A kávé- és teafogyasztás csökkentheti az agyvérzés és a demencia kockázatát

2021. november 16. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

Csökkentheti a demencia és az agyvérzés kockázatát a mérsékelt mennyiségű kávé- és teafogyasztás – írja a Guardian egy brit–kínai kutatásra hivatkozva.

A kutatás során 365 ezer 50–74 év közötti embert követtek nyomon több mint egy évtizeden keresztül. A brit UK Biobank egészségügyi adatokra szakosodott adatbázisnak a résztvevők maguk számoltak be róla, hogy mennyi teát és/vagy kávét fogyasztanak. A felmérés végére több mint 5 ezer résztvevőnél alakult ki demencia, és kb. 10 ezer embernek volt agyvérzése.

A kutatás azt mutatta, hogy azoknál a legalacsonyabb a stroke vagy a demencia kockázata, akik napi 2-3 csésze kávét vagy 3-5 csésze teát vagy 4-6 csésze kávé és tea kombinációt ittak. Szám szerint napi 2-3 csésze kávé vagy tea fogyasztásával 32 százalékkal csökkent az agyvérzés kockázata, és 28 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki demencia a résztvevőknél.

A kutatást jegyző Tiencsini Orvostudományi Egyetem kutatói szerint a kávéfogyasztás, teával vagy anélkül, csökkentheti a stroke utáni szellemi leépülés esélyeit is.

Az agyvérzés a halálesetek 10 százalékáért felel világszerte, a demencia pedig az egyik legnagyobb egészségügyi probléma, becslések szerint 2050-re 130 millió ember él majd vele.

Egyes tudósok azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a UK Biobank adatbázisában szereplő emberek az átlagos lakossághoz képest egészségesebb mintának számítanak, ezért nem feltétlenül lehet ok-okozati összefüggést vonni a kávé- és teafogyasztás, valamint a fenti betegségekre való hajlam között.

Tara Spires-Jones professzor, az Egyesült Királyság Demencia Kutatóintézetének programvezetője szerint érdekesek az eredmények, de további kutatásokra van szükség a témában.

Kevin McConway professzor, az Open University alkalmazott statisztikával foglalkozó professzora kiemelte azt is, hogy a kávé- és teafogyasztással nem csökkent fordított arányosan a kockázat. Inkább arról van szó, hogy a mérsékelt mennyiségben teázók és kávézók esetében csökkent csak a rizikó, és azoknál nőtt, akik egyáltalán nem, vagy épp ellenkezőleg, túl sokat ittak kávét és teát. Az adatok alapján azoknál volt a legmagasabb az agyvérzés esélye, akik napi 7-8 kávét döntöttek le, ami rosszabb volt, mint ha nem fogyasztottak volna kávét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!