Őszi túrák Horvátországban földön, vízen, két keréken

2024. szeptember 10. – 10:55

Őszi túrák Horvátországban földön, vízen, két keréken
A Zrmanja-folyó. Fotó: Julien Duval

Másolás

Vágólapra másolva

A nyári nagy melegek elmúltával érdemes kicsit beljebb merészkedni a tengerparttól, és rácsodálkozni, Horvátország mennyi természeti kincset rejt az égszínkék strandokon túl. Szomszédunk ugyanis bővelkedik igazi vadregényes túraútvonalakban, az itthoniaknál jóval magasabb, de még jól mászható hegyekben megbújó mesebeli tavak, sebesebb és lomhább folyók és a nemzeti parkok felfedezése felejthetetlen élményt nyújt a gyalogos vagy kerékpáros túrázóknak és a vízi sportok kedvelőinek is.

Akár túráznánk, eveznénk, vagy két keréken fedeznénk fel a tájat, Horvátországot a nyári szezon után is érdemes meglátogatni. A következő útvonalak között találhatunk könnyebben teljesíthetőket és tapasztaltabb túrázóknak valókat egyaránt.

Isztria és a Kvarner-öböl

Isztria a Magyarországról talán legkönnyebben elérhető tengerparti rész, a tőle délre elterülő Kvarner-öböl szigetei mindenkit kalandozásra csábítanak. A komppal ráadásul ingyen szállíthatjuk a kerékpárunkat.

1. Parenzana – A történelmi vasútvonal nyomán

A Parenzana különleges kerékpáros túraútvonalán felfedezhetjük az Isztriai félsziget belső részét és a festői Poreč városában pihenheted ki az út fáradalmait. Azért egyedülálló ez az útvonal, mert a múlt század elején még vasút járt a mostani kerékpárút helyén, egy 123 kilométeres vonal kötötte össze Triesztet Poreč-csel. A túra horvátországi, 78 kilométeres szakaszának könnyebb és nehezebb részei is vannak, így bárki megtalálhatja a számára ideális szakaszt. A kerékpárutat festői kisvárosok, szőlőültetvények és olajfák szegélyzik.

Híd a Parenzana kerékpárúton. Fotó: Aleksandar Gospić
Híd a Parenzana kerékpárúton. Fotó: Aleksandar Gospić

2. Haladó bringásoknak

A Rijekától nem messze fekvő Risnjak Nemzeti Park és az Učka Természeti Parkokban nemcsak túrázni lehet, hanem páratlan, ugyanakkor kihívásokkal teli kerékpáros útvonalakat is teljesíthetünk. A meredek Učka-hegyre érdemes inkább elektromos hegyi kerékpárral felhajtani, hogy könnyebb legyen a szintemelkedés. Ha pedig inkább a Kvarner-öböl szigetein próbálnánk ki magunkat, Krk a legkönnyebben megközelíthető, amelyet híd köt össze a szárazfölddel – a terep nehézségét sejteti, hogy a sziget több nemzetközi hegyikerékpár versenynek is otthont ad, így a profik is megtalálhatják a számításukat.

Kerékpártúra Krk szigetén. Fotó: Vedran Metelko
Kerékpártúra Krk szigetén. Fotó: Vedran Metelko

Split környéki túraútvonalak

Isztriától kicsit délebbre fekszik Split városa, de így is elérhető egy hét órás autóúttal Budapestről. A magyarok egyik kedvenc horvátországi üdülőhelye magában is megér egy látogatást, míg a környező hegyek meghódítása a kellemes őszi időben tovább fokozhatja a város nyújtotta élményt.

1. A Marjan-hegy – Split zöld oázisa

A Marjan-hegy tulajdonképp egy 178 méter magas domb és parkerdő Split közvetlen közelében. Tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik az alatta elterülő városra, a tengerre és a környező szigetekre is. Az egyik legkedveltebb útvonal, ami a csúcsra vezet, a Marjanski put, amely egy széles, lépcsős sétálóút.

Split városa a Marjan-hegyről. Fotó: Shutterstock
Split városa a Marjan-hegyről. Fotó: Shutterstock

Tökéletes választás lehet egy délelőtti túrára, miközben a természetben sétálva élvezhetjük a tengerpart közelségét. Így akár egy városnézéssel is egybeköthetjük a túrázást – sőt, akár a tengerben is megmártózhatunk, hiszen októberben még mindig kellemes, 20 fok körüli lehet a víz hőmérséklete.

