Bronzéremmel tért vissza a mentális egészsége miatt a legtöbb szertől visszalépő Simone Biles

2021. augusztus 3. – 11:42

frissítve

Bronzéremmel tért vissza a mentális egészsége miatt a legtöbb szertől visszalépő Simone Biles
Simone Biles a gerenda döntőjében – Fotó: Mike Blake / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden, tornadöntők utolsó napján visszatért a négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles a versenyzéshez azok után, hogy korábban a mentális egészségét szem előtt tartva sorra lépett vissza a szerenkénti döntőktől.

Biles, akitől előzetesen éremesőt vártak, megadta a módját a visszatérésének, és látványos, hibátlan gyakorlatot mutatott be gerendán, ahol harmadikként került rá a sor egy kanadai és egy kínai tornász után. Gyakorlatára kereken 14 pontot kapott, ezzel a selejtezőben mutatott teljesítményéhez hasonló pontszámot kapott. Ezzel pont a kínai és a kanadai induló, Tang Hszicsing és Elsabeth Black közé került.

Amikor a hetedik döntős, a brazil Flavia Saravia gyakorlata után Biles még mindig a második helyen állt a kínai mögött, már eldőlt, hogy legrosszabb esetben is megismétli a riói eredményét gerendán, vagyis a bronzérmet. Végül így is lett, ugyanis a döntőt záró másik kínai tornász, selejtezőben is kiválóan teljesítő Kuan Csencsen mindenkit megelőzött egy pazar gyakorlattal, és 14.633-mal 16 évesen megszerezte az olimpiai bajnoki címet.

„Büszke voltam magamra, hogy mindazok után, amin keresztülmentem, ki tudtam állni. Ez most határozottan édesebb. Ezt sokkal jobban fogom becsülni mindazok után, amin keresztülmentem. Fel kell dolgoznom ezt az olimpiát, mielőtt Párizsra gondolnék” – mondta már a jövőbe tekintve Biles, aki összesen 32 olimpiai és világbajnoki érmet birtokol.

„Most egy kicsit gyakrabban fogok magamra koncentrálni, ahelyett, hogy a szőnyeg alá nyomnám a dolgokat. Mentálisan még mindig rengeteg dolog van, amin dolgoznom kell, de az, hogy a mentális egészségről szóló beszélgetés témáját napvilágra hozom, a világot jelenti számomra.

Az embereknek fel kell ismerniük, hogy végső soron emberek vagyunk, nem csak szórakoztatás. Olyan dolgok zajlanak a színfalak mögött, amelyekről az embereknek fogalmuk sincs.”

A 19-szeres világbajnok a selejtezőt végigtornázta és az első helyen került az összetett fináléjába, illetve mind a négy szeren a nyolcas döntőbe jutott. Ezek után a múlt keddi csapatversenyen csak az első szeren tornázott, és a 13,766 pontra értékelt ugrása után visszalépett, indoklása szerint azért, mert a gyengébb teljesítménye után a mentális egészségére kellett figyelnie.

Utána a sajtótájékoztatón elmondta, mentális gondokkal küszködött a döntő alatt, és félt, hogy megsérül, ha zaklatott lelkiállapotban folytatja. Azt is hozzátette, hogy nem tudja kezelni azt az óriási nyomást, hogy mindenképpen sikeresnek kell lennie. Ezek után szerdán bejelentette, hogy visszalép az egyéni összetett döntőjétől, és később ugyanígy tett az ugrás, a felemás korlát , majd a talaj döntőivel kapcsolatban is.

Az amerikai sztártornász visszalépésére és annak magyarázatára azóta celebek és sportolók sokasága reagált, a Manchester United focistája, Paul Pogba Twitter-oldalán például azt írta, Biles lépése a tagadhatatlan erőről tanúskodik, és a sportolóknak nem mindig csak a fizikai egészségére kell koncentrálniuk, a mentális része is ugyanolyan fontos. „Senki nem fogja megérteni azt a nyomást, amellyel szembe kell nézned. Néha több erő kell ahhoz, hogy nemet mondj, mint arra, hogy igent” – ezt már Justin Bieber üzente a sportolónak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!