Simone Biles új magasságokba emelkedett második párizsi aranyérmével

2024. augusztus 1. – 21:36

Simone Biles új magasságokba emelkedett második párizsi aranyérmével
Fotó: Loic Venance / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Simone Biles megnyerte a női tornászok egyéni összetett döntőjét is, ezzel Párizsban a második, összességében pedig a hatodik aranyérmét szerezte. Az ezüstérmet a Tokióban is második helyen végzett brazil Rebeca Andrade nyerte, míg a címvédő amerikai Sunisa Lee ezúttal a bronzot szerezte meg.

Biles nyolc éve nyerte meg először az egyéni összetett döntőjét, és mindössze a harmadik nő a történelemben, akinek ez kétszer sikerült. Ez csak a szovjet Larisza Latinyinának (1956 és 1960) és a csehszlovák Vera Caslavskának (1964 és 1968) jött össze korábban. 27 évesen Biles 1952 óta a legidősebb olimpiai bajnoka az egyéni összetettnek, akkor Marija Gohorovszkajának ez 30 évesen sikerült.

Biles a hatodik olimpiai aranyával megelőzte Keleti Ágnest is, és egyedül áll a sportági örökranglista harmadik helyén. A listán csak Latinyina (9), valamint Caslavska (7) előzi meg, írja az MTI.

Bilesnak önbizalmat adhatott a csütörtöki döntő előtt, hogy már a keddi csapatversenyben már aranyérmet nyertek az amerikaiak. Azonban Andrade teljesítménye így is nyomást helyezhetett Bilesra.

Az elején Biles ismét megcsinálta a dupla Jurcsenkó-szaltót bicskamozdulattal, a világ legnehezebb ugrásaként ismert mozdulatot. Az ugrás után 15,766 ponttal vezetett. A felemás korláton viszont rontott, megtört a lendülete, 13,733 pontot szerzett. Andrade és az algériai Kaylia Nemour is elé került, de Biles a gerendán megint remekelt, 14,566 pontot ért el, és visszavette a vezetést. Jött a talajgyakorlat, és Biles nagyszerűen vitte végig a nehéz gyakorlatot, amivel 15,066 pontot szerzett, és megnyerte az aranyérmet. Biles végül 59,131, Andrade 57,932, Lee 56,465 ponttal zárt.

Az amerikai tornász három éve emlékezetes módon a mentális egészségére hivatkozva szállt ki a csapatdöntőből, aztán az egyéni összetettből is a tokiói olimpián, majd két egyéni döntőtől is visszalépett, mielőtt visszatért volna a gerenda döntőjére, ahol bronzérmet szerzett. A Time Magazinnál 2021-ben Biles lett az év sportolója, amiért fel merte vállalni a mentális gondjait, és a visszalépést.

A 17 éves Czifra Bettina Lili, aki már a döntőbe jutással nagy sikert ért el, minden gyakorlatát megcsinálta komolyabb rontás nélkül a Bercy Arénában: gerendán 11,400, talajon 12,833, ugrásban 12,966, felemáskorláton 13,900 pontot kapott és 51,099 pontos eredménnyel szerezte meg a 21. helyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!