Az úszó, akinek a kedvéért még az olimpia programját is átírják

2024. augusztus 1. – 12:00

Az úszó, akinek a kedvéért még az olimpia programját is átírják

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország alapból is jól szokott teljesíteni a nyári olimpiákon, de szervezőtől nem meglepő módon megnyomták a párizsi olimpiát. Öt versenynap után már 8 aranyat, 10 ezüstöt és 8 bronzot szereztek, ezzel a nap végén Kína mögött másodikok voltak az éremtáblán. Férfi rögbiben, hegyikerékpárban, szlalomkajakban, vívásban, triatlonban és úszásban is gyűjtöttek aranyat.

Utóbbiban már hármat is, mindet a párizsi játékok egyik fő arca, a következő Michael Phelpsnek is kikiáltott 22 éves Léon Marchand nyerte. Hétfőn 400 vegyesen, szerdán 200 pillangón és 200 mellen nem talált legyőzőre, pillangóban a magyar úszófenomént, Milák Kristófot is lenyomta, az utolsó 50 méteren több mint egy másodpercet vert Milákra a végül 1:51,21-gyel új olimpiai csúcsot úszó francia. Az egyéni rekordját több mint 1 másodperccel döntötte meg – ezt teszi, ha 17 ezer őrjöngve szurkoló francia előtt úszhat az ember Párizsban.

Léon Marchand a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában 2024. július 30-án – Fotó: Quinn Rooney / Getty Images
Léon Marchand a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában 2024. július 30-án – Fotó: Quinn Rooney / Getty Images

Az úszócsaládból származó Marchand nem kis ambícióval vágott neki a párizsi olimpiának, a negyedik olyan úszó, aki négy egyéni számban is az aranyat célozta meg: Phelps, Mark Spitz és Kristin Otto példáját követi, pénteken pedig meg is valósíthatja az álmát. Csütörtökön 200 vegyesen is bejutott a legjobb 16 közé, a szám döntőjét péntek este rendezik majd. Marchand anyja, Céline az 1992-es barcelonai olimpián, apja, Xavier 1996-ban Atlantában és 2000-ben Sydney-ben indult 200 vegyesen. Céline Bonnet tizennegyedik lett, Xavier Marchand 1996-ban, a Czene Attila olimpiai aranyát hozó döntőben nyolcadik, négy évvel később hetedik lett.

Hogy a négyszeres terhelés nem volt egyébként túl merész vállalás, arra Marchand edzője a garancia, ugyanaz a Bob Bowman készíti fel ugyanis, aki a 23 olimpiai aranyig jutó Phelpsszel dolgozott. Marchand és Bowman kapcsolata egyébként elég furcsán indult, Marchand egy emailben jelentkezett be az edzőlegendánál, hogy szívesen úszna nála az Arizona State egyetemen.

A közös munka meghozta az eredményét, Marchand öt világbajnoki arannyal és egy világbajnoki ezüsttel érkezett az olimpiára, na meg úgy, hogy ő döntötte meg Phelps utolsó, még élő világcsúcsát. 2023 júliusában, egy évvel az olimpia előtt abban a 400 vegyesben lett rekorder, amiben az első olimpiai aranyát is nyerte aztán, olimpiai rekorddal. Utána még Emmanuel Macron francia elnök is felhívta.

Az aranyérmes Leon Marchand a dobogón a 400 méteres férfi egyéni gyorsúszás döntője után 2024. július 28-án – Fotó: Quinn Rooney / Getty Images
Az aranyérmes Leon Marchand a dobogón a 400 méteres férfi egyéni gyorsúszás döntője után 2024. július 28-án – Fotó: Quinn Rooney / Getty Images

Valószínűleg ennél is nagyobb dolog, hogy az olimpia szervezői – nem kimondva ugyan, de érezhetően – miatta alakították át az úszóprogramot. A két döntőt eredetileg egymás után rendezték volna, mert a Nemzetközi Úszószövetségnél fel sem merült, hogy valaki mindkét számot bevállalná. Aztán jött Marchand, és át kellett rakni a döntőket, hogy legalább esélye legyen kifújnia magát. Marchand szűk két órát kapott, aztán mindkét döntőben kihajtotta magát, pillangón 9 tizedre, mellen 4 tizedre volt a világcsúcstól. Mindhárom aranyát új olimpiai csúccsal nyerte egy olyan medencében, ami lassabb az átlagosnál – eddig csak egy úszóvilágcsúcs dőlt meg Párizsban.

Marchand szerdán duplán történelmet írt – egy olimpián belül senki nem nyert mellúszásban és pillangóban, sőt, az olimpiák történetében csak egy úszó volt, aki mindkét számban döntőbe jutott volna, 1956-ban az amerikai Mary Sears 200 mellen hetedik, 100 pillangón bronzérmes lett. Az pedig, hogy Marchand nem hogy egy olimpián, hanem két órán belül nyerte meg ezt a két számot, egészen felfoghatatlan. 1972-ben, Montrealban a keletnémet Kornelia Ender 27 perc különbséggel nyerte meg a 200 gyors és a 100 pillangó döntőjét, két világcsúccsal, de később ő maga is elismerte, hogy a hírhedt keletnémet doppingprogram eredménye volt ez leginkább.

A szerdai teljesítményt látva viszont már bőven érteni, miért Marchand 20 méteres arcképe díszíti Párizs egyetlen felhőkarcolójának falát az olimpia idején. Ők már tudták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!