Pupp Réka ötödik lett dzsúdóban, Andrásfi Tibor negyedik vívásban, nyertek a férfi vízilabdások

2024. július 28. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

A szombati, bronzérmet hozó sűrű program után vasárnap is nagyüzemmel folytatódott a párizsi olimpia a magyar sportolók számára.

Sportlövészet: A torokgyulladással küzdő Mészáros Eszter jól kezdett légpuskában, de féltávnál, a 4-5. sorozatban némileg romlott a teljesítménye, így az addigi top 8-10-es, továbbjutásközeli helyéről a 15. helyre csúszott vissza. A 628,6 pontja nem volt elég a hétfői döntőbe jutáshoz, ahhoz legalább 631,3 körre lett volna szüksége.

Pekler Zalán a 17., Péni István pedig a 18. helyen végzett a férfi légpuska alapversenyében, így mindketten lemaradtak a döntőről vasárnap a párizsi olimpián. A négyszeres Európa Játékok-győztes Pekler 628,4, míg a többszörös Európa-bajnok, idén ebben a számban Eb-második Péni 628,3 kört ért el a 60 lövés során, a döntőhöz 629,8 körre volt szükség. (MTI)

Nyolcadik lett a női légpisztoly döntőjében Major Veronika, aki a legjobb eredménnyel jutott a döntőbe. Ott viszont nem ment neki jól, ő lett az első kieső, ezzel nyolcadik helyen zárt. Az aranyat a dél-koreai Oh-Jedzsin olimpiai rekorddal szerezte meg.

Kézilabda: Fantasztikus végjáték után nyert 25-24-re Brazília ellen a női kéziválogatott, ezzel a franciák elleni vereség után sikerült a javítás. A válogatott ötgólos hátrányból állt fel, a remek érzékkel pályára küldött cserejátékosok és Böde-Bíró Blanka a hajrában bemutatott kulcsfontosságú bravúrjai révén előbb felzárkózott, majd hosszas próbálkozás után egyenlíteni is tudott a csapat. A végén, hat másodperccel a lefújás előtt Simon Petra lőtte a győztes gólt.

Dzsúdó: Győzelemmel kezdték meg az olimpiát a dzsúdósaink, elsőként Pongrácz Bence meccselt, és magabiztosan, simán nyert a nigeri Ismael Alhassane ellen. A 66 kilósok mezőnyében induló Pongrácz az elején védekezésre kényszerült az elszántan támadó nigerivel szemben, de a folytatásban átvette a kezdeményezést, megszerezte a vezetést egy kiemelésre kapott vazaarival, majd a második percben, egy válldobás után már a győzelmet is megszerezte a második vaazaarival, ezzel bejutott a legjobb 16 közé.

Pongrácz a nyolcaddöntőben a súlycsoport legjobbjával, az olimpiai és négyszeres világbajnok japán Abe Hifumival találkozott, aki szokásához híven nagyon intenzíven kezdett, aminek meg is lett az eredménye, gyorsan előnybe került egy vazaarival, majd egy másodikkal egy percnél is kevesebb idő alatt lerendezte a mérkőzést.

Sikerrel vette első meccsét Pupp Réka is, akinek nem kellett a 16 közé jutásért küzdenie, egyből a nyolcaddöntőben kezdett a nők 52 kilós mezőnyében. Ott a mongol Sosorbaram Lkhagvasurennel találkozott – fél perccel a vége előtt mindkettejüknek volt már két intése, majd a mongol a hajrában egy kilépésre megkapta harmadik intését is, ami a leléptetését, így Pupp jutott tovább.

Pongrácz után Puppnak is nehéz ellenfél jött másodikra, hiszen a világ- és Európa-bajnok, 2016-os olimpián ezüstöt, Tokióban épp Pupp ellen bronzérmet szerző Odette Giuffridával találkozott. 1,5 perc után Puppot figyelmeztették passzivitásért, majd az olasz előnybe került egy vazaarival, így Pupp az utolsó 1,5 percre kényszerpályára került, mindenképpen mennie kellett előre. Sikeres akció viszont nem jött össze, így Pupp nem jutott be az elődöntőbe.

