Óriási trend Amerikában hormont adni a gyereknek, hogy jobban aludjon. Ön ne tegye!

Legfontosabb

2023. november 29. – 19:35

Óriási trend Amerikában hormont adni a gyereknek, hogy jobban aludjon. Ön ne tegye!
Illusztráció: Fillér Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss tanulmány szerint az amerikai gyerekek ötödének adnak a szüleik melatonintartalmú készítményeket, hogy jobban aludjanak. A melatonin egy hormon, és ilyesmivel altatni a gyereket elég vad ötletnek hangzik. Annak érdekében, hogy megértsük, tényleg az-e, és ha igen, mennyire, kicsit távolabbról kell kezdeni.

Gondolkodott már azon, mi történik a szervezetében, amikor elálmosodik? Az agyunk közepén van egy úgynevezett tobozmirigy, aminek nagyon fontos dolga van: melatonint termel. Ez az anyag figyelmezteti a testünket, hogy ideje lenne aludni. Ezt persze nem magától csinálja, hanem ha a szemünk úgy látja, hogy besötétedett, jelet küld a hipotalamusz hipofízisrendszerébe, ami leszól a mirigynek, hogy alvásidő, kezdheti a melatonin termelését, hogy álmosnak érezzük magunkat.

Azonban van, hogy a testünk nem jól tudja, hogy mi mikor is akarunk aludni, felborul a cirkadián ritmus, és nem tudunk elaludni. Ez lehet például azért, mert messzire utaztunk, és jetlagünk van, vagy azért, mert az ember három műszakban dolgozik, és emiatt nem tud kialakítani egy egészséges alvásritmust. Ezekre az esetekre fejlesztettek melatonintartalmú gyógyszert, amivel kívülről helyre rakható az ember bioritmusa.

Az Egyesült Államokban azonban sok szülő rájött arra, hogy ha melatonint ad a gyerekének, akkor az végre elalszik anélkül, hogy harmincadszor is újra kellene olvasni ugyanazt a mesekönyvet. Egy november közepén megjelent kutatás szerint ötből egy amerikai gyerek szed ilyen hormontablettát, hogy hamarabb elaludjon, és egyre több szülő ad melatonint a gyerekének.

Az Egyesült Államokban a melatonint tartalmazó készítmények nem vénykötelesek, étrend-kiegészítőként is kaphatók, így ezeknek nem kellett átmenniük olyan szigorú vizsgálatokon, mint a gyógyszereknek. Az eladások 2017 és 2022 között hatalmasat ugrottak, például azért is, mert a Covid miatti lezárások alatt sok ember életritmusa teljesen felborult, és ezzel a könnyen hozzáférhető szerrel kezelték az alvászavarukat.

Csupor Dezső szakgyógyszerész, a PirulaKalauz szerzője azonban a Telexnek azt mondta, hogy nagyon nem jó ötlet hormonnal altatni a gyerekeket. Egyrészt azért, mert sokkal egészségesebb, ha a fejlődő szervezetben kialakul a megfelelő alváshigiénia, másrészt azért, mert hiába tűnik csodaszernek a melatonin, valószínűleg nem az.

„A melatoninnak van egy csomó olyan hatása, amit még nem nagyon derítettek föl. Ma már azért sejteni lehet, hogy nemcsak a központi idegrendszerre van hatással, hanem egyéb szervekre is. Például a tüdőre is hat valamilyen módon, és éppen ezért asztmában szenvedőknek nem ajánlott”

– mondta.

Az asztma mellett sok más esetben sem ajánlott melatonint szedni, és ezek is függetlenek az alvászavartól. Epilepsziásoknál, depressziósoknál és személyiségzavarosoknál is állapotromlást figyeltek meg melatoninszedés után, ezért néhány esetben kifejezetten árthat is.

De nem kell más betegség ahhoz, hogy valaki rosszul legyen a melatonintól, az is elég, ha gyerek. A leggyakoribb negatív tünet a kóros álmosság, fejfájás, hányinger és különböző központi idegrendszeri tünetek, mint például a hallucináció, illetve hogy nehezen lehet felébreszteni a gyereket.

Magyarországon 2010 óta csak hét esetben jelentettek melatonin szedéséből adódó káros mellékhatást, de az Egyesült Államokban az elmúlt tíz évben 200 ezer ilyen esetet regisztráltak. A tanulmány szerint 2017–2018-ban a gyerekek 1,3 százaléka szedett rendszeresen melatonint, de egy 2023-as, 1000 fős felmérésből kiderült, hogy a megelőző hónapban a megkérdezettek

  • 6 százaléka adott melatonint a 3–5 éves gyerekének;
  • 18,5 százaléka adott melatonint az 5–9 éves gyerekének;
  • 19,4 százaléka adott melatonint a 1–13 éves gyerekének.

2012 és 2021 között 530 százalékkal több gyereknek volt melatonintúladagolása, és minél hosszabb ideig szedik a melatonint, annál magasabb dózisban alkalmazzák. Ebben az időszakban 4097 gyerek került emiatt kórházba, 287-nek az állapota súlyos volt, és kettő meg is halt. Csupor a PirulaKalauzon azt írta, hogy a mérgezések miatti segélyhívások 85 százalékánál 5 évesnél fiatalabb gyerekhez hívtak mentőt.

