1964 óta először nincs magyar ferfi döntős vegyesúszásban az olimpián, remek idővel döntős a 4x200-as női gyorsváltó

2024. augusztus 1. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Eredetileg, a nevezőlisták alapján úgy volt, hogy mind a négy csütörtöki úszószám előfutamaiban lesz magyar érdekelt a párizsi olimpiai csütörtöki versenynapján, ám a 200 vegyesben érdekelt Zombori Gábor betegség miatt utolsó pillanatban visszalépett.

Elsőként Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra úszhattak a 200 hát előfutamaiban. A második futamba sorsolt Szabó-Feltóthy a táv második felében feljött, 2:09,72-vel a harmadik lett saját csoportjában. Molnárnak lassabb úszás jött össze, 2:10,51-gyel, saját előfutamában a nyolcadik helyen zárt, de mindketten továbbjutottak az esti középfutamba. Szabó-Feltóthy a kilencedik, Molnár a tizenhatodik helyen ment tovább, a legjobb idő Peng Hszüvejé lett 2:08,29-cel.

Molnár Dóra a női 200 méteres hátúszás egyik előfutamában a 2024-es párizsi nyári olimpián a nanterre-i Paris La Défense Arénában 2024. augusztus elsején – Franck Robichon / MTI / EPA
Molnár Dóra a női 200 méteres hátúszás egyik előfutamában a 2024-es párizsi nyári olimpián a nanterre-i Paris La Défense Arénában 2024. augusztus elsején – Franck Robichon / MTI / EPA

A következő számban, 50 gyorson Szabó Szebasztián úszott. Szabó a 2023-as, fukuokai világbajnokság óta nem tudott 22 másodperc alá menni 50 méteren, ez Párizsban sem sikerült neki, ezzel lemaradt a középfutamról. Már egy előfutammal a vége előtt is csak a 17. helyen volt, miközben az esti programba 16-an jutottak tovább. Összesítésben végül a 24. helyre volt elég a 22,12-es ideje. A legjobb eredményt az ausztrál Cameron McEvoy úszta 21,32-vel, a középdöntőhöz 21,94 kellett.

A Zombori visszalépésével magyar induló nélkül maradt 200 vegyesen a világ és a párizsi közönség is a Párizsban már három olimpiai aranynál járó, a negyedik egyéni számában is olimpiai bajnoki címre pályázó Leon Marchand-ra figyelt. A francia 9 századmásodperces hátránnyal második lett saját futamában a brit Scott Duncan mögött. Összetettben a japán Daija Szeto ideje volt a legjobb, Marchand harmadikként ment tovább. Zombori betegsége azt is jelenti, hogy az olimpiák történetében első alkalommal nem lesz döntős valamelyik férfi vegyesúszó számban, amelyek 1964 óta részei az olimpiai programnak.

A délelőtti úszóprogram végére maradt a női 4x200-as gyorsváltó. A Pádár Nikolett, Ábrahám Lilla Minna, Késely Ajna, Ugrai Panna összetételű négyes kiváló időt úszott. Pádár jól kezdett, 50-nél még első, 200 méternél pedig a második helyen adta át a medencét Ábrahámnak, aki megtartotta ezt a pozíciót a némileg tartalékos csapattal kiálló, de így is magabiztosan úszó ausztrálok mögött. Késely is megtartotta a második helyet, Ugrai pedig záróemberként nagyot hajrázva visszaverte a kínaiak támadását, így második lett a magyar váltó. A 7:52,25-ös idő összetettben a második lett, ezzel remek eredménnyel jutott a négyes a döntőbe.

„Igazi csapatmunka volt, idejöttünk és megcsináltuk, amiért idejöttünk, mindenki nagyon kihajtotta magát” – kezdte az értékelést Pádár, akit meglepte, hogy már délelőtt 7:52-es időt úsztak és második helyen mentek tovább. Ábrahám bízott benne, hogy ezt meg tudják csinálni és nagyon örül az időeredménynek. Késely arról beszélt, mindannyiuk számára ajándék lesz a döntő. „Kicsi a bors, de erős, kicsi Magyarország, de erős” – mondta, hozzátéve, hogy vélhetően több másik váltóban is lesz csere, ők viszont változatlan felállásban folytatják. A záróember Ugrai elmondta, remegett a lába, ahogy hallotta, hogy kiabálnak neki a többiek, „olimpiai döntőt úszunk, itt már nincs mit magyarázni” – zárta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!