Egy kicsit mindenki tehet a környezetünkért

2023. november 15. – 11:30

Egy kicsit mindenki tehet a környezetünkért
Fotó: fustmentes.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg irreális elvárás, hogy mindenki káros tevékenységektől mentes legyen, viszont van néhány előremutató trend, amit érdemes kipróbálni, és néhány, amit feltétlenül szükséges lenne az élhető jövőnk érdekében. Összegyűjtöttünk egy pár mentes példát, és hogy miért lenne fontos ezeket legalább az ártalomcsökkentés szintjén követni.

Hogy mit teszünk egyéni szinten a fenntarthatóságért és az ártalomcsökkentésért, az eltérő lehet: mindenki maga tudja, mennyit képes bevállalni, mi az, amit meg tud tenni a mindennapokban. Ugyanakkor némi tudatossággal és tájékozódással gyakran kiderül, hogy egy kis odafigyeléssel komoly lemondások nélkül vigyázhatunk jobban a környezetünkre.

Füstmentes életmód

A november 16-i Füstmentes Világnap fontos üzenetet közvetít. 1977-ben az ENSZ kezdeményezésére minden tagország csatlakozott a felhíváshoz, hogy ezen a napon népszerűsítsék a füstmentes, ezzel együtt az egészséges életmódot, és a dohányosok legalább erre az egy napra hagyjanak fel a káros szokásukkal. De mi a baj a dohányzással? Nem egyedül arról van szó, hogy a nikotin egy addiktív anyag, ami megemeli a szívfrekvenciát; mindez a dohányzóra káros. Azt már kevesebben tudják, hogy nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásáért. Az égés során keletkező füst több száz egészségre is ártalmas anyagot tartalmaz, amik nemcsak a dohányosokra fejtik ki káros hatásukat, hanem a környezetükre is. A legjobb természetesen az, ha el sem kezdjük a dohányzást, ha viszont dohányzunk, akkor magunk és környezetünk érdeke az, hogy minél előbb tegyük le a cigit.

Dohányzás esetén kizárólag a dohányzás teljes abbahagyásával szüntethetők meg az ehhez kapcsolódó megbetegedések kockázatai. Már az első dohányzásmentes naptól csökkennek a rizikók, ezért, ha valaki elhatározza, hogy leszokik, minden eszközzel támogatni kell ebben. Ha azonban ez valamiért nem történik meg, akkor is csökkenthetjük a dohányzás ártalmait azzal, hogy megbízható forrásból tájékozódunk az ártalomcsökkentés további lehetőségeiről. Hosszú távon csak a leszokással csökkenthetők száz százalékosan a dohányzás ártalmai, ugyanakkor léteznek a cigarettánál 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó füstmentes alternatívák azok számára, akik még nem hagytak fel a szenvedélyükkel: ilyen például az e-cigaretta, ami nikotinos liquidet tartalmaz vagy a dohányhevítéses technológia, ami füst képződése nélkül hevíti a dohányt.

Azt azonban nem árt tudni, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek: ugyanúgy tartalmaznak például nikotint, mint a hagyományos cigaretták, továbbá a károsanyag-kibocsátás-csökkenés és az egészségkárosító hatás mértéke közötti összefüggést, valamint ezek arányát ezen új technológiák esetében még vizsgálják. Mindenesetre mindannyian tehetünk egy lépést azért, hogy csökkentsük a minket és a környezetünket érő ártalmakat. Az egyéni károsanyag-kibocsátás mérsékléséről szemléletformálást segítő tippeket és gyakorlati tanácsokat az alábbi oldalra kattintva olvashat: www.fustmentes.hu/formabahozunk/

Csomagolás- és műanyagmentesség

A túl sok csomagolóanyag, különösen a műanyag és az egyszer használatos műanyagok szükségtelenül terhelik meg a hulladékgazdálkodást. Az EU-ban körülbelül 30 millió tonna műanyag keletkezik, ebből 16 millió tonna csak a csomagolóanyag.

Ráadásul ezek közül több nem hasznosítható újra és több csak nagyon sok energia felhasználásával. A nem újrahasznosított, nem feldolgozott hulladék – például égetéssel – a levegőbe, valamint a talajba és a vízkörforgásba kerül. A műanyag mikroműanyaggá alakul – valójában szétesik – amik nagyon apró milliméter szintű darabkák, és ezeket megeszik az állatok, a halak, bekerül a növényekbe, végső soron pedig mi magunk is elfogyasztjuk az állatok, halak húsával és az ivóvízzel együtt. A WWF tanulmánya szerint hetente körülbelül 5 grammnyi műanyagot fogyasztunk el ilyen módon.

