Százmillió forint felett keresett az olimpián a legeredményesebb magyar edző

Legfontosabb

2024. október 16. – 19:21

Százmillió forint felett keresett az olimpián a legeredményesebb magyar edző
A magyar sportolók bevonulnak a 2024-es párizsi nyári olimpia záróünnepségén a Stade de France-ban 2024. augusztus 11-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy vége lett a párizsi olimpiának augusztus 11-én, a versenyzői jutalmakat rögtön ki lehetett számolni, hiszen már előre lehetett tudni, milyen helyezésért mekkora összeg jár. A kajakos Csipes Tamara keresett a legjobban, aki két ezüst- és egy bronzérmet nyert, amiért csaknem 111 millió forinttal gazdagodott. A legjobban kereső férfi sportoló az úszó Milák Kristóf lett, aki egy arany- és egy ezüstéremmel tért haza, amiért 94 milliót kapott.

Magyarország az olimpikonok jutalmazásában az élmezőnybe tartozik, top tízes a világban, de ilyenkor nemcsak a sportolók, hanem az edzőik és a sportolókat felkészítő szakmai, egészségügyi stáb (dietetikus, gyógytornász, pszichológus), olykor még a szövetségben dolgozó médiás is jutalmat kap,

Az azonban néhány szakágat leszámítva nem nyilvános, hogy ezek a jutalmak mekkorák, kinek mennyi pénz járt. Most eljutott hozzánk a teljes lista erről.

A szakmai stábnak szétosztott jutalom mértékéről az adott szakszövetség határoz. Ha azt jóváhagyják a szakmai szervezetek és a sportért felelős államtitkárság, akkor az állam már folyósítja is a jutalmat. A vonatkozó kormányrendelet egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy „az edzők és sportszakemberek részére megállapítható állami jutalmak összege sportáganként a versenyzőknek kifizetett jutalom hatvan százaléka lehet, az öttusa és triatlon jelenti a kivételt, a két sportág multi jellege miatt ott hetven százalékot lehet szétosztani”.

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) a honlapján tételesen megjelentette, hogy a versenyzők által megszerzett helyezések után a felkészítők milyen arányban részesülhetnek. Az MBSZ abból sem csinál titkot, hogy mennyit keresnek a tisztségviselők, honlapjuk Üvegzseb rovatában visszamenőleg is visszakereshető a munkavállalók bérezése. (Németh Szilárd elnök társadalmi munkában dolgozik.)

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) sem titkolta, hogy mennyit kerestek az edzők, masszőrök, nevelőedzők, az elnökségi határozat megjelent a honlapon. A sportág egyéni jellegéből adódóan Sós Csaba kapitánynál az edzők lényegesen jobban jártak.

A legtöbb sportág azonban nem ezt az utat követi, és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), aminek az elnöksége is tárgyalja a jutalmakat, sem hozza nyilvánosságra a teljes névsort, noha egy edzőnek akár motivációt is jelenthetne, hogyan honorálják a kiváló és nemzetközileg is eredményes munkát. Ugyanígy megtehetné a sportért felelős államtitkárság is, hogy a nyíltság útját választja 1,6 milliárd forint szétosztásakor, de még komolyan vehető honlapjuk sincs.

Pedig ha átláthatóság lenne, akkor biztosan nem kezdődhetne a pusmogás a háttérben, hogy ki mennyit kapott, és nem terjedhetnének téves, pletykákon alapuló összegek. Mivel közpénzről van szó, pláne érthető lenne, ha kiadnák az adatokat a teljes névsorral.

Nagy különbségek vannak

Ez a 21 oldalas, teljes lista jutott el hozzánk, amin rajta vannak a legkisebb és a legnagyobb összegek is. A pénzeket már a legtöbb esetben kifizették, jó néhány szakember megerősítette nekünk, hogy már kiutalták neki a megítélt prémiumot, és valóban annyit, ami az általunk is látott dokumentumban szerepel.

Mivel 14 sportágban voltak magyar versenyzők a legjobb nyolcban, ezeket a szövetségeket díjazták ebből az eredményességi keretből. Voltak sportágak, ahol nagyon egyszerűen oldották meg a jutalom szétosztását, a vitorlázásban a negyedik helyet szerző Vadnai Benjámin után járó összeget az edzője, vagyis a testvére, Jonatán vehette fel, ha már együtt mentek végig az úton.

Atlétikában Halász Bence és Krizsán Xénia edzője mellett a nevelőedző részesült még juttatásban, nem terjesztették ki a jogosultak körét a felkészítő stáb más tagjaira, nem szeletelték a tortát. Ezt az utat követte a kerékpár is, ahol egy-egy negyedik helyet ünnepelhettek a versenyzők, Vas Kata Blanka és Valter Attila.

Ha már Csipes Tamarát említettük mint a legjobban kereső sportolót, az edzője, a szintén olimpiai bajnok apja, Csipes Ferenc az edzők közt emelkedett a kereseti rangsor első helyére. Ennek egyszerű oka van: nemcsak a lányát, hanem a teljes, bronzérmet nyerő női kajaknégyest ő készítette fel. Mind a négy versenyzőnek ő az edzője ebben az évben, a lányának pedig még a nevelőedzője is. Csipes nagyvonalúan lemondott több tízmillióról, de így is majdnem 110 millió forintot utaltak neki. Viszonyításul: Hüttner Csaba kapitánynak 16,7 millió forint járt, igaz, neki nem volt tanítványa az olimpián.

