Vizsgálja a Belügyminisztérium, Müller Cecíliához kerüljön-e a gyógyszerhatóság

2023. május 15. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Belügyminisztérium vizsgálja a két intézmény esetleges integrációjának előnyeit és hátrányait, válaszolta a tárca kérdésünkre, miszerint igaz-e a hír, hogy beolvasztják az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) a Müller Cecília alá tartozó Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK). Hozzátették: döntés nem történt, annak meghozataláig a kérdésekre felelős válasz nem adható.

A Népszava korábban azt írta, hogy beolvasztják az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) a Müller Cecília alá tartozó Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK).

A lap értesülése szerint nemrégiben egy állománygyűlésen szóban már tájékoztatták a gyógyszerhatóság dolgozóit a várható szervezeti változásról. Az átszervezés ugyanis leépítést is jelenthet: mielőtt Müller Cecília irányítása alá kerülne a hatóság, 10 százalékkal csökkentenék a létszámát. Ez nagyjából 45 ember elbocsátását jelentheti. A lap információi szerint az NNK-ba való beolvadás hírére már több speciális tudású szakember is felmondott.

Ezekre is rákérdeztünk, de a fentinél részletesebb válasz nem érkezett a minisztériumtól.

Az OGYÉI feladata egyebek mellett az, hogy engedélyt adjon a gyógyszerek hazai forgalmazására, gyártására, és ügyel a gyógyszerbiztonságra. A hatóság a biztonságos gyógyszerellátás részeként ellenőrzi a gyártóhelyeket, felügyeli a klinikai vizsgálatokat, gyűjti és elemzi a készítményekkel kapcsolatos mellékhatásokat. Az OGYÉI készíti elő azt a döntést is, hogy egy-egy gyógyszer alkalmazását finanszírozza-e a hazai társadalombiztosítás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!