Műanyag szívószálból már kevesebb van – Fotó: Shutterstock
Műanyag szívószálból már kevesebb van – Fotó: Shutterstock

A csomagolóanyagok és nem újrahasznosított műanyagok extrém módon károsítják a környezetet, elárasztják a folyók, tengerek partszakaszait és óriási szigetként lebegnek az óceánokban. Ezek eltakarítása hosszú évekig fog tartani, ha egyáltalán lehetséges.

Az ideális út a műanyagfelhasználás visszaszorítására, az, ha lemondunk az egyszer használatos műanyagokról, a műanyag evőeszközökről, elviteles edényekről, nejlonzacskókról, és inkább tartósabbakat használunk helyettük. Mondjuk üvegedényt, saját evőeszközt, esetleg textil bevásárlótáskát viszünk magunkkal – de utóbbiból se halmozzunk fel túl sokat otthon, tartsunk ki egy mellett. Ezentúl fontos, hogy használjuk a szelektív kukákat a háztartási hulladék szortírozására, hogy egyszerűbb legyen a szemét kezelése, a haladóbbak pedig csomagolásmentes boltban vásárolhatnak. Hogy igazán tudatosan vásároljunk, kerüljük az impulzusvásárlást, keressük inkább azokat a termékeket, amiket tényleg használni fogunk, amik tartósak, újrahasznosítható csomagolásúak, illetve alacsony az energiafelhasználásuk.

Állati terméktől mentes életmód

Bár a vegán életmód nemcsak a húsmentességről szól, követői elutasítanak mindenféle állati eredetű terméket. Ezeket az elveket nem minden esetben lehet tartani a lakosság teljes egészére vetítve, az alapelvek pozitív részét azonban a gyártók egy része és a törvényalkotók szintén látják. Például a bőrfeldolgozás – a cipők, ruhafélék, bútorok vagy autóbelsők készítéséhez – az egyik legszennyezőbb gyártótechnológia, mivel rengeteg vizet használ fel, mérgező vegyszerrel kezelik a nyersbőrt, valamint kénhidrogént és más mérgező gázt, szennyvizet termelnek.

A húsukért tartott állatok etetése óriási területeket emészt fel, a szárazföldi területek közel fele mezőgazdasági terület, melyeknek több mint 70 százalékát az állatok etetését szolgáló takarmánynövények foglalják el. Az állattenyésztés és a húsfeldolgozás ezenkívül kifejezetten magas károsanyag-kibocsátással bír, a metántermelés – ami a globális felmelegedést közvetlenül és intenzíven elősegíti – közel 60 százalékáért a haszonállatok felelősek, a szén-dioxid-kibocsátás terén pedig az állattenyésztés a világ össztermelésének 9 százalékát teszi ki.

Az állati termékek vásárlásának csökkentése hozzájárul ahhoz, hogy ezeket a hatásokat mérsékeljük, és még akkor is jelentős változásokat érhetünk el, ha hetente csak egy nappal csökkentjük a húsfogyasztást és kétszer is meggondoljuk, hogy honnan és milyen mennyiségben vásárolunk divatcikkeket. Választhatunk méltányos kereskedelmi elveket alkalmazó, úgynevezett fair trade termékeket, amik bár drágábban érhetőek el a világpiaci árnál, szavatolják, hogy a termék előállítása során jobbak a munkakörülmények, illetve fejlettebb, nem kizsákmányoló előállítási és termelési módszereket alkalmaztak gazdasági, ökológiai és szociális oldalról. Különösen a ruhafélék, kávé-, kakaó- és tea vásárolható fair trade címkével, és a jelölés odaítélésekor minden esetben ellenőrzik a termelőket, hogy megfeleljenek az előírásoknak.

A fenti ötletek alapján reméljük, mindenki talál olyan pontot vagy pontokat, amit akár napi, akár heti szinten be tud tartani, be tud építeni a rutinjába, ezzel is hozzájárulva az ártalomcsökkentéshez, és ahhoz, hogy a természet újjászülethessen, regenerálódhasson.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!