A világos pörkölésű kávéban több káros anyag lehet, mint a sötét pörkölésűben

2022. január 17. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

Számos kutatás támasztja alá a megfelelő mennyiségű kávé fogyasztás jótékony hatásait, ennek ellenére megvannak a hátrányai is, ilyen például a pörkölt kávéban található akrilamidszint is, amely egészségügyi kockázatot jelent – írja a Laboratórium.hu. Az akrilamid egy olyan vegyület, amely a kávé pörkölése során keletkezik, és amit a Rákkutatási Hivatal (International Agency for Research on Cancer – IARC) a 2A csoportba sorolt be mint valószínű emberi rákkeltő vegyületet.

Schmidt Noémi, a Nébih Analitikai Nemzeti Referencia Laboratóriumának munkatársa legfrissebb tanulmányában megvizsgálta a kapszulás kávék akrilamid tartalmát, és arra jutott, hogy az őrölt kávék akrilamidtartalma átlagosan magasabb vagy hasonló, mint a lefőzött kávék akrilamidszintje, az eredmények közötti különbség azonban nem volt szignifikáns.

A kutató azt is megállapította, hogy a lefőzött kávék és azok őrölt kávé párjaik között egyik kávégép esetén sem volt szignifikáns különbség a mért akrilamidmennyiség tekintetében: a robusta kávék akrilamidszintje magasabb, mint az arabica fajtáké.

A vizsgált kapszulás kávék robusta vagy keverék kávét tartalmaztak, amivel megmagyarázható azok magasabb akrilamidtartalma. A világos pörkölésű minták magasabb vagy hasonló mennyiségű akrilamid-tartalmat eredményeztek sötét pörkölésű társaiknál. A koffeintartalmú és a koffeinmentes kávéminták között nem volt jelentős különbség, a koffeinmentesítési eljárások nem befolyásolják számottevően az adott kávé akrilamidtartalmát.

Egy tavalyi felmérés szerint az otthoni kávézásra havonta átlagosan 3 ezer forintot költenek a magyarok, kávét pedig főleg hiper- és szupermarketekben veszünk, otthon pedig a kotyogós és a kapszulás kávéfőzőket szeretjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!