Egy éve működik az egészségügyi szuperhatóság, és még mindig nincs honlapja

2024. augusztus 1. – 05:01

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly augusztus 1-jén az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) beleolvadt a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), és egyesített erőikből létrejött a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) nevű szuperhatóság, ahol azóta minden egészségügyi feladat összpontosul. Az NNGYK-nak azonban a mai napig nincs honlapja, ehelyett a továbbra is a hivatalosan már nem is létező hatóságok oldalait használja – vagy éppen a 2018 óta nem létező ÁNTSZ-ét.

Elhúzódó integráció

Az NNK és az OGYÉI egyesítésének terve először tavaly május elején szivárgott ki, akkor a Belügyminisztérium még kérdésünkre azt válaszolta, hogy vizsgálják a két intézmény esetleges integrációjának előnyeit és hátrányait. Június végén azonnali hatállyal menesztették az OGYÉI főigazgatóját, majd július közepén hivatalossá vált a két hatóság összeolvadása, amelyet korábbi lapértesülések szerint a gyógyszerhatóságnál tízszázalékos leépítés, illetve felmondások is megelőztek. Az új hatóság vezetője Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerint azzal, hogy egységes szervezetbe tömörítették az egészségügyi hatósági feladatokat, egyszerűbb és átláthatóbb szakhatósági struktúra jött létre. A kormány az integrációtól azt várta, hogy nő a hatékonyság, és gyorsulnak az engedélyezési folyamatok a szakellátást és a gyógyszerek engedélyezését illetően is. Az államtitkár úgy látta, a két szervezet „gyakran kölcsönösen vett igénybe egymástól szakértelmet”. Ezt most már „házon belül” meg tudják oldani.

Az egységesítés és az integráció azonban egyelőre kifelé nem történt meg. Ha az ember ellátogat az NNGYK oldalára, egy évvel a hatóság felállása után is ez fogadja:

Forrás: nngyk.gov.hu
Forrás: nngyk.gov.hu

Ha valaki gyógyszerészeti, élelmezés-egészségügyi vagy népegészségügyi témában információhoz jutni, továbbra is a már megszűnt OGYÉI vagy az NNK oldalát kell felkeresnie. Mindkettőn egy felugró ablak köszönti azzal a jogszabályokkal teletűzdelt egyenszöveggel, hogy az OGYÉI beolvadás útján megszűnt, de „az új szervezetben a hatósági kommunikáció és ügyintézés – további tájékoztatásig – változatlan csatornákon és módokon folytatódik”. A tájékozódást az sem segíti, hogy ezt a felugró, majd eltűnő ablakot leszámítva mind a két régi oldal változatlanul úgy csinál, mintha a régi hatósághoz tartozna – a gyógyszerhatóság Magunkról című aloldalán például 2017-ben megállt az idő –, de a frissebb tartalmakban közben már az NNGYK kommunikál, és már az emailcímeket is cserélték.

OGYÉI, NNK? ÁNTSZ!

Persze mindez maga a letisztult frissesség ahhoz képest, hogy az NN(GY)K bizonyos friss adatokat még mindig annak az ÁNTSZ-nek a honlapjára tölt fel, amely 2018 óta nem létezik. Ha ellátogatunk az antsz.hu-ra, annak rögtön a tetején ott virít az NNK – egy éve ugye már szintén idejétmúlt – logója, illetve egy figyelmeztetés, miszerint „Az oldal a valamikori ANTSZ ARCHÍV tartalmait jeleníti meg, valamint különböző élő szakrendszeri elérésekre szolgál”. Innentől aztán laikusként teljesen átláthatatlan, hogy mi miért archív, és miért frissítik még hat év után is ugyanitt, és az évek óta nem frissült tartalmak szünetmentesen folynak össze a legújabb adatokkal.

