Skócia-Magyarország 0-1

Skócia-Magyarország 0-1
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Utolsó csoportmeccsén a magyar válogatott 1-0-ra legyőzte Skóciát, és ezzel az A csoportban megszerezte a harmadik helyet a futball-Európa-bajnokságon. Az csak később derül ki, hogy ez a három pont elég lesz-e a 16 közé jutásért.

A magyar és skót csapatokkal is dolgozó futballedző, László Csaba szerint, ha a magyarok a földön tartják a labdát és nem csúszik szét a védelmük, nyerhetnek. A további meglátásairól itt olvashatnak.

A magyar válogatott korábbi kapusa, Bogdán Ádám, aki megfordult a skót Hibernian csapatában, úgy érzi, hogy a magyar védelem képes lehozni kapott gól nélkül ezt a meccset. Érzése szerint a skótok inkább öt védőre rendezkednek be. Bogdán szerint a hajrában a magyar csatárok elmennek egy kontrával és eredményesen be is fejezik azt.

45 perccel a kezdés előtt a helyszínen lejátszották a szurkolói dalokat, egyben a már a stadionon belül lévő drukkerek kipróbálhatták, mennyien vannak, és ilyen hangosak. Ezt a próbát a skótok nyerték, akik első látásra egy kicsivel többen lesznek. Az is nagy lelkesedést váltott ki bennük, amikor bemutatták eddig egyetlen góljukat, amit McTominay egy védő segítségével lőtt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az Opta szuperszámítógépe tízezer szimuláció alapján úgy látja, a magyar győzelemre 37,1 százalék esély van, Skócia győzelmét viszont 38 százalákban dobta ki a modell. A továbbjutás esélyeit Skócia esetében 40,7%-ra, a mi esetünkben 32,9%-ra mondja a modell.

A skótok ellen tehát a festői Stuttgartban lép pályára – remélhetőleg nem utolsó Eb-meccsén – a magyar fociválogatott. Az Eb-t eddig eléggé gatya időjárás jellemezte, viharok, ború, esős évszak volt a jellemző, és Stuttgartban is cidri lesz, legalábbis a mostani magyarországi időhöz képest. A Wetter.com szerint a vasárnapot a borult idő jellemezte, hajnalra 14 fokra megy le a hőmérséklet. 30 százalékos esélyt ad esőre az oldal, enyhe északi szellő borzolhatja a mezeket.

Kieran Tierney sérülés, a másfél héttel ezelőtti nyitómeccsen kiállított Ryan Porteous pedig eltiltás miatt nem játszhat majd, az ő pótlásuk komoly gond lehet majd Steve Clarke és stábja számára. A középpályán viszont erősek, Andy Robertson Szoboszlai Dominik mellől, a Liverpoolból érkezik, Scott McTominay pedig a szebb napokat látott Manchester United egyik fontos eleme. Minden más, amit érdemes tudni a skótokról, ebben a cikkünkben olvasható.

Helyette inkább lelkesítő skót dalokat énekeltek közösen, hogy hangulatba kerüljenek, mondta el a meccs előtt John McGinn.

Több olvasónktól is kaptunk levelet, hogy az eredetileg 16:15-kor Stuttgartba induló Eurowings-repülőgép még 19:45-kor is Budapesten tartózkodott a fedélzetén jobbára olyanokkal, akik a 21 órakor kezdődő skót-magyar meccsre tartottak. Az már biztos, hogy nem érnek oda kezdésre.

„Mikor minden utas felszállt 18:40-ig, közölték, hogy túlfoglalás miatt további problémák adódtak, többen heves vitába szálltak a személyzettel és a pilótákkal. Amikor ez látszólag megoldódott, közölték, hogy tovább késünk, mivel 6 darab csomag felkerült a gépre, ami eredetileg más városba tartott volna, ezért mindenki, akinek becsekkolt csomagja volt, le kell szálljon a gépről, és meg kell keresse a sajátját” – írta az egyik a gépen tartózkodó olvasónk.

Egy másik olvasónk azt írta, hogy megunták a várakozást, és inkább hazamentek, úgy legalább tévében tudják követni a meccset.

Megkerestük az Eurowingset, hogy pontosan mi okozta a késlekedést.

Vagyis mindhárom Eb-csoportmeccsünkön a fehér szerelésben lép pályára Marco Rossi csapata.

Hamarosan kezdődik a mérkőzés

A védelem jobbszélén Botka Endre kap lehetőséget Fiola Attila helyett, a középpályára pedig Callum Styles került be Nagy Ádám helyett. Alább a két kezdőcsapat:

Skócia: Gunn – Hendry, Hanley, McKenna – Ralston, Gilmour, McTominay, McGregor, Robertson – McGinn, Adams

Magyarország: Gulácsi – Dárdai, Orbán, Botka – Kerkez, Schäfer, Styles, Bolla – Szoboszlai, Sallai – Varga

Az MTI beszámolója szerint a vasárnapi skót-magyar Eb-meccset megelőző szurkolói vonuláson több drukker vett részt, mint múlt szombaton Kölnben a Svájc, illetve szerdán Stuttgartban, a házigazda németek elleni mérkőzés alkalmával. A többezres magyar tömeg délután a Mittlerer Schlossgartennél gyülekezett, majd 17.30-kor piros, fehér és zöld füstöt szóró eszközöket aktiválva indult el a találkozási ponttól nagyjából öt kilométerre található stadionhoz. A menet eleje 19 óra előtt néhány perccel érkezett meg az MHP Arénához.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A vonuláson egyszer egy szirénázó mentőautót is tovább kellett engedniük, de a tömeg hamar szétnyílt és utat engedett a járműnek. Útközben több alkalommal összetalálkozott a vonuló tömeg skót drukkerekkel, akikkel kifejezetten barátságos volt a kapcsolat. A szurkolók közösen énekeltek és egymást kínálták itallal – a tömegben „A pálinka jobb, mint a whisky” feliratú táblát is lehetett látni.

A szurkolók vonulása a helyszínen tartózkodó kollégánk, Huszti István felvételén:

A Skócia elleni győzelem garantálná, hogy a csoport harmadik helyén zárjunk, ám ennyi még nem elég a továbbjutáshoz, hiszen az kell, hogy a csoportharmadikakat nézve a hatból a legjobb négy csapatban legyünk. Az viszont csak az utolsó csoport lezárulta, vagyis szerda este derül ki, hogy ha nyerünk is, mire jutunk, de az akár már kedden is kiderülhet, ha nem jutunk tovább.

Mivel elég bonyolult, hogy a skótok legyőzése mellett mi mindenre van még szükségünk a továbbjutáshoz a folytatásban, Ághassi Attila kollégám cikkét ajánlom a számolgatáshoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!