Megvan az olimpiai csapat vívásban, Rabb Krisztián utazhat, a szakágvezető lemondott

2024. június 25. – 21:41

Megvan az olimpiai csapat vívásban, Rabb Krisztián utazhat, a szakágvezető lemondott
Rabb Krisztián első olimpiájára utazhat – Fotó: MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kijelölte a vívószövetség vezérkara az olimpiai csapatot – tudatta a szövetség hivatalos honlapja. Egyéni kvótával lesz ott Párizsban Pásztor Flóra tőröző, Dósa Dániel tőröző, Muhari Eszter párbajtőröző. Muhari Kun Anna doppingvétsége és eltiltása után mehet a játékokra,

A szövetségi kapitány a szakmai testülettel és a szövetségi edzőkkel konzultálva tette meg javaslatát a férfi kardcsapat, a női kardcsapat és a férfi párbajtőrcsapat tagjaira.

  • A férfi kardcsapat tagjai: Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Szatmári András (egyéni és csapat) és Rabb Krisztián (csapat),
  • A női kardcsapat tagjai: Szűcs Luca, Pusztai Liza, Márton Anna (egyéni és csapat), Battai Sugár (csapat),
  • A férfi párbajtőrcsapat tagjai: Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor (egyéni és csapat) és Nagy Dávid (csapat).

Amint a névsorból látható, az ifjúsági olimpiai bajnok, 22 éves Rabb Krisztián bekerült az utazók közé, a hétvégi Európa-bajnokságon is megbízhatóan vívott, döntő érdemeket vívott ki az aranyérem megszerzésében. A tavaly csapatban világbajnok, de a ranglistán hátracsúszó, 41 éves Decsi Tamás nem lehet ott Párizsban. A szakág vezetőjét, Decsi Andrást korábban azért bírálták, mert a testvérének adott lehetőséget.

Decsi lemondott, miután kihirdették a csapatot. „Szerettem volna, ha az elmúlt nyolc évben sikert sikerre halmozó csapat tagjai együtt vívnak az olimpián. Ezt nem fogadta el az újonnan felállított szakmai testület, amelynek tagjai nem voltak kompetensek ennek megítélésében, mivel más fegyvernemek képviselői.”

Borzasztó sokként érte ez. Azt gondolta, hogy azok után, amit a fiúk elértek, nem vonják kétségbe a szakmai meglátását. „Sosem a testvérem szereplése volt az elsődleges, hanem hogy a legsikeresebb legyen a magyar csapat. Olyan szintű bizalomvesztést éreztem, hogy nem maradt más választásom, mint a lemondás.”

Kedden az is kiderült, hogy hét magyar dzsúdós lehet az olimpián, és egy szabad kártyának köszönhetően a csapatversenyben is rajthoz állhat Magyarország. Íme a névsor: Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest), Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE), Özbas Szofi (63 kg, BHSE) és Gercsák Szabina (70 kg, Atomerőmű SE) Ungvári Attila (81 kg, Budaörsi SC), Pongrácz Bence (66 kg, VSD)

Az úszásban 23 fős lesz a magyar küldöttség, Jakabos Zsuzsa 200 pillangón egy tizeddel maradt el a szinttől, a 2016-ban háromszoros győztes Hosszú Katinkának több hiányzott, hatodik olimpiájuk elúszott.

Öttusában öt versenyző szerzett kvótát, de csak négyen indulhatnak, ezért az elnökség úgy döntött, hogy a vb-bronzérmes Erdős Rita nem mehet, Guzi Blanka és Gulyás Michelle igen. Bőhm Csaba és Szép Balázs lesz ott a férfiaknál, ott nem volt vita.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!