Müller Cecíliához kerülhet a gyógyszerhatóság

2023. május 3. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava információi szerint beolvasztják az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) a Müller Cecília alá tartozó Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK).

A lap értesülése szerint a múlt heti állománygyűlésen szóban már tájékoztatták a gyógyszerhatóság dolgozóit a várható szervezeti változásról. Az átszervezés ugyanis leépítést is jelent: mielőtt Müller Cecília irányítása alá kerülne a hatóság, 10 százalékkal csökkentenék a létszámát. Ez nagyjából 45 ember elbocsátását jelentheti. A lap információi szerint az NNK-ba való beolvadás hírére már több speciális tudású szakember is felmondott.

Az OGYÉI feladata egyebek mellett az, hogy engedélyt adjon a gyógyszerek hazai forgalmazására, gyártására, és ügyel a gyógyszerbiztonságra. A hatóság a biztonságos gyógyszerellátás részeként ellenőrzi a gyártóhelyeket, felügyeli a klinikai vizsgálatokat, gyűjti és elemzi a készítményekkel kapcsolatos mellékhatásokat. Az OGYÉI készíti elő azt a döntést is, hogy egy-egy gyógyszer alkalmazását finanszírozza-e a hazai társadalombiztosítás.

A Népszava megkeresésére, hogy mi indokolta az OGYÉI beolvasztását az NNK-ba, a Belügyminisztérium a cikk megjelenésééig nem reagált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!