Már ketten is hazavihették az olimpiáról a 280 millió forintnyi aranybónuszt

2024. július 30. – 09:35

Már ketten is hazavihették az olimpiáról a 280 millió forintnyi aranybónuszt
Cseung Ka Long párbajtőröző a hétfőn nyert olimpiai aranyával – Albert Gea / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hongkong már két aranyéremnél jár a párizsi olimpián, mindkettő vívásban jött, ezzel jelenleg ők a legeredményesebb nemzet ebben a sportágban. Vivian Kong rögtön az első, szombati versenynapon nyert párbajtőrben, hétfőn este Cseung Ka Long a férfi tőrözők között nem talált legyőzőre, ezzel megvédte tokiói címét.

Ka Long ezzel már rengeteget kaszált, de Kong sem szomorkodhat, Hongkong ugyanis mesés összeget fizet az olimpiai érmeseinek, a győzteseknek meg egyenesen egy kisebb vagyont, 280 millió forintot érő 6 millió hongkongi dollárt adnak jutalomként. Hasonló összeg, egymillió szingapúri dollár, vagyis nagyjából 270 millió forint járna egy szingapúri aranyérmesnek, ha lesz lesz Párizsban – Rióban volt egyébként, Joseph Schooling 100 méter pillangón nyert aranyat és rengeteg pénzt.

A két ázsiai ország után Izrael fizeti a legtöbbet, náluk 100 millió forintnak megfelelő összeg az aranybónusz. A harmadik helyen – talán – némileg meglepő módon az egyik szomszédunk, Szerbia áll, náluk 80 millió forintnyi dínár jár egy aranyéremért. Összehasonlításként, az Egyesült Államok például 37 500 dollárt, vagyis bő 13,5 millió forintot fizet az aranyért.

Magyarország az aranyért adott 55 millió forinttal benne van a top 10-ben, egészen pontosan a tizedik helyen van, ha a Forbes összesítéséből hiányzó Szingapúrt is számoljuk. Hongkong, Izrael és Szerbia mellett még Malajzia, Olaszország, Litvánia, Moldova és Lettország kínál nálunk több pénzt, az olaszokat leszámítva viszont nem klasszikus (nyári) olimpiai szupernemzetekről beszélünk:

  • Szerbia a függetlenné válása óta nem sorozta meg az olimpiákat, hat aranyat, hét ezüstöt és tizenegyet bronzot gyűjtöttek;
  • Malajziából még senki nem nyert olimpiai aranyat, ezüstöt nyolcan, bronzot pedig csak hárman;
  • Litvánia eddig hét aranyat, tizenhárom ezüstöt és huszonhat bronzot szerzett;
  • Moldova arany nélkül áll, két ezüst és három bronz a teljesítményük;
  • Lettország pedig négy aranynál, tizenegy ezüstnél és hat bronznál jár.

De nem mindenhol pénzben fizetnek, a lengyel érmesek például „tehetséges és elismert” lengyel művészek festményét, egy befektetési minőségű gyémántot és egy utazási iroda két főre szóló üdülési utalványát kapják, az edzőik szintúgy. És mivel most ünneplik Lengyelország olimpiai részvételének 100 éves évfordulóját, az egyéni sportágakban aranyérmet szerző sportolók egy kétszobás lakást kapnak Varsó fővárosi kerületében, míg a csapatsportágakban első helyezést elért sportolók egyszobás lakást kapnak. Kazahsztánban hasonló lakásjutalom van, az aranyérmesek három-, az ezüstérmes két-, a bronzérmesek egyszobás lakást kapnak teljesítményük elismeréseként.

Magyarország így jutalmazza az olimpikonokat:

  • első hely: 55 000 000 forint
  • második hely: 39 270 000
  • harmadik hely: 31 350 000
  • negyedik hely: 23 650 000
  • ötödik hely: 15 730 000
  • hatodik hely: 12 540 000
  • hetedik hely: 6 270 000
  • nyolcadik hely: 3 080 000

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!