Andrásfi Tibor elődöntős férfi párbajtőrben

2024. július 28. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

Bár nem feltétlenül az, akire számítottunk, de egy magyar férfi párbajtőröző éremért vívhat a vívóversenyek vasárnap esti programjában. A két toronymagas esélyes közül Koch Máté már az első asszójában, a 32 között elvérzett. Siklósi Gergelynek a legjobb 16 volt a végállomás. Andrásfi Tibor viszont egész nap magabiztosan vívott, az elődöntőben négy tusos hátrányból fordított. A női tőrözők versenyében Pásztor Flóra remekelt, minden várakozást felülmúlva a nyolcba jutott, ahol a torna egyik nagyesélyese, az amerikai Lee Kiefer állította meg.

Andrásfi Tibor az olasz Federico Vismara legyőzésével bejutott a párizsi olimpia párbajtőr elődöntőjébe. A negyeddöntőben Andrásfi nagy hátrányból felállva győzött 15: 13-ra.

A negyeddöntőt a 9. helyen kiemelt olasz kezdte sokkal jobban, már az első találatot is ő szerezte. Másodjára együttest értek el, majd az olasz lábfejen szúrta a kicsit elmélázó Andrásfit. A szünet előtt még egy ütés-szúrással és egy újabb lábszúrással növelte is az előnyét (5:1).

A második kör első találatát Andrásfi szerezte. Egy együttes után újabb találatot szerzett, 6-4 volt ekkor az olasz javára. Nem sokáig, mert következőre Vismara találta könyökön a magyart, aki a következő akcióban védeni tudta a tempóból indító olasz támadását, és visszaszúrt. Egy újabb együttes után 8:6 volt Vismara javára. Az olasz pengét ütött és szúrt, Andrásfi közbeszúrása passzéra ment. A következő akciónál Vismara bal kezével beszorította Anfrásfi pengéjét, piros lapot, büntetőtust kapott (9:7). Egy lábszúrással aztán újra hárommal vezetett, a második szünet előtt 10:7 volt Vismara javára.

Az utolsó három percet jól kezdte Andrásfi, 16 másodperc alatt két találatot szerezve 10:9-re zárkózott fel. Négy akció múlva, 12:11-nél pedig már a vezetést is átvette. Sőt, zsinórban négy tust szerezve már 14:11 volt Andrásfi javára. Ekkor Vismara összekapta magát, bevitt két tust, de még így is Anrásfinál volt az előny. Feszült másodpercek után Andrásfi végül bevitte a győztes találatot, 15:13-ra nyert, elődöntős az olimpián.

A férfi párbajtőrversenynek egyértelmű aranyreményekkel futottunk neki. Koch Máté az 1. Siklósi Gergely a 2. kiemelt volt a versenyben. Elsőként Koch vívott a 32 között a venezuelai Brabiel Lugo ellen. Nem estek egymásnak, az első pontok két perc után passzivitásért kiosztott piros lapokból jöttek össze. 37 másodperccel a szakasz vége előtt Lugo vezetést szerzett. Koch agresszíven támadott, de nem talált. Lugo igen, 4:1 volt a javára az első szünetben.

Koch a második három percben is rohamozni kezdett, de megint Lugo talált. Aztán végre Koch is szerzett tiszta tusokat, egy perc alatt 6:5-re zárkózott, de Lugo két gyors találattal megint meglépett. Koch pengecsere közben igyekezett összeszedni a gondolatait. Hiába, a következő támadását is elszúrta, a rákövetkezőben sem talált elsőre, így Lugo is közbe tudott szúrni egy együttesért, 10:7 volt a javára. A vége Koché volt, a szünetre egy tusra, 10:9-re szűkítette a hátrányát.

A záró harmad együttessel indult, aztán Koch csak a venezuelai kosarát találta el, így megint kettő volt Lugo előnye. Majd három, mert Koch megint félreszúrt. Következő, két, gyámoltalan támadásába Lugo mindkétszer beleszúrt, 15:10-re nyerve búcsúztatta az aranyesélyesnek tartott magyart. „Szomorú vagyok, mert nem tudtam kitenni a pástra azt, amit elképzeltem, és amiért edzettem, úgyhogy nagyon-nagyon sajnálom, hogy ez így alakult” – mondta kiesése után Koch.

A másik magyar aranyesélyes, a 2. helyen kiemelt Siklósi Gergely a cseh Jakub Jurkával vívott a nyolcaddöntőért. Egy perchez közeledve nagy adok-kapokban szúrkáltak el egymás mellett, végül a cseh szerezte meg a vezetést. Siklósi türelmes maradt, semmit se erőltetett, egy együttes után egy szép közbetámadással egyenlített, majd egy előszúrással a vezetést is átvette az első szünet előtt (3:2)

A második három percben 35 másodperc után remiszából növelte az előnyét. Jurka ugyan visszazárkózott egyre, de aztán Siklósi zsinórban adta a tusokat, félidőben 7:3-ra vezetett már. Növelni is tudta az előnyét, a második szünetre megnyugtató hét találatos vezetése volt (11:4)

A magyarnak már egyáltalán nem volt sietős, de nem adta át teljesen a teret, többször is próbált pengéről indítani, Egy együttes után pedig kétszer is jól szúrt közbe, így már 14:5 volt a javára. A győztes találatra se kellett sokat várni, védett, visszaszúrt, és 15:5-re nyert.

