Magyar-brazil: hat másodperccel a vége előtt jött a győztes gól, ötgólos hátrányból felállva nyert a női kéziválogatott

2024. július 28. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

A címvédő és házigazda Franciaország elleni nyitómeccshez hasonlóan Brazília ellen is bátor játékkal kezdte a meccset a magyar női kézilabda-válogatott, amelynek (az ellenfél brazilokhoz hasonlóan) nemzetközi szinten szokatlanul korai, reggel 9-es kezdéshez kellett alkalmazkodnia.

Az elején a magyar csapat vezetett, aztán a braziloknak sikerült 3-2-re fordítani, majd egy magyar fordítás után a 13. perc elején, többedik próbálkozásra végre el tudott húzni két góllal a válogatott, Füzi-Tóvizi Petra góljával lett 6-4. A brazil időkérés viszont megtette a hatását, egy 3-0-s sorozattal 7-6-ra fordítottak, és a félidő végéig már a magyar válogatott futott az eredmény után. Közben viszont sorra jöttek a hibák, hiába erőltették a beállós játékot, nagyon sok pontatlan átadás volt a magyar támadásokban, amit a brazilok ki is használtak, 5 perccel a szünet előtt négy góllal is vezettek, innen a félidő végére háromra sikerült zárkózni, egy, a második félidőre is átcsúszó kiállítás kiharcolása után jött Albek Anna átlövése, ezzel lett 15-12.

A második félidőt Kuczora Csenge egy gyors góllal nyitotta, utána viszont sorban öt támadás is gól nélkül zárult, ráadásul csak egynél kellett védenie a brazil kapus Gabriela Moreschinek. A brazilok pedig nem vártak arra, hogy felrázzuk magunkat, a 39. percben a mérkőzés során először öt góllal vezettek Bruna de Paula gyors gólja után.

Az ötgólos különbség után végre elkezdték megtalálni magukat a szélsőink, előbb Szöllősi-Schatzl Nadine, majd Győri-Lukács Viktória lőtte meg az első gólját a meccsen a 40. perc környékén, ezekkel 18-15-re zárkóztunk, ám egy nagyon rosszkor jött brazil emberelőny megakasztotta a felzárkózást. Szerencsére a brazilok is megtorpantak, több rontott lövés, egy kapufa és a cserepadról remekül beálló Simon Petra, Debreczeni-Klivinyi Kinga és Papp Nikoletta révén egy 4-1-es sorozattal 20-19-re visszajöttünk.

A túloldalon Mariane Fernandes fokozta az izgalmakat két gyors góllal, ezzel lett 22-19, de jött Simon és Márton Gréta, és megint csak egy volt közte. 40-45 perc kellett hozzá, hogy a kezdeti görcsös játékot felszabadultabb forma váltsa, ehhez kellettek a jó cserék is. Az egyenlítés viszont valahogy mindig elszökött a magyar csapat elől – az 54. percben egy belemenés után egyből indított Böde-Bíró Blanka, de a labdája pontatlan volt a kapu felé sprintelő Márton felé, pedig itt egy kicsit pontosabb indítással meglehetett volna az egyenlítőgól.

Debreczeni-Klivinyi Kinga a brazilok elleni mérkőzésen – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Debreczeni-Klivinyi Kinga a brazilok elleni mérkőzésen – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Egy perccel később a brazilok az olimpián először rontottak hetest, Adriana Cardoso találta telibe a kapufát, a túloldalon pedig Debreczeni-Klivinyi már egyenlíteni tudott 23-23-nál. Debreczeni-Klivinyi ekkor négy lövésből négy gólnál járt, nem tudott hibázni.

De ez is kevés volt, gyorsan jött az újabb brazil vezetőgól, amit Simon nagyon távolról eleresztett egyenlítése követett négy perccel a vége előtt. Sőt, 3:20-szal a vége előtt már a vezetésért támadhattunk Böde-Bíró nagy védése után, de Debreczeni-Klivinyi lövése a kapust találta telibe. Másfél perccel a vége előtt megint Debreczeni-Klivinyi lőtt, egy brazil játékos gyötörte, de a bírók nem láttak szabálytalanságot. Böde-Bíró a legvégére még egy nagy bravúrt tartogatott, hogy 24-24-en tartsa az állást, innen már a győzelemért mehetett a meccs utolsó magyar támadása.

6 másodperccel a vége előtt Simon Petra kilőtte a jobb felsőt, a brazilok pedig már nem jutottak el lövésig, ezzel javított és a 25-24-es sikerrel megszerezte első győzelmét a női kéziválogatott a párizsi olimpián. „Muszáj volt valakinek elvállalni, örülök, hogy gól lett” – értékelt a meccs után a győztes gólt szerző Simon, aki elmondta, hogy a franciák elleni első meccs nem úgy sikerült, mint szerette volna, de a brazilok ellen mindent kiadott magából.

A győzelem még nem ér továbbjutást, de nagy lépést jelent a negyeddöntős szereplés felé. A folytatásban kedden Angola (délután 4-kor), csütörtökön Spanyolország (délután 2-kor) majd szombaton Hollandia (reggel 9-kor) következik.

Magyarország-Brazília 25-24 (12-15)

  • magyar gólszerzők: Simon 5, Debreczeni-Klivinyi 4, Kuczora 3, Klujber 3, Füzi-Tóvizi 2, Vámos 2, Márton 2, Szöllősi-Schatzl 1, Papp 1, Győri-Lukács 1, Albek 1
  • brazil gólszerzők: De Paula, Quintino, Fernandes 4-4, L. Araujo 3, Cardoso, Bitolo, Matieli, Guarieiro 2-2, Arounian 1

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!