Vigaszágon folytathatta, ott az izraeli vb- és Eb-harmadik Gefen Primo volt az ellenfele, akit egy rapid meccsen, 46 másodperc alatt a földre dobott. A gyors ippon azt jelentette, hogy Pupp a bronzért vívhatott a francia Amandine Buchard-ral. Felőrlő, hosszadalmas, sikeres akcióban szegény bronzmeccset vívtak, a többször megintett Pupp ellen az aranypontos hosszabbításban vitt végül végig egy támadást Buchard, amivel ő lett a bronzérmes, Pupp pedig olimpiai ötödik.

Vívás: Egyetlen női tőrözőnk, Pásztor Flóra a 10. helyen kiemelt amerikai Jacqueline Dubrovichcsal kezdett a 32-es táblán. Pásztornak a második három percben sikerült három találatos előnyt kiépítenie, a vége 15:12 lett a javára. Pásztor a 23. kiemeltje a versenynek, kevés elvárás volt vele szemben. A nyolcaddöntőben, a 26. helyen kiemelt kanadai Yunjia Zhanggal szemben is csak hajszállal tűnt esélyesebbnek. Ehhez képest hatalmas lendülettel kezdett, az első három perc végére már 8:3-ra vezetett. És ezt még növelni is tudta, végül fölényesen, 15:5-re nyert. A nyolc közé jutás hatalmas eredmény tőle. A negyeddöntőben aztán a világ egyik legjobbja, a 2. helyen kiemelt amerikai Lee Kiefer már túl nagy falatnak bizonyult. Az amerikai villámgyorsan elhúzott, a végén már csak az volt kérdés, hogy elég lesz-e kétszer három perc a győzelmére. Elég lett, 15:4-re nyert. Pásztor így is remek eredménnyel zárt, a nyolcba jutással felülmúlta a várakozásokat.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Két magyar férfi párbajtőröző is aranyesélyesként érkezett, a versenyben 1. helyen rangsorolt Koch Máté kezdett közülük elsőként a 32-es táblán a venezuelai Brabiel Lugo ellen. Lugo már az első három percben három találatos előnybe került. Koch agresszívan rohamozott, de sokszor volt pontatlan. Hiába zárkózott fel 11:10-re, a végén Lugo zsinórban adta az egylámpás tusokat, és 15:10-re legyőzte a nagyesélyes magyart. A nyolcaddöntőben Andrásfi Tiborral vívhat majd 15:05-kor. Andrásfi egy másik venezuelait, a Lugónál előrébb rangsorolt Rubén Limardo Gascont győzte le magabiztos vívással 15:10-re.

Andrásfi a 16 között aztán bosszút állt Kochért. Végig kiegyenlített asszóban, rendkívül koncentrált vívással a hirtelen halálban, hosszabbításban győzött 13:12-re, és jutott be a legjobb nyolc közé. Ott aztán hatalmas koncentrációval és nyugalommal, négy tusos hátrányból fordítva 15:13-ra legyőzte az olasz Federico Vismarát.

Az elődöntőben a 4. helyen kiemelt Kano Kokival vívott észbontó asszót. Az utolsó három percben a japán két tusos hátrányból került két találatos előnybe. 11 másodpercel a vége előtt 13:11 volt a javára. Andrásfinak elég volt hat az egyenlítésre. A ráadásban a magyar lett a kedvezményezett. Ennek ellenére egy kínálkozó alkalommal támadni próbált, de elszúrt ellenfele mellett, aki viszont jól szúrt közbe. Drámai csatában 14:13-ra Kano nyert.

A bronzért az egyiptomi Mohamed Elszajeddel kellett vívnia, ami megint borzasztó szoros vívást hozott. A vége felé ugyan Andrásfi 7:6-ra vezetett, de az egyiptomi egyenlíteni tudott. Az egyperces ráadásban több véleményes és visszavont találat volt, az aranytust azonban ezúttal is a magyar sportoló ellenfele vitte be, így Elszajedé lett a bronz.