A nyolcaddöntőben a belga Loyola Neisser adta az első találatot, Siklósi szép akcióból, egy csel után egyenlített. De Loyola előbb lábszúrással újra előnyt szerzett, majd Siklósi elszúrt mellette, így már kettővel vezetett. Siklósi egy egylámpással zárkózott (3:2). Ezután mindkét vívó visszavett a tempóból, figyelmeztetést is kaptak, utána még egy együttes esett, az első szünetben Loyola vezetett 4:3-ra.

A második három percben Siklósi kicsit elhamarkodta az első támadását, elszúrt Loyola vállánál, a visszaszúrás ült. Siklósi a következő akciójában sem talált, így már 6:3 volt a belga javára, innen szépített Siklósi. Loyola egy védés-visszaszúrással visszaállította három találatos vezetését. Siklósi egy hosszú akcióval zárkózott. Siklósi egy rövid támadása után Loyola is elszúrt mellette, remiszából mindketten találtak, így a második szünetben már 8:6 volt Loyola javára.

A harmadik kör Siklósi találatával indult, de egyenlítés helyett egy újabb belga tus következett utána. Két együttessel gyarapították a pontjaikat a vívók, a különbség nem változott. Ekkor Loyola indított lerohanást, Siklósi védett és visszaszúrt, 11:10-re zárkózva. Loyola egy gyors lábszúrással megint két pontosra növelte előnyét, majd közbe tudott szúrni siklósi következő támadásába is, így már 13:11 volt a javára. 54 másodperccel a vége előtt Siklósi talált, majd egy kötés-szúrással, 34 másodperccel a vége előtt ki is egyenlített. A belga úgy érezte, ideje lesz pengét cserélnie. A vívóidő 13:13-nál járt le, a ráadásban Siklósi lett a kedvezményezett. Loyolának egy perce volt, hogy bevigye a győztes találatot. 54 másodperc kellett hozzá. 14:13-ra nyert, kiejtve ezzel a fegyvernem másik nagy magyar aranyesélyesét is.

Andrásfi útja a negyeddöntőig

Andrásfi Tibor szintén venezuelai ellenféllel, a Lugónál előrébb rangsorolt Rubén Limardo Gasconnal kezdett. A venezuelai szerezte az első találatot csaknem egy perc után. Andrásfi Kochal szemben nem kezdett rohanásba, bő fél perccel később egyenlített, majd újabb fél perc múlva a vezetést is átvette. Már két tusos előnye volt, amikor Limardo Gascon ügyesen szúrt közbe. de így is maradt egy az előnyből, 4:3 volt Andrásfi javára az első szünetben.

Ezt egyből növelni tudta a második három percben, majd egy közbeszúrással meg is tartotta, az asszó ötödik percére 6:4-es előnyben volt. Újabb együttes után egy támadásában elszúrt a venezuelai mellett, egy tus maradt az előnyből, 8:7 Andrásfi javára a második szünetben.

A harmadik három percet Andrási kezdte aktívabban. Előbb végigvitte egy támadását, majd közbeszúrással három találatra növelte az előnyét. Limardo Gascon pengecserével próbálkozott, meg a távolság szűkítésével. Ez bejött, két gyors találata után Andrásfi döntött úgy, hogy egy pengecsere közben átgondolja a dolgokat. Sikerült is kitalálnia valamit, zsinórban négy egylámpással 14:9-re ellépett. A vége 15:10 lett a javára.

A nyolcaddöntőben a Kochot búcsúztató Lugóval vívhatott. Jól kezdődött az asszó, Andrásfi szerzett vezetést, majd Lugo egyenlítése után újabb két találatot. A venezuelai a kör vége előtt még szépített, de így is Andrásfi vonult előnnyel az első szünetre (3:2).

A második kör első találatára másfél percet is többet kellett várni. Megérte, Andrásfi adta, ezzel már 4:2-re vezetett. Lugónak negyven másodpercen belül sikerült kiegyenlítenie. Andrásfi kétszer is elszúrt mellette. Egy együttes találat után 5:5 lett az állás a második szünetre.

