Jakab Péter: A Jobbik jelenleg a Fidesz szekerét tolja

2022. augusztus 22. – 14:13

frissítve

Jakab Péter: A Jobbik jelenleg a Fidesz szekerét tolja
Fotó: Szigetvári Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Mikroadományokból finanszírozná Jakab Péter az új mozgalmát, amelyhez állítása szerint nemcsak a Jobbikból, hanem más pártokból is csatlakoztak. A Jobbik volt elnöke és frakcióvezetője szombaton jelentette be, hogy elindítja a Nép Pártján Mozgalmat, ahol „az Orbán-rezsim veszteseit” szeretnék képviselni.

„Ha a semmiből fel tudunk építeni egy közösséget, amely már mérhető, az siker” – fogalmazott Jakab a bejelentés után a 24.hu-nak adott interjúban. Ha pedig kellő támogatottsága lesz a mozgalomnak, a későbbiekben párttá is alakul. Hogy mi lesz a párt neve, nem árulta el a jelenleg független országgyűlési képviselő. Nem az a lényeg szerinte, hogy eggyel több párt legyen, hanem olyan politikai közösséget szeretne szervezni, amely képes társadalmi támogatottságot felmutatni. Jakab szerint ugyanis nem pártból, hanem közösségekből van jelenleg hiány az ellenzéki oldalon.

„A közösségépítést az ellenzék megspórolta az elmúlt években, ebben is keresendő a választási vereség oka”

– tette hozzá.

Az új mozgalma elmondása szerint abban lesz más, hogy nem ideológiákkal foglalkoznak majd, hanem az emberekkel, mert „a szavazók sem ideologizálnak, hanem a saját problémáikkal foglalkoznak”.

Jakab arról is beszélt az interjúban, hogy ő továbbra is az ellenzéki pártok összefogásában hisz. „Az életképes ellenzéki erőknek közösen kell az Orbán-rendszer ellen alternatívát mutatniuk. A mostani ellenzékre, ha ránéz a választó, nem lát alternatívát. Egy-egy karaktert látnak, de felteszik a kérdést: hol van egy árnyékkormány? És ez jogos igény” – fogalmazott, és hozzátette:

„A Nép Pártján Mozgalom szeretné, hogy az összellenzéki együttműködés folytatódjon – kijavítva az eddigi hibákat.”

Ehhez először meg kell újulnia szerinte az ellenzéknek. „Ha az ellenzék ebben az állapotban marad, akkor borítékolható Orbán Viktor hatalma 2030-ig. Nem több pártra van szükség, hanem más pártokra. Életképes pártokra, amelyek a jelenbeli teljesítményből élnek.”

Jakab: A Jobbik a Fidesznél fog kikötni

Volt pártja, a Jobbik szerinte nem tartozik ide. „A Jobbik jelenleg a Fidesz szekerét tolja. A Mi Hazánk is életképes, de attól még a Fidesz testvérpártja. Én a valódi ellenzékről beszélek. A Jobbikot már nem tartom ide tartozónak” – jelentette ki a párt volt elnöke és frakcióvezetője, aki szerint az ő leváltása „a Fidesszel közösen elvégzett puccs volt”.

A Jobbik-frakció május 4-én a Szent Korona előtt – Fotó: Jobbik Magyarországért Mozgalom / Facebook
A Jobbik-frakció május 4-én a Szent Korona előtt – Fotó: Jobbik Magyarországért Mozgalom / Facebook

Az első figyelmeztető jel számára az volt, amikor az elnökségi ülésen elhangzottakat a kormánypárti médiában olvasta. Mivel korábban nem történt ilyen, Jakab arra gondol, hogy az elnökségbe májusban beválasztott Kvárik Anita lehet a szivárogtató. Ő volt az egyedüli új tag a vezetőségben.

Mint fogalmazott, az utolsó szög a Jobbik koporsójában az volt, amikor Gyöngyösi Márton azt kérte tőle, hogy maradjon stratégiai csendben, húzódjon hátrébb a következő kampány kezdetéig.

„Én vagyok az első volt jobbikos politikus, aki nem azért hagyja el a közösségét, hogy a Fidesznél kössön ki”

– jelentette ki Jakab, aki szerint a Jobbik az, ami a Fidesznél fog kikötni. „Mert vagy ki akarják végezni a Jobbikot, vagy a baráti ellenzék részeként képzelik el, ezért kellett Jakab Pétert likvidálni. De szerintem rosszul járnak. Mondjuk, pénz nincs nálunk. Hit, ember viszont van itt.”

Független képviselőként a parlamentben nem kérdezheti Orbán Viktort, és alig kap majd felszólalási lehetőséget. A jövőben ezért lakásfórumokat tervez tartani. „Eddig csak utcafórumoztam, vártam, hogy jöjjenek az emberek. Most abba teszek időt, hogy nem azt várom, hogy az emberek jöjjenek hozzám, hanem én megyek el hozzájuk” – magyarázta a képviselő.

Megbánta a választás éjszakáján készült videóját

Az előválasztási vereségéből (az előzetes várakozások alatt, csak a negyedik helyen végzett) azt szűrte le, hogy a jövőben nem mondhat le a nagyvárosokról és Budapest megszólításáról.

„Ha nem tudom megszólítani a nagyvárosok, a főváros népét, akkor soha nem leszek az ellenzék vezetője”

– fogalmazott. Hozzátette: ő szeretne megdolgozni a kormányváltásért, és „ha ez azt jelenti, hogy én leszek az ellenzék vezetője, akkor jól dolgoztam”.

A másik tanulság számára az volt, hogy nem tudott kormányzóképességet felmutatni az előválasztási kampányban. „Amikor az indulatot, az emberek dühét kifejeztem, átadtam, akkor fel kellett volna mutatni a kormányzóképességet is, a kommunikációmban a szakpolitikát. Erre pedig már nem volt erőm.”

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszédet mond a az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, mögötte családja az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszédet mond a az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, mögötte családja az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A harmadik tanulság pedig, hogy megbánta, hogy a választási vereség után nem állt Márki-Zay Péter mögé az ellenzék eredményváróján április 3-án. „Az egy érzelmi döntés volt. Fáradt voltam, dühös voltam. Rettenetesen elkeseredett” – idézte fel az estét. Mint fogalmazott, aznap este úgy érezte, már nem akar a közös miniszterelnök-jelölt mögé odaállni, mert az elrontott mondatait már épp eleget magyarázta a kampányban. „De az, hogy nem álltam oda, akkor sem volt tőlem korrekt, sem elegáns. Ma már odaállnék a színpadra, ha ma kéne döntenem, odamennék mögé. Ez az egyik tanulás az én pályámon, hogy soha ne hozz érzelmi döntést, számolj tízig. Akkor ott viszont nem számoltam.”

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!