A versenyben 2. helyen kiemelt Siklósi Gergely rendkívül magabiztos, szenvtelen vívással 15:5-re nyert cseh riválisa, Jakub Jurka ellen. A 16 között azonban véget ért számára a verseny, a 18. helyen rangsorolt belga Loyola Neisser a végsőkig kiélezett küzdelemben, a győztes találatot a ráadás vége előtt négy másodperccel megszerezve 14:13-ra legyőzte őt. Vívóink szerepléséről itt olvashat részletesebben.

Úszás: Holló Balázs és Zombori Gábor sem jutott döntőbe 400 méter vegyesen, előbbi összetettben a kilencedik, utóbbi a tizennegyedik legjobb időt úszta. Holló a kilencedik helyével az első számú tartalék lesz a döntőre. Kós Hubert viszont a mezőny legjobbjával lett elődöntős 100 háton, ugyanez nem sikerült Jászó Ádámnak, ő az összetett 19. helyén zárt. Ábrahám Minna bejutott 200 gyorsan az elődöntőbe, Pádár Nikolettet viszont kizárták, vélhetően a rajtnál történt bemozdulás miatt. Kós Hubert az esti etapban úszott, de a 100 méter háton tizedik lett, nem jött össze a döntő a számára.

Lovaglás: A lovastusázó Kaizinger Balázs 17 helyet javított vasárnap tereplovaglásban a párizsi olimpián, ezzel a 45. helyen áll. A magyar lovas kissé tartott a technikás pályától, amelyen széles ugrásokat kellett teljesítenie 12 éves lovával, Herr Cooles Classicóval a versailles-i kastély előkertjében. A 45 éves Kaizinger 11:38:00 perc alatt teljesítette a pályát, melyre 16 hibapontot kapott, így a díj- és a tereplovaglás után 61,80 hibaponttal a 45. pozícióból várja a hétfői díjugratást.

Hegyikerékpár: Nagyot küzdött és a verseny közben apránként, de folyamatosan előre lépdelve végül tizedik lett Vas Blanka a női hegyikerékpáros mezőnyben. A versenyt hihetetlen tempót diktálva a francia Pauline Ferrand Prevot nyerte. A versenyről itt olvashat bővebben.

Tenisz: Marozsán Fábián kétszettes vereséggel az első fordulóban búcsúzott az olimpia tenisztornájának férfi egyes küzdelmeitől. A pályafutása első olimpiáján szereplő, világranglistán 49. Marozsánra nem várt könnyű feladat a francia Ugo Humbert ellen, ugyanis amellett, hogy a rivális jelenleg 15. az ATP-rangsorban, a hazai közönség támogatását is élvezhette.

Marozsán ugyan egyből brékelni tudott, ezt követően viszont a francia teniszező sorozatban négy játékot nyert. Ezután ugyan nagy csatára késztette riválisát, két játékban összesen hat lehetősége volt, hogy másodszor is elvegye Humbert szerváját, de nem tudott élni az esélyeivel, így 37 perc után hátrányból folytatta.
Humbert a második játszmában is azonnal brékelt. Humbert sokkal több nyerőt ütött, és mivel a két játékos ki nem kényszerített hibáinak száma megegyezett, fokozatosan őrölte fel Marozsánt, és még arra is volt energiája, hogy az egyik télfélcserénél a nézőkkel együtt elénekelje a francia himnuszt. Humbert végül 68 perc után fogadhatta a hálónál a magyar teniszező gratulációját.

A mezőny másik magyarja, Fucsovics Márton a 22-szeres Grand Slam-bajnok spanyol Rafael Nadallal játszott a Philippe Chatrier Stadionban. Az olimpiai teniszverseny legjobban várt első fordulós mérkőzésén Nadal 6:1, 4:6, 6:4-re győzött Fucsovics ellen a párizsi salakon. A magyar teniszező egy emlékezetes meccsen játszott nagyot a második és a döntő szettben a 14-szeres Roland Garros-győztes spanyol ellen.

