A valaha látott legnagyobb kozmikus robbanást rögzíthették csillagászok

2023. május 12. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

A valaha látott legnagyobb kozmikus robbanást rögzíthették csillagászok – írja a Guardian.

A robbanást először a kaliforniai Zwicky Tranziens Létesítmény (ZTF) észlelte 2020-ban. A jelentőségére azonban csak akkor ébredtek rá, mikor alaposabban megvizsgálták, és megállapították méreteit.

A kutatást vezető Philip Wiseman, a Southamptoni Egyetem csillagásza elmondta, hogy a robbanás fénye egy évig észrevétlen maradt, de azóta fokozatosan egyre intenzívebbé vált. Csak akkor mérték fel a robbanás elképesztő méreteit, amikor a további megfigyelések során meghatározták a távolságát.

A nyolcmilliárd fényévnyi távolságban észlelt robbanás több mint tízszer fényesebb, mint bármely eddig ismert szupernóva.

Becslések szerint a tűzgömb százszor akkora, mint a Naprendszer, és a fénye a Nap fényességének kétezer milliárdszorosa.

Wiseman szerint a AT2021lwx elnevezésű robbanás három év alatt mintegy százszor annyi energiát szabadított fel, mint amennyit a Nap tízmilliárd éves élettartama alatt fog.

A Naprendszer méretének százszorosát elérő tűzgömb a tudósok szerint egy szupermasszív fekete lyuk által beszippantott hatalmas gázfelhő miatt keletkezhetett. A szupermasszív fekete lyukakat jellemzően hatalmas gáz- és porfelhő, úgynevezett „fánk” veszi körül. A gázfelhő feltehetően ebből a „fánkból” származhatott, arra azonban a tudósok nem találtak még pontos magyarázatot, hogy miért nyelte el a fekete lyuk.

A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint ennek az anyagnak egy része – esetleg galaxisok ütközése miatt – kiszakadhatott, és így került a fekete lyuk szájához. Ahogy az anyag a fekete lyuk eseményhorizontja felé sodródott, hatalmas mennyiségű hőt és fényt bocsátott ki, megvilágítva és 12-13 ezer Celsius-fokosra hevítve a fánk egy részét.

A Guardian szerint nem az AT2021lwx a valaha megfigyelt legfényesebb jelenség, ugyanis tavaly észleltek egy fényesebb gammakitörést, amely a GRB 221009A nevet kapta, ám az az esemény csak percekig tartott. Az AT2021lwx viszont már harmadik éve tart, ami azt jelenti, hogy az az energia, ami közben felszabadul, sokkal nagyobb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!