Fucsovics hatalmasat küzdött, Nadal döntő szettben jutott tovább ellene az olimpián

2024. július 28. – 18:14

Fucsovics hatalmasat küzdött, Nadal döntő szettben jutott tovább ellene az olimpián
Rafael Nadal és Fucsovics Márton kézfogása a mérkőzés végén – Fotó: Miguel Medina / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai teniszverseny legjobban várt első fordulós mérkőzésén Rafael Nadal 6:1, 4:6, 6:4-re győzött Fucsovics Márton ellen a párizsi salakon. A magyar teniszező egy emlékezetes meccsen játszott nagyot a második és a döntő szettben a 14-szeres Roland Garros-győztes spanyol ellen.

Nadal az első szettben hengerelt, Fucsovicsnak ott csak megvillanásai voltak. A második játszma elején aztán próbált agresszívebb lenni, és nagyszerűen működő tenyeresekkel ki tudta használni, hogy a spanyol már kevésbé volt átütő, és elkezdtek becsúszni nála hibák. Fucsovics többször is tudott irányítani, és noha kiszerválni nem tudta, fogadóként megnyerte a játszmát, és kiegyenlített. A döntő szett is nagy küzdelmet hozott, de végül Nadal nyomása érvényesült a szoros meccs végén.

Az elmúlt napokban volt olyan pillanat, amikor kérdéses volt, hogy biztosan összejön-e a mérkőzés, csütörtökön a 38 éves spanyol combsérülés miatt lemondta az edzését. Párosban viszont pénteken már edzett, és szombaton 7:6, 6:4-re nyert is Nadal és Carlos Alcaraz párosa az Andres Molteni, Maximo González argentin duó ellen. A vasárnapi meccsen is be volt kötve a combja.

Fucsovics sem teljesen egészségesen érkezett, arról beszélt, hogy a csuklója még nem százszázalékos, de kezd rendbe jönni. „Vegyes érzések vannak bennem” – mondta a sorsolás után a világranglistán 83. magyar teniszező. „Kaphattam volna könnyebb sorsolást is, ugyanakkor még sosem játszottam Nadallal, és talán ez az utolsó lehetőségem, hogy megmérkőzzek vele, ráadásul éppen a Roland Garroson. Nyerni megyek ki a pályára, ő már nincs a legjobb formájában, én most kezdek visszajönni, úgyhogy akár meg is lephetem őt” – mondta napokkal a meccs előtt.

Nadal nagyon agresszíven kezdett, és ugyan Fucsovics szorossá tudta tenni az első adogatójátékát, egy elrontott rövidítése után a spanyol biztos kézzel zárta le a gémet. Aztán Fucsovics első szervajátékánál is nyomás alatt tartotta a magyar teniszezőt Nadal. Fucsovics nyerőnek szánt tenyerese kicsúszott, ezzel két bréklabdához jutott Nadal, és az elsőnél elakadt a nyíregyházi teniszező labdája a hálóban.

Fotó: Mustafa Ciftci / Anadolu / Anadolua via AFP; Miguel Medina / AFP
Fotó: Mustafa Ciftci / Anadolu / Anadolua via AFP; Miguel Medina / AFP

Nadal a következő szerváját nyerőkkel húzta be semmire, és megerősítette a bréket. A második adogatójátékánál Fucsovics többször is megvillant: meghúzott egy szép rövidítést, amire Nadal sem érhetett oda, majd pedig egy nagyszerű félröptéjét nem tudta már visszatenni a spanyol. Végül egy jó szerva mögött hozta a játékot Fucsovics.

Nadal következő adogatásánál 15-30 után három pontot nyert zsinórban a spanyol. A magyar teniszező adogatásánál megint jött pazar rövidítés, majd két nagyszerű tenyeres is Fucsovicstól, de többször is hibázott. Egy hálóban elakadó tenyerével bréklabdához jutott Nadal, majd elütött Fucsovics mellett. A duplabrékelőnyben adogató Nadal ásszal jutott három játszmalabdához, és egy nyerő fonákkal semmire hozta a játékot, és 6:1-re a szettet.

Fucsovicsnál a második szett elején még mindig jöttek rontások, de próbált támadóbban játszani, gyorsítani, és jó tenyeresek mellett hozta a szerváját. Nadal kettős hibával kezdte a sajátját, Fucsovics pedig próbálkozott, ki tudta használni, hogy a spanyol lendülete alábbhagyott, az első szervái nem jöttek olyan jó százalékban, és hibák is becsúsztak nála. Nadal rontott fonákjával Fucsovics bréklabdához jutott, aminél türelmes volt, és egy nyerő tenyeressel el is vette az adogatást.

A következő játéknál 0-30 után megint jött egy nagy tenyeres nyerő a magyar teniszezőtől, aztán jó szervák mögött megfordította a gémet, és már 3:0-ra vezetett a második játszmában. Nadal nagyon koncentrált a következő adogatójátékára, amit semmire hozott. 40-0 volt Fucsovics adogatásánál, de Nadal hozta a következő két pontot, aztán pedig kiszorított helyzetből védekezve tudta átvenni a kezdeményezést és jött fel egyenlőre. A magyar teniszezőtől megint jött egy visszaadhatatlan rövidítés, és tartotta az adogatását.