2. Biokovo-hegység – káprázatos panoráma

A Splittől kissé délkeletre fekvő Biokovo-hegység rejti Horvátország második legmagasabb csúcsát. A sziklás, cserjés terep izgalmas kihívást jelenthet a tapasztalt túrázók számára is. Nem kis teljesítmény az 1762 méteres Sveti Jurét megmászni, de a tetőről elénk táruló panoráma kárpótol minden fáradtságért.

A Skywalk kilátó a Biokovon. Fotó: Julien Duval
A Skywalk kilátó a Biokovon. Fotó: Julien Duval

A Biokovo-hegység egyik fő attrakciója kétségkívül a közvetlenül Makarska felett, 1200 méter magasan található Skywalk, amely egy látványos, üvegpadlós, a tengerre is páratlan panorámát kínáló 360 fokos körkilátó. Autóval is megközelíthető, de mi ajánljuk a gyalogos túrát, hiszen így még nagyobb élmény lesz a végén letekinteni a lábunknál elterülő páratlan szépségű tájra.

Vízitúrák Horvátországban

Egy rafting vagy kenutúra felejthetetlen élményt nyújt az egész család számára, a horvát folyók pedig ideális tereppel szolgálnak azoknak, akik most ismerkednek a vízitúrázással.

1. Zrmanja-folyó – Vadvízi evezés és nyugodt csordogálás

A mélykék és smaragdzöld színekben pompázó, Zára környékén található Zrmanja-folyó Dalmácia egyik legszebb folyója, amelynek felső, a Velebit Nemzeti Park területén fekvő szakasza tökéletesen alkalmas vadvízi evezésre, míg lenti, tengeri része sokkal nyugodtabb, így kezdők és haladók számára egyaránt ajánlott. A csaknem 70 kilométer hosszú folyót kristálytiszta vize, lenyűgöző vízesései és a sziklás kanyonok igazi paradicsommá teszik a kalandvágyó túrázók számára.

Rafting a Zrmanja-folyón. Fotó: Goran Šafarek/ Shutterstock
Rafting a Zrmanja-folyón. Fotó: Goran Šafarek/ Shutterstock

2. Cetina-folyó – Rafting a javából

A Cetina-folyó Split közelében található és népszerű helyszín a könnyebb vízitúrákhoz. A kopár Dinári hegységben eredő, több mint 100 kilométer hosszú folyó egyes szakaszai ideálisak raftingra, a pár órás túrák a Zadvarje faluból indulnak. A Cetina-kanyon változatos útvonala, a gyorsabb és nyugodt részek kombinációja, valamint a vadvízi részek miatt a mintegy tíz kilométer hosszú túra gyorsan lepereg. A legismertebb része kétségkívül a Paklenica-szurdokvölgy, ahol a Winnetou filmeket forgatták az 1960-as években. Különleges élmény, de inkább a bátrabbaknak ajánlott a túra egy szakaszán egy négy méter magas peremről a folyóba ugrani.

Rafting a Cetina-folyón. Fotó: Ivo Biočina
Rafting a Cetina-folyón. Fotó: Ivo Biočina

Összességében viszont akár gyerekekkel is teljesíthető túráról van szó, nyugodt szakaszai és festői szépsége miatt ideális választás lehet családoknak vagy kezdőknek, akik szeretnék kipróbálni a sportot. A túra során megcsodálhatjuk a folyó menti sziklákat, szurdokokat, barlangokat és a zöldellő völgyeket.

Idén ősszel irány Horvátország!

Bár ezek csak kiragadott példák, egyértelmű, hogy Horvátország valódi paradicsom a természet szerelmeseinek. Akár gyalog, akár kerékpárral vagy evezővel hódítjuk meg a folyókat és a hegyeket, az ország minden pontján rengeteg lehetőséget találhatunk az aktív kikapcsolódásra.

Horvát Idegenforgalmi Közösség
Horvát Idegenforgalmi Közösség

A cikk megjelenését a Horvát Idegenforgalmi Közösség támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!