A női kéziválogatott megszorította az olimpiai és világbajnok franciákat, a magyaroknak is elindult az olimpia

2024. július 25. – 20:29

Másolás

Vágólapra másolva

Bár még hivatalosan el sem kezdődött a 2024-es nyári olimpia, valójában már nagyon is olimpia van Párizsban, volt már drónbalhé, botrányba fulladt focimeccs és több világcsúcs is, pedig hol van még a megnyitó.

És még a megnyitó előtt megkezdődött a 180 kvótát szerző magyar küldöttség szereplése is, amikor csütörtök este a házigazda Franciaország ellen lépett pályára a női kézilabda-válogatott. A csoport korábbi meccsein Hollandia 34-31-re verte Angolát, Brazília 29-18-ra győzte le Spanyolországot, tehát két győztes csapat mellé lehetett volna felzárkózni, de a tokiói olimpiai bajnok és 2023-ban világbajnok francia csapat hatalmas küzdelem után végül túl nagy falatnak bizonyult, 31-28-ra nyertek.

Pedig a meccset nagyon jól kezdte Golovin Vlagyimir csapata, amely gyorsan 5-1-es előnyre tett szert, tíz perc játék után pedig 6-3-ra vezetett, a 18. percre viszont felzárkóztak a franciák és 8-8-nál egyenlíteni tudtak. Nálunk egyértelműen az első nyolc gólból négyet vállaló Kuczora Csenge volt a legjobb az elején, a franciáknál Meline Nocandy, Tamara Horacek, Pauletta Foppa és Lena Grandveau egyenlően osztozott az első nyolc gólon. A magyar 5-1-es kezdés sorozatát lemásolva viszont 13-9-re húztak el a franciák, a félidőben pedig 15-12-re vezettek.

A második félidő elején növelni tudták előnyüket a franciák, de 17-13-nál megtorpantak, Golovin játékosai pedig összeszedték magukat és 19-18-ra zárkóztak részben egy kétperces francia kiállításnak is köszönhetően. A franciáknál Foppa és Kanor percei jöttek, nálunk Simon Petra, Győri-Lukács Viktória és Kuczora találtak be, de a hajrához közeledve ismét visszaállt, majd stabilizálódott a háromgólos francia előny.

Kuczora Csenge volt a magyar csapat legjobbja – Fotó: Damien Meyer / AFP
Kuczora Csenge volt a magyar csapat legjobbja – Fotó: Damien Meyer / AFP

A hajrát a franciák bírták jobban, előbb a 2019 óta a Győrt erősítő Estelle Nze Minko érezte meg, hogy a végén van keresnivaló a szélen, és leginkább ő tett arról, hogy még tovább, egészen a lefújásig maradjon a háromgólos különbség. A vége 31-28 lett a címvédő franciáknak, de a látott játék alapján is erős szereplés várható a magyar válogatottól Párizsban.

A női kéziválogatott július 28-án reggel 9-kor Brazília, 30-án délután 4-kor Angola, augusztus 1-én délután 2-kor Spanyolország, 3-án reggel 9-kor pedig Hollandia ellen folytatja az olimpiát. A hatfős csoportból az első négy jut tovább.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, B csoport

  • Franciaország-Magyarország 31-28 (15-12)
  • magyar gólszerzők: Kuczora 8, Győri-Lukács 6, Klujber 4, Szöllősi-Schatzl 2, Vámos 2, Papp 2, Simon 2, Füzi-Tóvizi 1, Márton 1
  • francia gólszerzők: Nze-Minko 6, Foppa 5, Kanor 4, Horacek 4, Nocandy 3, Toublanc 2, Flippes 2, Grandveau 2, Lassource 1, Granier 1, Bouktit 1

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!