Fucsovics Nadal következő szervájánál is többször irányítani tudott a lerövidülő spanyol ellen, két bréklabdához jutott. Ezeknél viszont élesebben játszott Nadal, aki megfordította a gémet. 4:2-nél Fucsovics következett, ezúttal egy pontot érő fonák ejtéssel kezdett, a következő jó szerva után pedig már bekiabálták a nézőtérről, hogy „Ez az!”. 40-0 után a következő két pont Nadalé lett, majd pedig rettentő kemény ütések bombázott a spanyol, de az utolsó tenyerese kicsúszott a vonal mellett.

Fotó: Miguel Medina / AFP
Fotó: Miguel Medina / AFP

Így 5:2-nél már a játszmában maradásért kellett adogatnia Nadalnak, aki a combján lévő kötést is többször visszaigazította, de csak egy pontot veszített el. Fucsovics következő adogatásánál a meccs labdamenetét játszották 15-15-nél, Fucsovics a hálótartó mellett is ütött vonalra labdát, de végül Nadal emelte a magasba az öklét. A spanyol két bréklabdához jutott, megint élesebben játszott, Fucsovics fonákja akadt el a hálóban. Ezzel elbukta a brékelőnyét.

Nadalnak azonban így is a szettben maradásért kellett újból szerválnia, és Fucsovics vonalra bevágott tenyeres egyenes nyerővel is jelezte, hogy fogadóként is nagyon meg akarja nyerni a szettet. Nadal kettős hibájával jutott két játszmalabdához, az elsőt nagy szervával hárította a spanyol, a másiknál Fucsovics tenyerese lett kicsit széles. Kiharcolt egy harmadik szettlabdát is, aminél Nadal elrontott egy rövidítést, így Fucsovics 6:4-gyel hozta a második játszmát.

A döntő játszma elején Nadal egy ejtéssel rögtön bréklabdához jutott, amit Fucsovics szépen hárított. Ezúttal elrontott egy rövidítést a magyar teniszező, de egy jó szervával hárította ezt a bréklabdát is. Jött egy ász, majd újabb jó szerva, így Fucsovics megfordította a gémet. Nadal a következő adogatójátékát biztos kézzel hozta, egy pontot bukott csak el.

Fucsovics következő adogatójátékánál is eljutott két bréklabdáig a spanyol. Előbb egy megcsúszott labdát nem tudott áttenni Nadal, majd pedig újabb hatékony rövidítéssel hárította a másodikat is Fucsovics. Nadal elrontott egy tenyerest, aztán nem ment vissza a returnje, megint bréklabdákról fordította meg a gémet Fucsovics. Nagyon odatette magát a magyar teniszező, és három bréklabdához jutott Nadal következő szervájánál. Ezeket azonban hárította Nadal, és egy nagy üvöltés kíséretében ő is megfordította a játékot.

Nadal nyerője és egy kettős hiba után 0-30-cal indult Fucsovics következő adogatása, a spanyol egy nagy pörgetett tenyeressel két bréklabdához jutott. Nadal fokozta a nyomást, és Fucsovics szélesre szállt labdájával 3:2-nél brékelőnybe került. Fucsovics eltökélt maradt, rögtön bréklabdához jutott Nadal hibájával, de azt egy óriási fonák rövidítéssel hárította a spanyol. Fucsovics bravúrosan ütött el Nadal mellett, de aztán a spanyol egy újabb ejtés és a magyar teniszező kicsúszó fonákja után megerősítette a brékelőnyét.

Fotó: Miguel Medina / AFP
Fotó: Miguel Medina / AFP

Fucsovics egy finom csuklómozdulattal visszarakott fonák nyerővel zárta le a következő adogatását, amit Nadal is megtapsolt, miközben mentek a pihenőhöz. Előbb Nadal hozta semmire a szerváját, majd pedig a mérkőzésben maradásért adogatva Fucsovics is, így 5:4-nél újból a spanyol következett. Nadal két mérkőzéslabdához jutott, az elsőnél messzire ütötte a tenyerest, majd pedig kettős hibát ütött. Fucsovics kicsúszó fonák egyenesével lett harmadik meccslabdája Nadalnak, azt pedig már egy nyerő tenyeressel befejezte Nadal.

Két és fél óra után Nadal elismerően mosolyogva fogott kezet Fucsoviccsal, aki a pályáról levonulva óriási tapsot kapott a közönségtől. Nadal ellenfele a második körben a 24-szeres Grand Slam-bajnok Novak Djoković lesz, könnyen lehet, hogy utoljára találkoznak a párizsi salakon.

A világranglistán 49. Marozsán Fábián Fucsovicsékkal párhuzamosan lépett pályára az olimpián, neki a francia Ugo Humbert, a ranglista 15. helyezettje volt az ellenfele. Az a meccs nem lett szoros, 6:3, 6:2-re nyerte Humbert.

Fucsovics és Marozsán vasárnap még párosban is pályára lép majd az olimpián. Az ellenfelük Tallon Griekspoor és Wesley Koolhof holland kettőse lesz, ha Fucsovicséknak sikerülne nyerni ellenük, akkor pont Nadal és Alcaraz jöhetne a következő körben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!