A legérzékenyebb téma természetesen Milák Kristófé volt, mert az úszó nem javasolt senkit az edzői életjáradékra.

A szövetség viszont úgy látta jónak, hogy honorálja azon szakemberek munkáját, akik ebben az olimpiai ciklusban, vagyis az elmúlt három évben segítették a legjobb magyar úszót. A MÚSZ Milák eredményei után 47 135 000 forintot osztott szét három szakembernek. 2022-ben Virth Balázzsal úszott világcsúcsot 200 pillangón és nyert két aranyat a budapesti világbajnokságon, 2023. április végéig napi kapcsolatban voltak, utána jött a törés. Virth és az erőnléti edző Zala György ugyanannyi pénzt (18 854 000) kapott a lista alapján, a Virth mellett dolgozó úszóedző, Kovácshegyi Ferenc ennek a felét vihette el. De mint említettük, a sportágban ezt már mindenki tudta augusztus végén, mert a transzparenciát látják megfelelő útnak, és a lista rájuk vonatkozó része fent van a honlapon.

Az edzőjétől az olimpia előtt néhány héttel elváló Szilágyi Áron vívó esetében a hazai szövetség úgy határozott, hogy Decsi András ugyanazt a pénzt (16,5 millió) kapja meg, amennyit az olimpiai ezüstérmes kardcsapat másik három versenyzőjének, vagyis Szatmári Andrásnak, Rabb Krisztiánnak és Gémesi Csanádnak a felkészítő edzője. Úgy gondolkodtak, hogy Decsi és Szilágyi a hároméves ciklusban együtt halmozták a jobbnál jobb eredményeket, az olimpia ennek a megkoronázása, még ha a párizsi versenyen már nem is volt ott Decsi, sem mint edző, sem mint kapitány. (A sportágban vezetőedzőnek nevezik az egy-egy fegyvernemet irányító, kapitányi funkciót ellátó szakembert. A Decsi helyére beugró vezetőedzőnek, Sárközi Gergelynek 3,5 millió járt.)

Az ökölvívó Hámori Luca ebből a forrásból az ötödiknek járó összeget kapta meg (15,73 millió), de mint a hazai szövetség már a játékok alatt jelezte, kiegészítették a pénzét, olyan jutalmat kapott, mintha bronzérmes lett volna, lényegében saját forrásból megduplázták a pénzét. Az edzője viszont csak a bronzéremért járó összeg alapján részesült jutalomban.

Az öttusázók távozó kapitányának, Martinek Jánosnak a munkáját nem értékelte sokra a szövetség elnöksége, 405 ezer forinttal kellett beérnie. Ezen nem is kell nagyon csodálkozni, mert a szövetség eleve nem fogadta el az általa kijelölt csapatot. Ő a későbbi győztes Gulyás Michelle-t nem is vitte volna ki. (Szeptemberben egyébként Martineket a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatával tüntették ki.) Tibolya Péter szakosztályvezető-edző lemondott a jutalmáról a Gulyást felkészítő szakmai stáb javára, így azt közöttük oszthatták szét. Az öttusa egyébként 55 millió felett rendelkezett egy aranyérem és egy negyedik hely után.

Csapatsportok, ahol a vezetők is jól jártak

A csapatsportokban a női kézilabdában a hatodik hely után közel 150 millió forintot lehetett szétosztani. Itt már érdemes figyelni az arányokra, mert például a három aranyérmet kiharcoló úszásban 243 millió forint állt rendelkezésre.

Sportági gyakorlat, hogy a szakág vezetőit, Pálinger Katalint és Kirsner Erikát is jutalmazták, ez így volt 2021-ben is. Mivel egy helyet javítottak, így az összeg is nagyobb lett, Pálingernek 7,5 millió járt. Viszonyításul: a kulcsemberré váló Kuczora Csenge felkészítő edzője 400 ezret kapott, ahogy a Fradi jelenlegi dán edzője, Allan Heine is, mert őt egyedül Böde-Bíró Blanka jelölte meg. A nevelőedzők 1 254 000 forintot kaptak, volt, aki ezt a summát négyfelé osztotta.

A vízilabda 2021-ben férfi és női vonalon is bronzéremmel térhetett haza, most a férfiak a negyedik, a nők az ötödik helyen zártak. A férfiaknál 215 millió forintot oszthattak szét, a nőknél 143-at. Míg három éve csak a szakmai munkára fókuszáltak – ide tartozott az elemző és a pszichológus is –, és az elnök, a főtitkár, a nemzetközi kapcsolattartó vagy elnökségi tagok egyáltalán nem részesültek a jutalomból, most igen.

Madaras Norbert elnök, aki csapatvezető is volt, 12 milliót kapott a határozat alapján, Molnár Tamás 13,5 milliót. Molnár a nemzetközi vizes szövetség vízilabda-bizottságának az elnöke, egyébként mindketten olimpiai bajnokok.

Van olyan elnökségi tag, aki másfél milliót kapott, azaz többet, mint egy átlagos nevelőedző, akinek be kellett érnie egymillióval.

Ez már eleve azért furcsa, mert elnökségi szavazás van a jutalmakról. Az is furcsaság, hogy a négy közé jutásban oroszlánrészt vállalt kapus, Vogel Soma nevelőedzőjeként már nem az édesapját, Vogel Zsoltot jutalmazták, mint három éve, hanem mást, míg Angyal Dánielnél például ugyanaz a szakember maradt. A Győrben dolgozó Vogel Zsolt hiába várta az utalást, nem kapott semmit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!