Elsősorban a járványügyi adatokat osztja meg valamiért ma is az ősrégi oldalon a hatóság. Tavalyig az ÁNTSZ oldalára kerültek fel a légúti figyelőszolgálat heti járványügyi jelentései, de tavaly ősz óta egy figyelmeztetés jelzi, hogy az újabb jelentések már az NNK oldalán találhatók. A járványügyi helyzetről szóló heti tájékoztatók azonban a mai napig az ÁNTSZ oldalára kerülnek fel, ahogy az éves jelentések is. Az úgynevezett integrált felügyeleti rendszer heti járványügyi jelentései viszont megint az NNK oldalára. Ráadásul az NNK holnapja azt írja, a 2017 előtti adatok az abban az évben megszűnt Országos Epidemiológiai Központ oldalán találhatók, de az oek.hu-ra mutató linkeket a böngészőm már meg sem akarja nyitni, mert nem tartja azokat biztonságosnak. De szintén az ÁNTSZ oldalán találhatók a friss jelentések a védőoltásokról, a HIV/AIDS megbetegedésekről, más szexuális úton terjedő fertőzésekről, a kórházi fertőzésekről, és a hatósági iránymutatásokat tartalmazó módszertani levelek is innen érhetők el. Találtunk olyan tartalmat is, amely mindkét oldalra felkerült: a szúnyogok elleni védekezésről szóló tájékoztató az NNK és az ÁNTSZ oldalán is idén áprilisban frissült.

Mindez azért is furcsa, mert amúgy az egészségügyi szakhatóságnak vannak modern és naprakész, jól használható online felületei is. Ilyen az Egészségvonal nevű tájékoztató oldal vagy az egyre több funkciót kapó mobilapp, az Egészségvonalat és az EESZT-t integráló EgészségAblak (Androidra és iOS-re) is. De még a közösségi oldalakon is sikerült megoldani az egységesítést az NNGYK Facebook- és Instagram-oldalával.

Folyik a fejlesztés!

Megkérdeztük az NNGYK-t, hogy lehet-e már tudni, mikor kezd el működni az új honlapjuk, illetve hogy ha ez megtörténik, akkor mi a terv az elődintézményi honlapokkal. Rákérdeztünk arra is, hogy miért döntöttek úgy hogy egyes élő tartalmakat továbbra is az ÁNTSZ oldalán tesznek közzé, és az új oldal elindulásával ez a párhuzamosság megszűnik-e. „Tájékoztatjuk, hogy a két kulcsfontosságú intézet fúziójával számos szakterület egy új honlap-rendszerben egyesül, kiiktatva a jogelőd intézmények által működtetett és fenntartott rendszerek és oldalak párhuzamosságait” – írták válaszukban.

„Olyan fontos szakterületek egyesüléséről van szó, melyek szakmailag felügyelik és irányítják Magyarország foglalkozás-egészségügyi, közegészségügyi-járványügyi, egészségügyi igazgatási, egészségfejlesztési, gyógyszer és betegbiztonsági, valamint gyógyszerészeti szabályainak érvényesülését. Ebben a folyamatban a népegészségügyi feladatok ellátásához szükséges szakrendszerek működtetése, fejlesztése elsőbbséget élvez. A nyilvánosság tájékoztatása továbbra is zavartalanul működik a jogelőd intézmények honlapján. Továbbá a lakosság hiteles tájékoztatására az NNGYK által fenntartott Egészségvonal komplex szolgáltatása is rendelkezésre áll telefonon, e-mailen és chatroboton keresztül. Ezek a szolgáltatások már az EgészségAblak applikáción keresztül is elérhetők.

Az új honlap elindulásával a jogelőd intézmények oldalain élő tartalom nem lesz, a szakmai szempontból jelentős tartalmak felkerülnek az új weblapra. Az nngyk.gov.hu oldal fejlesztési munkái folyamatosak, a tartalmak publikálása a közeljövőben megkezdődik.

Legfőbb célunk továbbra is, hogy kommunikációs csatornáink segítségével, azok révén nyerhető, lakosságot elérő hiteles információk továbbadásával hozzájáruljunk ahhoz, hogy növekedjen a népesség egészségben eltöltött életéveinek száma, illetve, ha valaki már megbetegedett, akkor biztonságos körülmények között, biztonságos eszközökkel és orvosságokkal gyógyítsuk” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!