Kós megszerezte az első magyar aranyat, a bokszoló Kovács Richárd 5. helyen végzett, nem kezdtek jól a vitorlázóink

2024. augusztus 1. – 09:45

Kós megszerezte az első magyar aranyat, a bokszoló Kovács Richárd 5. helyen végzett, nem kezdtek jól a vitorlázóink
Helebrandt Máté a férfi 20 km-es gyaloglóversenyen – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Természetesen csütörtökön is van kiért izgulni a párizsi olimpián, leginkább amiatt, hogy meglesz-e az első magyar aranyérem.

Atlétika: A 20 km-es férfi gyaloglással kezdődött az atlétika programja, ahol Helebrandt Máté a 44., Venyercsán Bence pedig a 46. helyen. Mindkét magyar hamar leszakadt a mezőnytől, és onnantól saját ritmusában teljesítette a távot, melyet a negyedik olimpiáján szereplő nyíregyházi Helebrandt 1:27:17 órás idővel zárt, míg a BHSE sportolója, Venyercsán 1:29:14 órás eredménnyel ért célba.

A nőknél Récsei Rita a 33., míg Madarász Viktória a 42. helyen zárt. Ahogy a férfiak, ők sem bírták az elején a komoly tempót, és hamar leszakadtak. Récsei többi versenyzővel haladva 1:34:39 órás időt ért el, Madarász viszont szinte végig egyedül gyalogolva zárt 1:41:21-es eredménnyel. (MTI)

Dzsúdó: Nehéz ellenfelet kapott a legjobb 32 között Vég Zsombor, a dzsúdósok 100 kilós kategóriájában, a visszaosztott kvótával kijutó magyar sportoló ugyanis a 2021-es budapesti vb-n ezüstérmet szerző szerb Aleksandar Kukolj ellen kezdett. Kukolj sokáig 90 kilóban küzdött, ahol az olimpián szerdán szereplő Tóth Krisztián nagy riválisa volt sokáig.

A nyolcaddöntőbe jutásért zajló küzdelmet Vég magabiztosan kezdte, sokkal aktívabb volt, mint szerb ellenfele, de bő 2 perc után már két megintése volt Végnek, akinek így vigyáznia kellett, hiszen még egy már a leléptetését jelentette volna. A szerb ezt kihasználva felpörgött, hiszen több, sorozatban indított támadás passzivitás miatt intést jelentett volna az ellenfélnek, de Vég nagyon szépen ügyelt arra, hogy ne kerüljön nehéz helyzetbe.

Sőt, fél perccel a vége előtt Vég előnybe került egy vazaarival, Kukolj pedig már nem tudott mit kezdeni a végén, ezzel Vég bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol a (még 90 kilóban) kétszeres világbajnok spanyol Nikoloz Sherazadishvili volt az ellenfele. Vég egyáltalán nem illetődött meg az elején, villámgyorsan, kevesebb mint fél perc alatt máris előnybe került vazaarival, a spanyolt meglepte a heves indítás, amit majdnem még két sikeres magyar akció követett. Két perc után Sherazadishvili egy 10 másodperces leszorítással egyenlített, majd egy kisebb közjáték után (Vég kontaktlencséjét kellett kivenni) maradt lendületben a spanyol, aki egy Vég-indítást átvéve ipponnal ejtette ki Véget.

Úszás: Bejutott a 200 hát középfutamába Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra, a Pádár Nikolett, Ábrahám Lilla Minna, Késely Ajna, Ugrai Panna összetételű 4x200-as női gyorsváltó pedig remek, második idővel lett döntős. Szabó Szebasztián nem jutott tovább 50 gyorson, a 200 vegyesben érdekelt Zombori Gábor betegség miatti visszalépésével pedig eldőlt, 1964 óta először nem lesz magyar döntős vegyesúszásban. Este Szabó-Feltóthy és Molnár sem tudta beúszni magát a döntőbe, bár mindketten javítottak délelőtti idejükön, Molnár 2:09,83-mal összesítésben a 12. lett. Szabó-Feltóthy 2:09,41-es idejével tizedikként zárt.

