A Direkt36-nak a választási kampányról írt, lapunkban is megjelent oknyomozó írása nagyon jól érzékelteti ezt, különösen a cikknek ez a részlete: „Volt… egy »Elnökök« elnevezésű csoport a titkosított kommunikációt lehetővé tévő Signal applikáción, amelynek az ellenzéki összefogás pártvezetői mellett Márki-Zay is tagja volt. Április 4-én Márki-Zay kapott egy olyan értesítést, hogy »Gyurcsány Ferenc eltávolította önt ebből a csoportból«.”

A bejelentés és a válaszul kiadott közlemény után lényegében egy lépésre vagyunk attól, hogy az ellenzékben megszülessen Márki-Zay Serege, meg A Kígyók Rendje, hogy felvegyék a harcot Orbán Voldemorttal, vagy esetleg más fantasy regényekből kölcsönözzenek maguknak hangzatos neveket. Azt, hogy az atomjaira hulló Jobbik, amely az Idea Intézet legfrissebb mérése szerint sosem volt még ilyen mélyen, és ami a pártból kilépő, A Nép Pártján néven új mozgalmat indító Jakab Péter szerint jelenleg a Fidesz szekerét tolja, hol helyezkedik el az ellenzéki fantasy-koordinátarendszerben, már döntsék el önök. Ja, és azt se felejtsük el, hogy az MMM mellett természetesen a Fidesz is reagált a bejelentésre, ők két mondatba öt gyurcsányozást besűrítve azt a meglátást tették, hogy végre kiderült, Gyurcsány akar visszatérni a hatalomba. Aki az árnyékkormányban amúgy nem kapott pozíciót.