A tengerfenéki állatok kifejezetten szeretik a szélfarmokat

2023. május 2. – 21:29

Másolás

Vágólapra másolva

A tengerfenékre telepített szélerőművek négyzetméterenként több talajlakó állatnak adnak otthont, mint az Északi-tenger egyéb területe, derült ki holland kutatók tanulmányából. A phys.org weboldalon megjelent elemzés szerint 25 év alatt százszor több állat és kétszer annyi különböző faj élhetne a szélturbinák alapzatán, mint a környező tenger fenekén.

A szélerőművek természetvédelmi szempontból ritkán kerülnek a hírek középpontjába pozitív színben: madarak és denevérek ütköznek rendszeresen a turbináknak, és a nagyobb szélfarmok gyakran járnak zajszennyezéssel, a természetes élőhelyek elvesztésével, illetve az állatfajok túlélési esélyeinek vagy szaporodásának csökkenésével. A Leideni Egyetem kutatói azonban most találtak egy pozitívumot, méghozzá a tengerfenékre erősített szélerőművek esetében: kiderült, hogy a tengerfenéken élő állatfajok kifejezetten szeretik a talpazatot.

Az Environmental Science & Technologyszaklapban megjelent tanulmány szerint ez az első alkalom, hogy kutatók az offshore szélfarmok hosszú távú következményeit vizsgálták az állatvilágra vetítve. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a tengerfenéken élő állatok otthonosan érzik magukat a szélturbinák lábánál, „de most részletes számokkal és módszertannal rendelkezünk a szélerőművek biológiai sokféleségre gyakorolt hatásának számszerűsítésére”, írták a kutatók.

A szakértők szerint a tengerfenéki állatok azért érzik ilyen jól magukat a szélfarmok területén, mert több élelmet találnak: a talapzatokon több növény nő, hiszen a farmok környékén általában tilos a tengerfenéki halászat.

A kutatók német, belga, holland és dán szélfarmok területéről gyűjtötték össze az adatokat, méghozzá 11 évre visszamenőleg. Azt azonban megjegyezték: az eredményeik nem jelentik azt, hogy a szélfarmok egyértelműen jók vagy rosszak a környező természetre nézve, attól függ, milyen állat- és növényfajokat vizsgálunk. Ami az egyik fajnak előnyt jelent, az a másiknak hátránnyal járhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!