A harmadik kört Andrásfi kezdte támadással, hosszú előkészítés után szúrt, de Lugo is közbepiszkált, maradt a döntetlen. Egy perc után a magyar megszerezte a vezetést, de egy közelharcból rosszul jött ki, így 7:7, újra döntetlen lett az állás. Fogyott az idő, Andrásfi lerohant és talált. A következő együttesnél Lugo a kosarával arcon találta Andrásfit, de előtte meg is szúrta, 9:8-ra alakult az eredmény a magyar javára. Lugónak egyre sürgősebb lett, mégis Andrásfi tudott pengéről indítva egy lámpást adni. De Lugo kiegyenlített, 48 másodperccel a vége előtt 10:10-re állt az asszó. Egy együttes után, 28 másodperccel a vége előtt a venezuelai átvette a vezetést. Andrásfi pengét cserélt és talált- 12:12-es állásnál a vívók már inkább lepergették a maradék másodperceket.

A ráadásban Andrásfi volt a kedvezményezett, mégis támadón kezdett. Be is jött, egy lerohanásból megszerezte a győztes tust. 13:12-re nyert és bejutott a negyeddöntőbe.

Pásztor minden várakozást felülmúlt

Egyetlen női tőrözőnk, Pásztor Flóra a 10. helyen kiemelt amerikai Jacqueline Dubrovichcsal kezdett a 32-es táblán. 3:3-ig felváltva estek a tusok, akkor az amerikai két gyors akcióval ellépett Pásztortól, aki két védés-visszaszúrással és egy közbeszúrással fordítani tudott, de aztán elszúrt ellenfele mellett, majd a zsűri úgy ítélte meg, hogy nem jó tempóban indított közbe az amerikai következő támadásánál, így Dubrovich 7:6-os vezetésével mentek az első szünetre.

A továbbiakban is szoros maradt az asszó, Pásztornak a három perces szakasz közepén sikerült előbb két, majd három találattal meglépnie, 12:9 volt az állás a javára. Dubrovichnak jönnie kellett. Pásztor nem védekezett rosszul, de visszaszúrásainak nem volt hegye. Dubrovich szerzett találatot, majd Pásztor, majd újra dubrovich, 13:11-es magyar vezetésnél pedig a második szünet. Egy-egy tus után Pásztornak már csak egy találat kellett a továbbjutáshoz. Dubrovich rohamozott, de nem volt hegye és elsodródott Pásztor mellett, aki hátrafordulva még meg tudta szúrni. A vége 15:12 Pásztor javára.

A nyolcba jutásért a kanadai Yunjia Zhanggal vívhatott. Pásztor a 23. Zhang a 26. kiemelt, kiegyenlített küzdelemre számíthattunk. Pásztor egy jó ütemű közbeszúrással szerzett vezetést, amit védés-visszaszúrásból növelt tovább. Már 3:0-ra vezetett, amikor Zhang bevitte első találatát, de Pásztor egy védés-visszaszúrással visszaállította, majd egy szépen végigvitt támadással tovább növelte előnyét (5:1). Megfontoltabban vívott ezután, pechjére egy szúrása lecsúszott, Zhang közbeszúrása viszont talált. A következő akcióban fordított volt a helyzet. Egy jó ütemben átvett támadás után már 7:2-re vezetett, és a szünetig meg is őrizte öt tusos előnyét (8:3).

Zhangnak zárkóznia kellett, a második három percet agresszíven is kezdte, de három támadásából csak egyszer talált. A negyedik támadásába pedig Pásztor jó ütemben szúrt bele. Zhangnak sietős lett, de Pásztor kétszer is jó ütemben vette át, kétszer pedig jól indította támadását, pillanatok alatt 13:4 lett az állás a javára. Zshangnak innen már nem sikerült felállnia, a vége 15:5 Pásztor javára.

A nyolcaddöntőben a világ egyik legjobbja, az amerikai Lee Kiefer várt Pásztorra. A 2. helyen kiemelt Kiefer gyorsan két találatos előnybe került. Pásztor ugyan szépített, de Kiefer két tussal válaszolt erre, úgyhogy Pásztor már 4:1-nél pengét cserélt, hogy kicsit elmerenghessen. Egy szélesen indított támadás jutott eszébe, de az amerikai kizárta és felszúrta. Pásztor még egyszer megpróbálta ugyanezt, most védés-visszaszúrás lett a vége, 6:1 oda. A magyarnak újítania kellett, ezért támadás helyett inkább teret adott az amerikainak. Ez se működött, a szünetre Kiefer már 8:1-re vezetett.

Nem kell külön magyaráznunk, milyen nehéz ilyen tetemes hátrányból vívni. Pásztor azért bátran próbálkozott, felváltva potyogtak a tusok, a negyedik perc végén már 11:3 volt az amerikai javára. Az ötödik végén pedig 13:3. Az egyetlen kérdés az volt, hogy még ebben a körben befejeződik-e az asszó. Kiefer végül 4 másodperccel a vége előtt megszerezte a győztes tust, a vége 15:4 lett a javára. Pásztor ezzel a nyolc között búcsúzott, amivel így is minden várakozást felülmúlt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!