Csipes Tamara a pályafutásáról: Az tudtam maradni, aki vagyok, és az lenni, aki szeretnék

2024. augusztus 10. – 16:23

Csipes Tamara a pályafutásáról: Az tudtam maradni, aki vagyok, és az lenni, aki szeretnék
Csipes Tamara a dobogón, hatodik olimpiai érmét szerezte – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A négyes csütörtöki bronzérme után pénteken párosban nyert egy ezüstöt, majd egyéniben is a második helyen ért célba a kajakos Csipes Tamara, így három éremmel zárta ezt az olimpiát, ennyit nem szerzett senki más rajta kívül a magyar küldöttségből.

Az ötszáz méteres egyes versenyben meglepően erősen kezdett, amivel, ha az új-zélandi Lisa Carringtont nem is tudta kizökkenteni – hetedik olimpiai aranyát gyűjtötte be Párizsban –, a másik új-zélandit, Aimee Fishert igen, aki a negyedik helyen végzett.

„Úgy megleptem magam az első kétszázon, hogy szerintem nem véletlenül dobta el az ütőt Aimee. Tőle azért tartottam, mert pihentebb volt, és a szezonban kétszer is megverte Lisát, aki emiatt taktikát is váltott, és máshogy készült. Annak nem örültem, hogy ők többet pihenhettek, nekem 40 perccel kevesebb jutott, mert a második elődöntős futamba keltem.

Ami fontos, nem lettem rosszabb Tokió óta, akkor is ez volt a sorrend, és most is. Elégedett vagyok ezzel az eredménnyel.

Az elődöntő előtt egyébként izgultam, átfutott a fejemen, nehogy már ne jussak be, és mit szólnak majd otthon. A döntő előtt már nem izgultam, az időjárás is kegyes volt hozzám, szinte teljes szélcsend volt, nem az a kellemetlen szél, ami pénteken. De azt nem tudnám megmondani, mikor fáradtam el versenyen ennyire, mint most” – vázolta fel, milyen volt a versenye.

A döntőben csőlátása alakult ki, úgy volt vele, olyan az egész, mintha Szolnokon versenyezne, egy válogatón, pláne, mert Gazsó Alida Dóra volt mellette. Aki amúgy inspirálta az előző két évben, mert lábujjhegyen kellett járnia, nehogy utolérje és lehagyja.

Csipes halad az újabb ezüstérme felé – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Csipes halad az újabb ezüstérme felé – Fotó: Kovács Tamás / MTI

„Olimpiáról olimpiára felülmúltam önmagam, és ez nekem nagyon sokat jelent. Az tudtam maradni, aki vagyok, és az lenni, aki szeretnék. Emberileg sokat fejlődtem Rió óta az elmúlt nyolc évben mint versenyző, csapattárs és mint anya is.

Mind a három olimpiát máshogy éltem meg, és annak örülök, hogy úgy emlékszem vissza, nincs bennem maradandó csalódás, egy ilyen 24 éves karrier végén.”

A 35 éves Csipesnek hat olimpiai érme van, ebből két arany, a riói és a tokiói négyes tagja is volt. Tokióban volt egyesben egy ezüstje is, ehhez jött a bevezetőben említett három párizsi érem.

Nem hiszi, hogy hiányozni fog neki a kajakozás, valaha úgy gondolta, hogy ha egyszer abbahagyja, akkor a sporttól is elszakad, de most biztos abban, hogy mozogni mindenképpen fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!