Márki-Zay Péter élő adásban ment neki Gyurcsány pártjának, nem támogatják többé a DK-s jelölteket

2022. július 31. – 12:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A következő időközi választásokon a DK jelöltjeit nem fogja támogatni a Mindenki Magyarországa Mozgalom – ezt Márki-Zay Péter, az MMM elnöke jelentette be a szervezet elnökségének vasárnapi ülése után.

„Ennek a közvetlen kiváltó oka az, hogy a DK több alkalommal ráindult ellenzéki jelöltekre, megosztva az ellenzéki szavazatokat” – indokolta a döntést Márki-Zay. Példaként a 16. kerületi időközi önkormányzati választást említette, amit a „legtisztességtelenebb, legbecstelenebb” magatartásnak nevezett a DK részéről.

Az MMM ettől függetlenül teljesíteni fogja „az összefogásból adódó kötelezettségeket”, de azt nem mondta Márki-Zay, hogy mit ért ez alatt, túl azon, hogy hiteles ellenzékre van szükség, „a hiteles alternatíva nyújtása a legfontosabb”.

Hogy a hiteles ellenzék mit jelent, azt a szervezet tizenöt pontban foglalta össze azt, amit ismertetve felsorolták azt is, hogy milyen problémáik vannak. Szerinte az április 3-i választás előtt, a kampányában is azt tapasztalták, hogy

Gyurcsány Ferenc nem akarta leváltani Orbán Viktort.

Példaként említette, hogy anyagilag és emberekkel se járult hozzá a kormányváltáshoz, sőt, ezt sok lépéssel kifejezetten akadályozta. A további Gyurcsányt kritizáló pontok között sorolta fel azt, hogy nem volt korábban, a Fidesz-kormány 2002-es leváltása után valódi elszámoltatás.

De „nem lehet hiteles alternatíva egy olyan volt kormányfő, akinek hivatali idején azonosító szám nélküli rendőrök földön fekvő embereket ütlegelnek”, és ennek nem következménye van, hanem a rendőri vezető pedig megrovás helyett jutalmat kap – mondta. További közös pontként említette Gyurcsány és Orbán között a kritikátlan Putyin-barátságot. A szervezet sajtótájékoztatója itt nézhető vissza:

A Demokratikus Koalíció szűkszavúan reagált Márki-Zay kijelentéseire. „Hódmezővásárhely polgármesterével szívesen beszélgetünk Hódmezővásárhely ügyeiről, de csak arról, ugyanis korábbi országos politikai szerepvállalása és megszólalásai minden idők legnagyobb fideszes kétharmadához vezettek” – írta Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.

Márki-Zay és a DK-elnök Gyurcsány Ferenc feszült viszonya nem újkeletű. A Direkt36-nak a választási kampányról írt, lapunk is megjelent oknyomozó írása nagyon jól érzékelteti ezt, különösen a cikknek ez a részlete: „Volt… egy »Elnökök« elnevezésű csoport a titkosított kommunikációt lehetővé tévő Signal applikáción, amelynek az ellenzéki összefogás pártvezetői mellett Márki-Zay is tagja volt. Április 4-én Márki-Zay kapott egy olyan értesítést, hogy »Gyurcsány Ferenc eltávolította önt ebből a csoportból«.”

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!