A kormány a gyógyszerek gyorsabb engedélyeztetését várja az OGYÉI és az NNK összevonásától

2023. július 31. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) összevonásától azt várja a kormány, hogy nő a hatékonyság, és gyorsulnak az engedélyezési folyamatok a szakellátást és a gyógyszerek engedélyezését illetően is – mondta Takács Péter a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára egy hétfői sajtótájékoztatón, írj az MTI.

Nemrég írtuk meg, hogy augusztus elsejétől egyesítik az gyógyszerhatóságot a népegészségügyi központtal, az új intézmény vezetője pedig Müller Cecília lesz. A döntés értelmében megszűnik az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, helyét a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ veszi át. Az új szervezet a Belügyminisztérium alá fog tartozni.

Takács Péter a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: egységes szervezetbe tömörítik az egészségügyi hatósági feladatokat, amelyeket eddig az NNK és az OGYÉI külön látott el. A két szervezet összehangolásával a jövőben egyszerűbb és jobban átláthatóbb szakhatósági struktúrát ígérnek. Az államtitkár úgy látta, a két szervezet „gyakran kölcsönösen vett igénybe egymástól szakértelmet”. Ezt most „házon belül” meg tudják oldani.

Az OGYÉI feladata egyebek mellett, hogy engedélyt adjon a gyógyszerek hazai forgalmazására, gyártására, és ügyel a gyógyszerbiztonságra. A hatóság a biztonságos gyógyszerellátás részeként ellenőrzi a gyártóhelyeket, felügyeli a klinikai vizsgálatokat, gyűjti és elemzi a készítményekkel kapcsolatos mellékhatásokat. Az OGYÉI készíti elő azt a döntést is, hogy egy-egy gyógyszer alkalmazását finanszírozza-e a hazai társadalombiztosítás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!