Az olimpián visszalépő Simone Biles lett az év sportolója a Time Magazinnál

2021. december 9. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

Simone Biles amerikai tornász kapta az év sportolója címet a Time Magazin éves ranglistáján.

Nyáron Oroszország nyerte a női szertornacsapat összetett döntőjét, miután Biles visszalépett az első gyakorlata után, így az amerikai csapat csak a második helyet szerezte meg. A 24 éves Biles az első fordulóban olimpiai karrierje legalacsonyabb pontszámát kapta ugrásban, és bár később visszatért, hogy támogassa csapattársait, de korláton, gerendán és talajon más állt be helyette.

Visszalépését először felzúdulás és értetlenség fogadta, hiszen az amerikaiak utoljára 2010-ben veszítettek tornából csapatdöntőt olimpián vagy világbajnokságon, akkor is pont Oroszország ellen. Azóta az Egyesült Államok messze a világ élén áll a sportágban, legalább 4 ponttal nyerték a világbajnokságokat és az olimpiákat, ami nagy különbség egy olyan sportágban, ahol a versenyzőket gyakran kevesebb mint egy pont választja el egymástól.

Biles a döntő után azt nyilatkozta, hogy azért lépett vissza, mert mentális gondokkal küszködött a döntő alatt és félt, hogy megsérül, ha zaklatott lelkiállapotban folytatja. A tizenkilencszeres világbajnok tornász arról beszélt, hogy nem tudja kezelni azt az óriási nyomást, hogy mindenképpen sikeresnek kell lennie (az olimpia előtt 5-6 aranyérem volt a nem hivatalos elvárás vele szemben, legalábbis mindenki ennyit jósolt a fiatal tornásznak). Később visszalépett az egyéni összetett döntőjétől, majd ugyanígy tett az ugrás és a felemás korlát döntőivel kapcsolatban is.

Biles a tornadöntők utolsó napján visszatért a versenyzéshez, és látványos, hibátlan gyakorlatot mutatott be gerendán, bronzérmet szerezve.

„Most egy kicsit gyakrabban fogok magamra koncentrálni, ahelyett, hogy a szőnyeg alá söpörném a dolgokat. Mentálisan még mindig rengeteg dolog van, amin dolgoznom kell, de az, hogy a mentális egészség témáját a közbeszéd tárgyává tettem, rengeteget jelent nekem.

Mindenkinek meg kell értenie, hogy végső soron emberek vagyunk, nem csak szórakoztatás. Olyan dolgok zajlanak a színfalak mögött, amelyekről fogalmuk sincs”

– mondta az összesen 32 olimpiai és világbajnoki érmet birtokló tornász. A díjjal önfeláldozó, kemény munkáját és kitartását értékelték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!