Több mint tízezer gyerek került kórházba Amerikában melatoninos szerek miatt

2024. március 8. – 17:46

Másolás

Vágólapra másolva

Novemberben írtunk arról, hogy Amerikában hatalmas trend melatonint adni a gyerekeknek, hogy hamarabb/jobban aludjanak, és megjegyeztük, hogy ez egy rossz ötlet.

Az amerikai járványfelügyelet (CDC) is erre jutott, és egy csütörtöki jelentésben be is mutatták, hogy miért – írja a Yahoo. 2019 és 2022 között 10 930 gyerek került sürgősségire melatoninszedéssel összefüggésben. Ez az összes, felügyelet nélküli gyógyszerszedésből adódó sürgősségi eset 7 százaléka, és a gyerek itt az 5 évnél fiatalabbakat jelenti.

Az esetek több mint fele 3–5 évesekkel történt, és a legtöbbnél csak melatoninról volt szó. Bár nem tudni pontosan, hogy milyen formában vitték be a hormont, a meglévő információk alapján a kutatók szerint közel 5000 esetnél melatoninos gumicukorral lettek túladagolva.

Rövid gyorstalpaló a melatoninról: az agyunk közepén van egy úgynevezett tobozmirigy, aminek nagyon fontos dolga van: melatonint termel. Ez az anyag figyelmezteti a testünket, hogy ideje lenne aludni. Ezt persze nem magától csinálja, hanem ha a szemünk úgy látja, hogy besötétedett, jelet küld a hipotalamusz hipofízisrendszerébe, ami leszól a mirigynek, hogy alvásidő, kezdheti a melatonin termelését, hogy álmosnak érezzük magunkat.

Azonban van, hogy a testünk nem jól tudja, hogy mi mikor is akarunk aludni, felborul a cirkadián ritmus, és nem tudunk elaludni. Ez lehet például azért, mert messzire utaztunk, és jetlagünk van, vagy azért, mert az ember három műszakban dolgozik, és emiatt nem tud kialakítani egy egészséges alvásritmust. Ezekre az esetekre fejlesztettek melatonintartalmú gyógyszert, amivel kívülről helyre rakható az ember bioritmusa.

Az Egyesült Államokban ezek nem vénykötelesek, egyszerű étrend-kiegészítőként árulják, például gumicukor formájában. Egy 2023-as, 1000 fős felmérésből kiderült, hogy a megelőző hónapban a megkérdezettek

  • 6 százaléka adott melatonint a 3–5 éves gyerekének;
  • 18,5 százaléka adott melatonint az 5–9 éves gyerekének;
  • 19,4 százaléka adott melatonint a 1–13 éves gyerekének.

2012 és 2021 között 530 százalékkal több gyereknek volt melatonintúladagolása, és minél hosszabb ideig szedik a melatonint, annál magasabb dózisban alkalmazzák. A probléma az, hogy pontosan nem tudni, hogy hosszú távon milyen hatása lehet a gyerekek szervezetére, és az adagolás sem feltétlenül rájuk van szabva: a napi adag egy felnőttnél 3–6 milligramm, de ez egy egészséges, 70 kilós felnőttre lett kiszámolva. Egy négyéves gyereknél akár már egy 3 milligramm melatonint tartalmazó pirula után is jelentkezhetnek mellékhatások. De egyelőre nem tisztázott, hogy mi az a dózis, ami biztonságos egy gyereknek.

Egy áprilisban publikált kutatás rámutatott ennek a veszélyére: a megvizsgált 25 gumicukorból 22-ben egyáltalán nem annyi melatonin volt, mint amit a dobozon feltüntettek. Volt, amelyikben háromszor annyi volt, de olyat is találtak, amiben semennyi.

Az is probléma, hogy sok esetben még ha csak maguknak is tartják otthon a szülők, gyakran olyan csomagolásban vannak, amiket a gyerekek is könnyen ki tudnak nyitni. Ezért fontos, hogy gyerekbiztos dobozokban tárolják otthon a melatoninos étrend-kiegészítőket, gyógyszereket.

Magyarországon annyira nem elterjedt a melatonin használata, ami részben azért van, mert valamivel szigorúbb szabályozás alá esik, mint az USA-ban. Itthon is lehet kapni étrend-kiegészítőként és vény nélküli gyógyszerként, viszont rá van írva, hogy 18 év alattiaknak nem javasolt, várandós, szoptatós nőknél pedig kifejezetten ellenjavallt. Bár a két kategória olyan, mintha ugyanazt jelentené, az ellenjavallt szigorúbb.

„Nem arról van szó, hogy tudjuk, hogy megmérgezi a gyereket, hanem arról, hogy nem tudjuk, biztonságos-e. Amíg ez nem derül ki, addig nem javasolt marad”

– mondta a Telexnek tavaly Csupor Dezső szakgyógyszerész.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!