Megvan az első arany: Kós Hubert tökéletes versenyzéssel nyert 200 háton.

Az olimpia hatodik versenynapján megszületett az első magyar aranyérem. Kós Hubert a 200 méteres hátúszás világbajnokaként érkezett élete második olimpiájára, ahol favorithoz méltón versenyzett. Kós jól rajtolt, de ötvennél még csak a negyediknek fordult, a féltávnál feljött harmadiknak, de több mint egy másodperc volt a hátránya a görög Christouval szemben. 150-nél már a második volt, és érezni lehetett, hogy meg fog indulni. Az utolsó hosszon leszakította a riválisait, és az első helyen csapott a célba. Utána pedig boldogan csapott a vízre. Tökéletesen osztotta be az erejét, 1:54,26-nál állította meg az órát

A női 4x200-as gyorsváltó a délelőtti idejét megjavítva a hatodik lett a döntőben.

Sportlövészet: Mészáros Eszter a 29. helyen fejezte be a női kisöbű szabadpuska 3x20 lövéses összetett versenyét. A térdelő és a fekvő rész után még finálés helyen állt, ám állóban rengeteget hibázott, folyamatosan csúszott hátra és végül 577 körös eredménnyel a 32 fős mezőny 29. helyén zárt. Mészáros Eszter a szombati vegyes csapat versenyben Péni Istvánnal a huszadik, vasárnap légpuskában pedig a 15. lett.

Kézilabda: Spanyolország 27-24-es legyőzésével egy fordulóval a vége előtt bejutott a negyeddöntőbe a magyar női kézilabda-válogatott. A fordulatos meccsen vezettünk öt góllal is, a második félidő hajráját egyenlőről indították a csapatok, de a végét a magyarok bírták jobban.

Boksz: Hámori Luca második meccsét is megnyerte az olimpián a 66 kilós súlycsoportban, az első pillanattól uralta a negyedik kiemelt ausztrál Marissa Williamson elleni találkozót. A pontozók egyhangúlag őt hozták ki győztesnek, a következő találkozóján már az érem lesz a tét.

A 63,5 kilós Kovács Richárd a súlycsoport nagy esélyesével, a francia Sofiane Oumihával találkozott a negyeddöntőben. A francia mindhárom menetet megnyerte, Kovács mindent kiadott magából, de nem tudta felborítani a papírformát, így az ötödik helyen végzett. Kovács előtt magyar bokszoló legutóbb a londoni játékokon végzett ötödikként, akkor ez Harcsa Zoltánnak sikerült.

Vitorlázás: Az ILCA (korábban Laser) hajóosztály versenyei csütörtökön rajtoltak Marseille-ben. A világ- és Európa-bajnok Érdi Mária az első futamban a 20. helyen ért célba, a második futamot pedig elhalasztották. Az MVM SE vitorlázójának nem sikerült jól a rajt, majd egészen a 32. helyig csúszott hátra, innen kapaszkodott vissza.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Vadnai Jonatán az első futamban a 16. lett, aztán a következőben a 12. helyet szerezte meg, ezzel a 13. helyen áll a 43 hajóst számláló mezőnyben. A tervezett menetrend szerint augusztus 5-ig naponta két futamot rendeznek, majd másnap következik a legjobb tízet felvonultató éremverseny, írja az MTI.

Torna: A 17 éves Czifra Bettina Lili, aki már a döntőbe jutással nagy sikert ért el, minden gyakorlatát megcsinálta komolyabb rontás nélkül a Bercy Arénában az egyéni összetett döntőjében: gerendán 11,400, talajon 12,833, ugrásban 12,966, felemáskorláton 13,900 pontot kapott és 51,099 pontos eredménnyel szerezte meg a 21. helyet.

Vízilabda: A magyar férfi vízilabda-válogatott esélyeshez méltón, 17-10-re győzött a japánok ellen csütörtök este a párizsi olimpián a csoportkör harmadik fordulójában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!