Na de hogy veszik rá a szülők a gyerekeket arra, hogy kemény, rossz ízű gyógyszert szedjenek? Hát úgy, hogy az Egyesült Államokban gumicukorban is lehet melatonint kapni. Egy áprilisban publikált kutatás rámutatott ennek a veszélyére: a megvizsgált 25 gumicukorból 22-ben egyáltalán nem annyi melatonin volt, mint amit a dobozon feltüntettek. Volt, amelyikben háromszor annyi volt, de olyat is találtak, amiben semennyi.

Bár az biztos, hogy a melatonin sokszor segít az alvásban, nincs tudományos konszenzus arról, hogy szabad-e gyerekeknek adni. Csak azért, mert természetes úton, bennünk is termelődik, és vegán formában is kapható, nem biztos, hogy egészséges.

„Szerintem kérdés, hogy egy fejlődőben lévő központi idegrendszernek mennyire jó, ha megzavarjuk kívülről ilyen triggerekkel. Mert ugye nagyjából 18 éves korig fejlődik az ember központi idegrendszere, és ha így megzavarjuk, nem tudjuk, mi történhet”

– jegyezte meg Csupor.

Az Egyesült Államokban valószínűleg nem szenved jetlagben a gyerekek 20 százaléka, és az sem valószínű, hogy három műszakban dolgoznának. A szakgyógyszerész szerint inkább arról van szó, hogy későn fekszenek le, egész nap kék fényű képernyő világít az arcukba (és ugye a sötétedésre indul be a tobozmirigy), nem tudnak aludni, és a szülőnek egyszerűbb adni a gyereknek egy gumicukrot, mint a gyökerénél kezelni a problémát.

Mi a helyzet itthon?

Ahogy a túladagolási adatnál látható, Magyarországon nem annyira elterjedt a melatonin használata. Ez Csupor szerint azért van, mert a hatóságok sokkal szigorúbban kezelik, mint Amerikában. Itthon is lehet kapni étrend-kiegészítőként és vény nélküli gyógyszerként, viszont rá van írva, hogy 18 év alattiaknak nem javasolt, várandós, szoptatós nőknél pedig kifejezetten ellenjavallt. Bár a két kategória olyan, mintha ugyanazt jelentené, az ellenjavallt szigorúbb.

„Nem arról van szó, hogy tudjuk, hogy megmérgezi a gyereket, hanem arról, hogy nem tudjuk, biztonságos-e. Amíg ez nem derül ki, addig nem javasolt marad”

– magyarázta Csupor.

Ettől függetlenül lehet olyat hallani, hogy orvosok melatonint javasolnak az alvászavaros vagy az ADHD-s gyerekeknek. Pedig már az is veszélyes lehet, ha egy pirulát bevesznek. „Azt tudjuk, hogy ha jetlag vagy a felborult életritmus miatt alakul ki alvászavar, akkor egészséges felnőtteknél a haszon sokkal-sokkal nagyobb, mint a kockázat. De ha kilépünk ebből a körből, és, mondjuk, egy gyerek szedi öt évig, akkor lehet, hogy majd felnőttkorában jönnek elő a következmények. És hát van olyan eset, amikor meg egyértelműen kiderül a következmény, mert egy gyereket túladagolnak, és kórházba kerül.”

Az se mindegy, mennyi ideig szedi a melatonint egy felnőtt. Csupor szerint este érdemes, délutáni alvás előtt nem, mert az megzavarja a rendszert. Emellett készítménytől függően a gyártók nagyjából egy hétig javasolják. A napi adag egy felnőttnél 3-6 milligramm, de ez egy egészséges, 70 kilós felnőttre lett kiszámolva. Egy négyéves gyereknél akár már egy 3 milligramm melatonint tartalmazó pirula után is jelentkezhetnek mellékhatások. De egyelőre nem tisztázott, hogy mi az a dózis, ami biztonságos egy gyereknek.

Egészségesebb, ha a szülő korlátozza, hogy mikor és mennyi időt tölthet a gyerek képernyő előtt, mert a kék fény felébreszti az agyat. Nem árt, ha a kicsit idősebb gyerekeket nem engedik napközben aludni, mert akkor este nehezebben alszanak el, és ha a gyerek rendszeresen mozog, akkor lefárad. Ezek egyébként felnőtteknél is működnek.

Mindez nem jelenti azt, hogy mindenki dobja el a melatonint, mert sok esetben kifejezetten hasznos. A fontos az, hogy ki és hogyan szedi.

„Nem a melatonin fogja elpusztítani az emberiséget. A gond az, ha indokolatlan módon használjuk. De úgy tűnik, hogy nálunk olyan durva helyzet remélhetőleg nem alakul ki, mint az USA-ban”

– mondta Csupor.

(A cikkünk első verziójában azt írtuk, hogy étrend-kiegészítőként itthon nem árulható, de ilyen termékek továbbra is kaphatók Magyarországon, ezért a cikket pontosítottuk.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!