Európa-bajnok a magyar férfi kardcsapat, a női tőrcsapat bronzérmes

2024. június 23. – 19:36

Európa-bajnok a magyar férfi kardcsapat, a női tőrcsapat bronzérmes
Fotó: Magyar Vívó Szövetség / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Aranyérmet nyert a magyar férfi kardcsapat vasárnap a bázeli vívó-Európa-bajnokságon, míg a női tőrcsapat bronzérmet szerzett – írja az MTI.

A Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Decsi Tamás alkotta férfi karcsapat a 16-os táblán még nem vívott, a negyeddöntőben hat tus különbséggel nyert a grúzok (georgiaiak) ellen, a négy között pedig 13-mal verte a németeket. Az olimpiára készülő, világbajnoki címvédő magyar alakulat, amelyből hiányzott az áprilisi bokasérüléséből már felépült, de még otthon edző Szatmári András, az aranyéremért a románokkal csapott össze az Eb utolsó fináléjában, és 45–40-re nyert.

A Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida összeállítású női tőrcsapat a 16-os táblán a törökök, majd a negyeddöntőben a németek ellen fölényes győzelmet aratott, az elődöntőben viszont az esélyeknek megfelelően simán kikapott a világranglistát vezető, világbajnok, Eb-címvédő olaszoktól.

A bronzéremért a nemzetközi rangsorban harmadik franciákkal vívtak változatos, látványos mérkőzést a magyarok. Kondricz az elején 5–2-re kikapott Pauline Ranvier-től, aztán az olimpiai induló Pásztor ugyanennyire nyert Solene Butruille ellen, az első kör lezárásaként pedig Lupkovics 7–5-re alulmaradt Eva Lacheray-vel szemben. Ezután Kondricz 6–1-es vereséget szenvedett, Lupkovics viszont javított, a legerősebb franciát, Ranvier-t 8–5-re verte. A második kör végén 30–23-ra vezettek a franciák, mert Pásztor 5–2-es vereséget szenvedett Lacheray-től.

Fotó: Magyar Vívó Szövetség / Facebook
Fotó: Magyar Vívó Szövetség / Facebook

A folytatásban a remeklő Lupkovics hozta vissza a magyar csapatot azzal, hogy Butruille-t 11–4-re verte: 31–31-nél érte utol ellenfelét, aztán 34–34-nél következett a csere. Kondricz döntetlent vívott Lacheray-vel, az utolsó párban pedig Pásztor küzdött nagyot Ranvier-vel. 37–37-ről 40–37-re ellépett, ellenfele azonban fordított, 42–42-nél pedig úgy kapott büntetőtust a már sárga lapos magyar tőröző, hogy egymás után másodszor is kiejtette kezéből a fegyverét. 42–43-ról viszont nagy bravúrral fordított, az utolsó három tust ő adta.

A magyarok egy arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel zárták az Európa-bajnokságot. Egyéniben második volt a párbajtőröző Siklósi Gergely és a kardozó Pusztai Liza, illetve a harmadik helyen végzett párbajtőrben Andrásfi Tibor, csapatban pedig másodikak lettek a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!