Pintér Sándor azonnali hatállyal, indoklás nélkül menesztette az OGYÉI főigazgatóját

2023. június 29. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonta Pintér Sándor belügyminiszter Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója megbízatását – értesült a Magyar Hang egy, a birtokukba jutott búcsúlevélből. A levelet hétfőn kézbesítették, Szentiványi írta azt az OGYÉI dolgozóinak. Ebben tájékoztatja őket arról, hogy Pintér visszavonta a megbízatását, és megköszöni nekik a közös munkát.

A levelet azzal folytatta, hogy munkáját El Koulali Zakariás főigazgató-helyettes úrnak adja át, aki most szabadságon van. Amíg vissza nem tér, addig Parapatics Tamás főigazgató-helyettes fogja a főigazgatói teendőket is ellátni. Aztán Szentiványi leírta, hogy büszke rá, hogy főigazgatója lehetett a OGYÉI-nek, majd megköszönte az együttműködést, a sok támogatást, „és nagyra értékelem azt a szeretetet és szakmai együttműködést, amit Tőletek kaptam”.

Kerestük dr. Szentiványi Mátyást, aki nem kívánta kommentálni az értesülést, helyette kérdéseinkkel a Belügyminisztériumhoz irányított bennünket.

Frissítés: A Belügyminisztérium levelünkre azt válaszolta, hogy a belügyminiszter 2023. június 26-án indokolás nélkül, azonnal hatállyal vonta vissza Szentiványi Mátyás vezetői megbízását.

Májusban írtunk arról, hogy vizsgálja a Belügyminisztérium, Müller Cecíliához kerüljön-e a gyógyszerhatóság – kérdéseinkre akkor azt írták, a két intézmény esetleges integrációjának előnyeit és hátrányait mérlegelik. Döntés akkor még nem született erről. A Belügyminisztérium most azt írta, hogy előterjesztést tettek a kormánynak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ integrációjára, az előterjesztésről a közeljövőben várható döntés.

Szentiványi volt az OGYÉI igazgatója a Covid-vakcinák engedélyezése idején is. Az OGYÉI-t és így Szentiványit is sok kritika érte akkoriban a kínai és az orosz Covid-vakcina engedélyezése (rendeleti trükközés, megkerült szakhatóság és szakértők) és alkalmazása (idősek oltása az idősökön nem tesztelt kínai vakcinával) miatt is. A később kiperelt vizsgálati dokumentációból kiderült, hogy a két vakcinát valóban számos hiányosság ellenére engedélyezték.

Szentiványi akkor azt mondta, hogy rendkívül szigorú kutatások előzték meg az engedélyezést, a végső szót pedig majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mondja ki.

„Azaz gyakorlatilag a mi engedélyünk sem jelez mást, mint hogy a dokumentáció megfelelő. Világosan ki kell mondani, hogy az OGYÉI szakmai szervezet, s bár az elmúlt időszakban – különösen az orosz vakcina kapcsán – a politika célkeresztjébe került, ennek ellenére itt csak és kizárólag tudományos munka folyik. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az egyszerűen nem mond igazat”

– mondta akkor egy interjúban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!