Ajpek Orsi (fotó)

RSS

Egy ölelés akár életet is menthet – menekült színészek menekült árváknak játszottak Kárpátalján

Olvasópróba és művészetterápia egyben – mondja a színész-rendező Oleg, aki a Beregszászra menekült kijevi színészekkel készült egy darabbal, amit egy közeli árvaházban adtak elő. Ott, ahol olyan, Kijevből menekült gyerekek élnek néhány napja, akiknek otthonát azóta szétlőtték az oroszok.

„Egyetlen vágyunk, hogy Putyin tűnjön el az országunkból a katonáival együtt, hogy hazamehessünk”

Ukrajna számos pontjáról érkezőkkel beszéltünk Ungváron. Kárpátalja megyeszékhelye megtelt menekültekkel, mondta a polgármestere, mi pedig megnéztük a várost és azt, hogyan kezelik a menekülteket a vasútállomástól a tömegszálláson át egészen egy városszéli hotelig. A 120 ezres városban 30-50 ezer menekült lehet most. Egyikük a Kalasnyikovját úton a vasútállomás felé adta le, mielőtt elindult bombázott városából kislányával Ungvárra. Helyszíni riport.

Mi, itt maradók, kitartunk, és még nagyobb közösséget próbálunk majd építeni ukránokkal, magyarokkal, mindenkivel

A kárpátaljai Beregszász polgármestere néhány órával a légiriadó után a Telexnek arról beszélt, nagyon szeretné megtartani a közösség hidegvérét, és szervezetten készülnek arra az esetre, ha az élelmiszerellátással gondok lennének. Maradó helyiek pedig azt mondják, nagyon sokan lesznek olyanok, akik sosem költöznek már vissza. Helyszíni riport.

Egy egész busznyi segélyszállítmányt dobott össze egy kis szlovákiai falu, a polgármester maga vitte Beregszászra

Nekünk van a legjobb fogorvosunk. És beregszászi – mondja a Pozsony melletti Lozornó polgármestere, miközben a tisztítószereket és gyógyszereket pakolja a kisbuszból a kárpátaljai Beregszászon.

Orosz invázió: Beregszászon diákok fonják az álcahálót az ukrán X-Faktor sztárjával

A kárpátaljai Beregszászon néztük meg, hogyan fogadják a menekülteket, hogyan készülnek a háborús helyzetre, hogyan segítik a fronton harcoló katonákat. Közben belecsöppentünk a pillanatba, amikor az ukrán tehetségkutató sztárja és a helyi gimi diákjai együtt éneklik az ukrán himnuszt a tornateremben, miközben a falon készül a kézműves álcaháló.

Ez a háború most lehetőséget ad mindenkinek felismerni, hogy mi az igazán fontos

Beregszász lakosságának közel fele már elmenekült Magyarországra vagy Nyugat-Európába. A félig kiürült városba Ukrajna belső területeiről érkeznek emberek a harcok elől. Többen meséltek a Telexnek arról, miért keltek útra azonnal, és milyen életre szóló felismeréseket tettek már most, a háború hat napja alatt. Helyszíni riport.

Ukrán határ: egyre komolyabb logisztikára van szükség a menekültek kezeléséhez

Vasárnapra a Máltai Szeretetszolgálat sátrai helyett a segítséget beljebb hozták a határtól, az idegenrendészeti vizsgálatot is lefolytató regisztrációs pont udvarán már sátrat állítanak fel. Úgy tűnik, mindenki arra számít, hogy a menekültek száma nem fog csökkenni a következő időszakban. Beregsurányban és Tarpán jártunk.

My husband stayed at home to watch over our house. And Kyiv.

Our team reports from the Hungarian-Ukrainian border where we spoke with Ukrainian refugees and those providing help for them.

A férjem otthon maradt, vigyáz a házunkra. És Kijevre

A záhonyi vasútállomástól egy közeli iskolában kialakított regisztrációs központon át egy Tisza-parti kemping faházaiig kísértük végig olyan menekültek magyarországi útját, akiknek sem ismerőseik, sem elég pénzük, sem konkrét terveik nincsenek a továbbiakra, egyszerűen csak elhagyták az országot, ahol kitört a háború.

All she wanted was a photo of the new-born babies and asked that István and Tamás love the twins

The two men are among the last remaining same-sex couples to adopt in Hungary, but there are no known twins in the country. We followed the lives of István and Tamás and their adopted twins for a year. We wanted to show up close that they live just as ordinary and ordinary lives as any straight family.

Egy utolsó fotót szeretett volna az ikrekről, Istvánt és Tamást pedig arra kérte: nagyon szeressék a babákat!

2019 végén egy 32 hetes várandós nő kért segítséget egy örökbefogadással foglalkozó alapítványtól. Ikreket várt, de a gyerekeket nem tudta volna felnevelni, ezért úgy döntött, lemond róluk. Csecsemőit kifejezetten melegeknek szerette volna örökbe adni; olyan családot keresett, akik kertes házban élnek, és még nincs gyerekük. A nő Istvánt és férjét, Tamást választotta. A két férfi az utolsók között van, akiknek azonos neműként még sikerült az örökbefogadás Magyarországon, de az országban nem tudni olyan párról, akik ikreket vehettek magukhoz. Hogyan váltak apává, ikres szülőként hogyan birkóznak meg azzal, ha olykor elszabadul az őrület, és szivárványcsaládként mi a stratégiájuk, hogy gyermekeiket a lehető legkevesebb támadás érje? – István és Tamás, valamint örökbe fogadott ikreik életét egy évig követtük nyomon. Közvetlen közelről szerettük volna megmutatni, hogy ők éppen olyan hétköznapi és átlagos életet élnek, mint bármelyik heteró család.