Mint a mérkőzésről szóló cikkünkben írtuk, Nadal az első szettben hengerelt, Fucsovicsnak ott csak megvillanásai voltak. A második játszma elején aztán próbált agresszívebb lenni, és nagyszerűen működő tenyeresekkel ki tudta használni, hogy a spanyol már kevésbé volt átütő, és elkezdtek becsúszni nála hibák. Fucsovics többször is tudott irányítani, és noha kiszerválni nem tudta, fogadóként megnyerte a játszmát, és kiegyenlített. A döntő szett is nagy küzdelmet hozott, de végül Nadal nyomása érvényesült a szoros meccs végén.

A Fucsovics Márton, Marozsán Fábián kettős a holland Tallon Griekspor, Wesley Koolhof duótól kapott ki két szettben a férfi párosok küzdelmében. Fucsovicsnak mintegy két órával a Rafael Nadal elleni meccs után volt ismét jelenése. Marozsán adogatásaival kezdődött a találkozó, a hollandok brékeltek, majd 2:0-s előnybe kerültek. Fucsovics ugyan hozta saját szerváját, de Koolhof is. A hollandok összeszokottabb páros benyomását keltették, főleg a hálónál mutattak be szép megoldásokat. Bár 5:1 után Fucsovics adogatásánál sikerült ismét szépíteni, ám aztán Koolhof kiszerválta a szettet. Fucsovics az egyes után a derekára és a csuklójára panaszkodott, ez meglátszott a teljesítményén, nem tudott felpörögni.

A folytatásban sem változott a játék képe, a hollandok megint brékkel indítottak, és nagy kedvvel, míg a magyarok erősen visszafogottan teniszeztek. Fucsovics egy szép tenyeressel újra hozta az adogatását, aztán Marozsán is a sajátját, de a hollandok tartották előnyüket, majd 5:3-nál egy újabb brékkel lezárták a mérkőzést, aminek a végeredménye: 6:1, 6:3.

Boksz: A történelemben először egy magyar nő is kvótát szerzett bokszban. Hámori Luca, akivel a felkészülési időszakban videóriportot is forgattunk, a női 66 kilogrammosok versenyébven az ír Fraine Walshsal kezdett a 32-es táblán. Megosztott pontozással. 4:1 arányban nyert. Augusztus 1-én, 16:18-kor folytathatja majd a küzdelmet, a nyolcaddöntőben a 4. helyen kiemelt ausztrál Marissa Williamson elen.

Vízilabda: A magyar válogatott simán kezdett, aztán nagyon magára húzta a házigazda francia csapatot a férfi vízilabda első csoportmeccsén. A magyarok végül 13-12-re nyerni tudtak, de ehhez Vogel Soma parádés kapusteljesítménye is kellett: ő két büntetőt is megfogott.

Torna: Czifra Bettina Lili a női tornászok egyéni összetett selejtezőjében nagyszerű teljesítménnyel 22. lett, ezzel bejutott a csütörtöki fináléba. Bácskay Csenge ugrásban a 12., Székely Zója pedig felemás korláton a 34. pozícióban zárt.

A Bercy Arénában zajló verseny női selejtezőjének három magyar érdekeltje a késő esti, utolsó körben mutathatta be gyakorlatait. Közülük összetettben egyedül a mindössze 17 éves Czifra volt érdekelt, aki egészen kiválóan tornázott, felemás korláton 13,933, gerendán 13,233, talajon 12,600, míg ugrásban 12,966 pontot ért el, ezzel 52,732 ponttal végzett, amivel biztosan, a 18. helyen jutott a 24-es fináléba, mivel országonként maximum két sportoló indulhat a döntőben, így négy előtte végzett riválisa nem jutott tovább.

Bácskay ugrásban elsőre 13,900, másodikra pedig 13,633 pontot kapott, így 13,766 ponttal zárt a 12. helyen. A csütörtökön újabb térdsérülést szenvedett Kovács Zsófia kiválásával lehetőséghez jutott Székely Zója, aki szombaton érkezett meg a francia fővárosba, felemás korláton 13,433 ponttal 34. lett. Ezzel eldőlt, hogy mindkét nem összetett döntőjében lesz magyar, mivel Czifrát megelőzően szombaton Mészáros Krisztofer a férfiak selejteztőjéből tudott továbbjutni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!